• Speciális munkavédelmi szabályok: monitor, védőital, stressz

    Szerző: WEBBeteg - Simon Béla

    Munkavédelmi szabályok a képernyős munkahelyeken, védőital a munkahelyeken, munkahelyi stresszel kapcsolatos szabályok. Munkavédelmi szabályok a WEBBeteg jogi tárházából.

      A téma cikkei


    2/1 Általános munkavédelmi szabályok
    2/2 Különös munkavédelmi szabályok

    A számítógép előtti munkavégzés rohamos elterjedése, és az abból fakadó egészségügyi, munkabiztonsági kockázatok szükségessé tették olyan szabályok alkalmazását, amelyek minden olyan munkavállalóra vonatkoznak, akik napi munkaidejükből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használnak, továbbá az őket foglalkoztató munkáltatókra.

    A munkáltató a munkafolyamatokat úgy köteles megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.

    Hirdetés

    A munkáltató kötelessége a foglalkozás-egészségügyi orvosnál kezdeményezni a munkavállaló szem- és látásvizsgálatának elvégzését a képernyős munkakörben történő foglalkoztatás megkezdése előtt. Ezt követően kétévenként, illetve amennyiben olyan látási panasz jelentkezik, amely a képernyős munkával hozható összefüggésbe, szintén kötelező az orvosi vizsgálat kezdeményezése. A munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

    Védőital a munkahelyeken

     Hasznos linkek


    A munkahelyiségben a munkavállalók létszámát, a tevékenység jellegét és a veszélyforrásokat figyelembe véve egészséget nem károsító klímát kell biztosítani. Ha a megfelelő klíma biztosítása műszakilag megoldhatatlan, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében különböző intézkedéseket kell tenni, egyéni védőeszközt alkalmazni, illetőleg védőitalt juttatni.

    Ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C-ot meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas az azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is.

    A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani.

    A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni.

    A munkahelyi stresszel kapcsolatos szabályok

    2008. január 1-től úgynevezett „pszichoszociális kockázatnak” minősül a munkavállalót a munkahelyén érő olyan hatások, mint például a konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága stb., amelyek befolyásolják a munkavállalók lelki állapotát, illetőleg amivel összefüggésben stressz, munkabaleset illetőleg lelki eredetű szervi megbetegedés következhet be.

    Meghatározhatók azon tünetek, amelyek arra hívhatják fel a munkáltató figyelmét, hogy a munkahelyen stressz-helyzet van jelen. Ennek jele lehet a munkavállalók részéről a nagymértékű fluktuáció, az ismétlődő távollétek, határidők csúszása illetve azok be nem tartása, fegyelmi problémák, agresszív megnyilvánulások, balesetek, tévedések vagy éppen a munkateljesítmény visszaesése.

    Az ilyen esetek megelőzése érdekében a munkáltatónak fel kell mérnie, hogy van-e probléma és hogy az milyen kört érint, illetve hogy milyen intézkedés történt eddig és mit kell tenni. A megelőzésben nagy szerepe van ugyanis a munkahelyi egészséget előmozdító egészségfejlesztő tevékenységeknek, a konfliktuskezelő tréningeknek, a helyes munkaszervezés vagy a munkavállalók támogatása, ösztönzése mellett.

    (WEBBeteg - Írta: Simon Béla; Lektorálta: dr. Barcsai Tímea, jogász)

    2/1 Általános munkavédelmi szabályok | 2/2 | Következő oldal

    Módosítva: 2009.01.15 12:36, Megjelenés: 2009.01.15 12:36
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Bűncselekmény-e a hálapénz elfogadása?

    Mennyire ismeri a magyar lakosság a büntetőjogot? Jobban ismeri-e annak évtizedek óta változatlan normáit, mint a szabályozási újdonságokat? Hogyan befolyásolja az iskolai végzettség vagy a médiafogyasztás a jogtudatot?

    A betegek gyakran nem tudják, mihez van joguk

    Hazánkban a betegjogi képviselők törvényben és jogszabályban meghatározott keretek között védik a betegek jogait, segítik őket azok megismerésében és érvényesítésében. A betegjogi képviselőkhöz bárki fordulhat panaszával, de különös tekintettel kell lenni azokra, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak.

    A rugalmas munkaidő előnyei

    Manapság mindenki olyan rugalmas munkaidőről álmodik, amely a munkahelyi feladatok ellátása mellett elég lehetőséget ad arra, hogy a privát igényeket is figyelembe lehessen venni. A munkaadók többsége ugyanakkor szereti „rövid pórázon”, szem előtt tartani alkalmazottait. Pedig nem kellene: egy friss tanulmány igazolja, hogy az mind a munkaadó, mind a munkavállaló előnyére válik.

    Általános munkavédelmi szabályok

    A munkavédelem a szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelményeket foglalja magában. Általános szabályait az 1993. évi XCIII. törvény szabályozza, hatálya csak a szervezett munkavégzést végzőkre vonatkozik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.