Gerincgyógyászati eszközök a mindennapokban

Szerző: WEBBeteg - Dr. Bordán Éva, reumatológus

A reumatológiai szakrendelőben megjelenő páciensek többségének nyaki, háti vagy deréktáji fájdalom valamelyike képezi a fő panaszát. Ezen panaszok kellemetlenek, sokszor a mindennapi tevékenységek elvégzését is terhessé teszik számukra.

Az akut állapotok elhárításában megkerülhetetlen szerepe van a gyógyszeres terápiának, azonban számos krónikus, hosszú időn át fennálló gerincbántalom kezelésében hasznos segítséget nyújtanak a gerincgyógyászati eszközök.

Mely betegségek, állapotok esetén lehetnek hasznosak ezen terápiás eszközök?

Leggyakrabban a gerinc nyaki, háti, deréktáji szakaszának túlterhelése (hosszabb idejű állás, állómunka, ülő foglalkozás, nehéz fizikai munka, emelgetéssel, cipekedéssel összefüggő tevékenységek) következtében kialakult kopásos gerincbántalmak esetén. Kiemelendő ezek közül is a porckorongot ért kopásos bántalom (előboltosulás, sérvesedés), valamint a csigolyák elcsúszása. Egyéb eredetű szintén gyakori indikáció a csigolyatörés kialakulása, illetve a gerincferdülés.

Minden folyamat közös jellemzője, hogy megbontja a gerinc statikai egységét, stabilitását, ehhez a gerinc melletti izmok túlfeszülése vagy éppen megnyúlása társul.

A gerincgyógyászati segédeszközök típusai

A gerincgyógyászati segédeszközök egyik csoportját a gerinc melletti, testhez rögzített eszközök képezik, másik fő csoportjuk a testfelszínhez nem rögzített eszközök.

Testen viselt segédeszközök

A testen viselt segédeszközök közös jellemzője, hogy bizonyos diagnózisok esetén NEAK finanszírozásra, receptre is felírhatóak adott kihordási időhöz kötve. Számos modell kapható gyógyászati segédeszköz boltokban készen is, illetve indokolt esetben egyénileg is készíttethetőek.

A nyaki szakasz védelmét a habszivacsból készült Schanz-gallér hivatott biztosítani, mely alkalmazkodva a hosszabb, illetve rövidebb nyakméretekhez különböző szélességben kapható. A gallér nagyszerűsége abban rejlik, hogy a koponya súlyát vezeti le a szegycsont, illetve a kulcsont területére, így a terhelés nem a nyaki gerincszakasz képleteire hárul.

A háti gerincszakasz védelmét a hosszú háti tartásjavítók segítik elő külső tartást biztosítva az instabil gerincszakasznak.

A deréktáji fájdalmak esetében a rugalmas gumiszövetből készült, hátul fém merevítőkkel ellátott deréktámasztó övek lehetnek hasznosak.

Mire figyeljünk a választásnál és viselésnél?

Egységesen elmondható, hogy a segédeszközök esetén a helyes méretválasztás és a viselési technika rendkívül fontos. Kevés kivételtől eltekintve általánosságban elmondható, hogy a gerinc melletti eszközök napi viselési időtartama nem haladhatja meg a négy órát, mely időtartam lehetőség szerint több részletben teljesüljön. Ellenkező esetben, azaz túllépve a napi kívánt időtartamot, a gerinc melletti izmok gyengülése következik be, fokozva a nem kívánatos instabilitást.

Testfelszínhez nem rögzített eszközök

A gerincgyógyászati eszközök másik fő csoportját képező nem testfelszínhez rögzített eszközökön belül megkülönböztetünk dinamikus, illetve statikus eszközöket.

A dinamikus eszközök csoportjába tartozik a fitball labda, a spinalis szék, a dinamikus légpárna. Ezen eszközök ülőmunkát végzők figyelmébe ajánlhatóak, használatuk testtartást javító, izomfejlesztő hatású, optimalizálják a helyes testtartást, tehermentesítik a gerincet.

A statikus eszközökhöz az ülések háttámlájára felszerelhető ívelt, illetve henger alakú párnák tartoznak, melyek akár hosszú távú autóvezetésnél is jó szolgálatot tesznek.

Összegezve az eddigieket a gerinc védelmét szolgáló segédeszközök adekvát használata sokat segíthet fájdalommentessé tenni mindennapjainkat gyógyszerek igénybevétele nélkül, ezzel hozzájárulva a máj, vese, gyomor védelméhez.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bordán Éva, reumatológus

Módosítva: 2021.11.18 03:03, Megjelenés: 2020.11.17 13:03
Címkék: Gerinc
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Törzsizmokat erősítő gyakorlatok...

Ha valaki az ideje legnagyobb részét vagy akár minden idejét kerekesszékben tölti, a törzs izmai idővel veszíthetnek erejükből. Nem úgy használjuk...

Lúdtalp: már gyermekkorban...

A mozgásszegény életmód miatt az ortopédiai problémák egy része már gyermekkorban kialakulhat, azonban a lúdtalp vagy a bedőlő boka tünetei...

Gerincproblémák és a jóga

Gyakran felmerül a kérdés, vajon jógázhatunk-e gerincproblémákkal (porckorongsérvvel, ízületi kopással, meszesedéssel, rendszeres derék- vagy...

Hogyan előzzük meg a...

Gyakran hallhatjuk, hogy a mozgásszervi betegségek megelőzésében és kezelésében kiemelten fontos szerepe van az egészséges életmód...

A gerincízületi gyulladások okai...

Az ízületi gyulladás lehet steril vagy fertőzéses eredetű. Nézzük meg részletesen, hogy mi okozhatja ezeket és milyen tüneteik lehetnek?

Nyaki gerinc operáció a...

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, idén április végén, új endoszkópos gerincsebészeti módszerrel operálta meg két páciensét az Országos...

Tévhitek a gerincproblémákkal...

Több éve járok orvoshoz, masszőrhöz, csontkovácshoz, kipróbáltam az összes gyógyszert és kezelést, mégis állandóan fáj a nyakam/derekam. Úgy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.