Hirdetés
   • Gerincgyógyászati eszközök a mindennapokban

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bordán Éva, reumatológus

    A reumatológiai szakrendelőben megjelenő páciensek többségének nyaki, háti vagy deréktáji fájdalom valamelyike képezi a fő panaszát. Ezen panaszok kellemetlenek, sokszor a mindennapi tevékenységek elvégzését is terhessé teszik számukra.

    Az akut állapotok elhárításában megkerülhetetlen szerepe van a gyógyszeres terápiának, azonban számos krónikus, hosszú időn át fennálló gerincbántalom kezelésében hasznos segítséget nyújtanak a gerincgyógyászati eszközök.

    Mely betegségek, állapotok esetén lehetnek hasznosak ezen terápiás eszközök?

    Leggyakrabban a gerinc nyaki, háti, deréktáji szakaszának túlterhelése (hosszabb idejű állás, állómunkaülő foglalkozás, nehéz fizikai munka, emelgetéssel, cipekedéssel összefüggő tevékenységek) következtében kialakult kopásos gerincbántalmak esetén. Kiemelendő ezek közül is a porckorongot ért kopásos bántalom (előboltosulás, sérvesedés), valamint a csigolyák elcsúszása. Egyéb eredetű szintén gyakori indikáció a csigolyatörés kialakulása, illetve a gerincferdülés.

    Minden folyamat közös jellemzője, hogy megbontja a gerinc statikai egységét, stabilitását, ehhez a gerinc melletti izmok túlfeszülése vagy éppen megnyúlása társul.

    Hirdetés

    A gerincgyógyászati segédeszközök típusai

    A gerincgyógyászati segédeszközök egyik csoportját a gerinc melletti, testhez rögzített eszközök képezik, másik fő csoportjuk a testfelszínhez nem rögzített eszközök.

    Testen viselt segédeszközök

    A testen viselt segédeszközök közös jellemzője, hogy bizonyos diagnózisok esetén NEAK finanszírozásra, receptre is felírhatóak adott kihordási időhöz kötve. Számos modell kapható gyógyászati segédeszköz boltokban készen is, illetve indokolt esetben egyénileg is készíttethetőek.

    A nyaki szakasz védelmét a habszivacsból készült Schanz-gallér hivatott biztosítani, mely alkalmazkodva a hosszabb, illetve rövidebb nyakméretekhez különböző szélességben kapható. A gallér nagyszerűsége abban rejlik, hogy a koponya súlyát vezeti le a szegycsont, illetve a kulcsont területére, így a terhelés nem a nyaki gerincszakasz képleteire hárul.

    A háti gerincszakasz védelmét a hosszú háti tartásjavítók segítik elő külső tartást biztosítva az instabil gerincszakasznak.

    A deréktáji fájdalmak esetében a rugalmas gumiszövetből készült, hátul fém merevítőkkel ellátott deréktámasztó övek lehetnek hasznosak.

    Mire figyeljünk a választásnál és viselésnél?

    Egységesen elmondható, hogy a segédeszközök esetén a helyes méretválasztás és a viselési technika rendkívül fontos. Kevés kivételtől eltekintve általánosságban elmondható, hogy a gerinc melletti eszközök napi viselési időtartama nem haladhatja meg a  négy órát, mely időtartam lehetőség szerint több részletben teljesüljön. Ellenkező esetben, azaz túllépve a napi kívánt időtartamot, a gerinc melletti izmok gyengülése következik be, fokozva a nem kívánatos instabilitást.

    Testfelszínhez nem rögzített eszközök

    A gerincgyógyászati eszközök másik fő csoportját képező nem testfelszínhez rögzített eszközökön belül megkülönböztetünk dinamikus, illetve statikus eszközöket.

    A dinamikus eszközök csoportjába tartozik a fitball labda, a spinalis szék, a dinamikus légpárna. Ezen eszközök ülőmunkát végzők figyelmébe ajánlhatóak, használatuk testtartást javító, izomfejlesztő hatású, optimalizálják a helyes testtartást, tehermentesítik a gerincet.

    A statikus eszközökhöz az ülések háttámlájára felszerelhető ívelt, illetve henger alakú párnák tartoznak, melyek akár hosszú távú autóvezetésnél is jó szolgálatot tesznek.

    Összegezve az eddigieket a gerinc védelmét szolgáló segédeszközök adekvát használata sokat segíthet fájdalommentessé tenni mindennapjainkat gyógyszerek igénybevétele nélkül, ezzel hozzájárulva a máj, vese, gyomor védelméhez.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bordán Éva, reumatológus

    Módosítva: 2020.11.17 13:03, Megjelenés: 2020.11.17 13:03
    Címkék: Gerinc,
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Ultrahangkezelés a fizioterápiában

    Milyen panaszok, betegségek esetén hasznos, hogyan történik a kezelés, van-e ellenjavallata? Hogyan vehető igénybe?

    Így üljön az autóban, hogy elkerülje a gerincműtétet

    Ha nem helyesen ül az autóban, az akár porckorongsérv kialakulásához is vezethet. Milyen a helyes testtartás autóvezetés közben?

    A gerincízületi gyulladások okai, tünetei

    Az ízületeket - így a gerincízületek alkotóelemeit - érő gyulladás lehet úgynevezett steril (közvetlenül nem fertőzéses eredetű - ide tartozik a reaktív arthritis is, ahol főként gyomor-bélrendszeri vagy húgyúti fertőzés után lép fel az ízületi gyulladás, melyből élő kórokozó nem kimutatható), valamint véráram, közvetlen ráterjedés, esetleg műtét során az ízületbe, csontokba jutó, fertőző ágens (főként baktérium, esetleg vírus, gomba) okozta gyulladás.

    Hogyan előzzük meg a gerincbetegségek kialakulását?

    Gyakran hallhatjuk, hogy a mozgásszervi betegségek megelőzésében és kezelésében kiemelten fontos szerepe van az egészséges életmód kialakításának, azaz a megfelelő testmozgásnak és a helyes táplálkozásnak. Egy átlagember számára ugyanakkor ez az információ önmagában vajmi kevés. Az alábbiakban praktikus tanácsokat olvashat egy csokorba szedve.

    Nyaki gerinc operáció a legkorszerűbb idegsebészeti eljárással

    Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, idén április végén, új endoszkópos gerincsebészeti módszerrel operálta meg két páciensét az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI) erre specializálódott orvoscsoportja, ami egész Európában szenzációs beavatkozásnak számít.

    Tévhitek a gerincproblémákkal kapcsolatban

    Több éve járok orvoshoz, masszőrhöz, csontkovácshoz, kipróbáltam az összes gyógyszert és kezelést, mégis állandóan fáj a nyakam/derekam. Úgy tűnik, az én problémámra nincs megoldás.

    Gerincproblémák és a jóga

    Gyakran felmerül a kérdés, vajon jógázhatunk-e gerincproblémákkal (porckorongsérvvel, ízületi kopással, meszesedéssel, rendszeres derék- vagy nyaktáji fájdalommal stb.). A válaszom egyértelmű igen, de nem mindegy, milyen jógaórán veszünk részt, milyen képzettségű oktató vezeti az órát, és mi magunk tudjuk-e, milyen gyakorlatot szabad végeznünk, és melyiket ellenjavallott!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.