Egy nagy múltú gyógynövény: a fekete nadálytő - A gyógyszerész szemével

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Mai világunkban a betegek öngyógyításában nagy szerepet játszanak a gyógynövények. Amikor klinikailag is bebizonyítható, hogy a gyógynövény valamelyik része (növényi drog) hatásos, ezeknek a növényi drogoknak a különböző kivonatai gyógyszerek formájában is a patika polcaira kerülnek.

A gyógyszerek esetében a hatóanyag standardizált, ami azt jelenti, hogy mindig ugyanolyan mennyiségű és minőségű – növényi drogból kivont – hatóanyagot tartalmaznak. Pontos adagolással rendelkeznek, és esetleges nem várt hatásaikra (mellékhatás) is felhívják a figyelmet.

Ilyen gyógynövény a fekete nadálytő, népies nevén forrasztófű. Már neve is sokat elárul erről a majd 2000 éve ismert és használt gyógynövényről, mely hazánkban őshonos növény. A nadály szó élőhelyére utal: nedves vízpartokon, árokpartokon, erdőszéleken virágzó évelő növény, amely a nadály – más néven pióca – élőhelye is. A forrasztófű elnevezés jól jelzi, mire használták eleink: csonttörések kezelésére. Latin neve: Symphytum officinale.

Fekete nadálytő

Mire használják ma a fekete nadálytövet a gyógyászatban?

Napjainkban a tavasszal begyűjtött gyökér kivonatát használják. Az ezekből készített krémek, gél alkalmazhatók különböző zárt baleseti és sportsérülések, zúzódások, izom- és ínszalaghúzódások, ficamok, rándulások okozta gyulladások, duzzanatok és véraláfutások, valamint teniszkönyök és ínhüvelygyulladás esetén a fájdalom és hátfájdalom enyhítésére.

A gyökérdrog (Symphyti radix) hatását meghatározó összetevői, és azok hatásmechanizmusa csak részben ismertek. A hatásosságért felelős anyagok közé tartozik az allantoin, a rozmaringsav, a poliszacharidok, polifenolok és tanninok. Az allantoin serkentően hat a vérellátásra, növeli a sejtek regenerációs folyamatait, gyulladáscsökkentő hatása van és ebben szerepet játszik a rozmaringsav-tartalom is. Poliszacharid és polifenol összetevője sejt- és érvédő hatással is rendelkezik.

Ellenjavallatok, figyelmeztetések

A drog májra mérgező hatású pirrolizidin alkaloidot (egy nitrogéntartalmú vegyületet) is tartalmaz, ezért kivonatai vagy a leveléből készült tea belsőleg nem alkalmazhatóak! Így a készítmények nyílt sebre sem használhatók! Alkalmazásuk várandósság és szoptatás ideje alatt ellenjavallt.

A külsőlegesen használt készítményekből a pirrolizidin alkaloid ép bőrön át rosszul szívódik fel, de biztonságossági okból a készítmények legfeljebb 20% növényi részt vagy annak megfelelő mennyiségű kivonatot tartalmazhatnak, és a készítmények alkalmazása 4-6 héten túl nem javallt. A betegek által leggyakrabban használt gyógyhatású készítmények nem tartalmaznak ennél nagyobb mennyiségű kivonatot. Ugyanakkor más gyógynövények kivonatait is tartalmazhatják: pl. kamilla, körömvirág, orvosi somkóró, árnika, citromolaj, muskotályzsálya-olaj és orvosizsálya-olaj.

A készítmények között találhatunk olyat, amely nem tartalmaz parabént, több készítménynél feltüntetik a krém vagy gél alapanyagait, adagolását, figyelmeztetnek esetleges allergiás reakcióra.

Fontos, hogy tudatos vásárlók legyünk, a készítmény kiválasztásakor kérjük a gyógyszerész segítségét. Bármelyik feketenadálytő-tartalmú készítményt választjuk, először kis területen érdemes kipróbálni. Rövid idő alatt kiderül, hogy allergiásak vagyunk-e a hatóanyagra vagy egyéb összetevőkre.

Mit érdemes tudnunk a gyógyszerként törzskönyvezett fekete nadálytő krémről?

A gyógyszerként törzskönyvezett fekete nadálytő krém a gyökérdrog folyékony kivonatát tartalmazza. A növényi drogban lévő pirrolizidin-alkaloidok több mint 99%-ának az eltávolítására különleges eljárást alkalmaznak. Így a krém maximális napi dózisban biztonságosan alkalmazható.

Alkalmazása: zúzódások, izom- és ínszalaghúzódások, rándulások, ízületi fájdalmak, valamint a heveny háti izomfájdalom külsőleges kezelésére felnőttek és 12 év feletti gyermekek számára ép, sértetlen bőrfelületen. A fekete nadálytő gyökerének kivonatát tartalmazó krém fájdalomcsillapító, duzzanat- és gyulladáscsökkentő hatását számos klinikai vizsgálatban bizonyították. Így hatásosnak bizonyult tompa sérülések, ízületi kopások okozta fájdalmak vagy hátfájdalmak esetén. Alkalmazásakor a fájdalom és a nyomásérzékenység csökkent, és javult a betegek mozgásképessége is. Klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a húzódásokkal (pl. bokarándulás) kapcsolatos panaszok mérséklésében hatékonysága megegyezett a szintetikus gyulladáscsökkentő hatóanyagot (diclofenac) tartalmazó krémmel.

Az alkalmazást a tünetek enyhüléséig, legfeljebb 3 hétig lehet folytatni orvosi ellenőrzés nélkül. Amennyiben a tünetek 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, a betegnek orvoshoz kell fordulnia.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.