Fáj a háta? A dohányzás is felelős érte

Oxygen Medical
megjelent:

A dohányzás egészségromboló hatása már jó ideje közismert, mára azonban bebizonyosodott, hogy a dohányosok a fájdalommal is nehezebben küzdenek. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa szerint a kezelések hatékonyságát is befolyásolja a nikotin, de a fájdalomcsökkentésnek létezik hatékony módja.

Összefüggés a dohányzás és a fájdalom közt

Évek óta rendelkezésre állnak a bizonyítékok, melyek alátámasztják, hogy összefüggés van a dohányzás és a hát- és derékfájdalom, a gerincbetegségek és gyengébb műtéti eredmények közt. A Journal of Bone and Joint Surgery című szaklapban megjelent tanulmány behatóbban foglalkozott a kérdéssel. Kiderült, hogy ugyanolyan 8 hónapos kezelések alatt a dohányosok sokkal jobban szenvedtek a gerincbántalmaktól és a fájdalomtól, mint azok, akik korábban leszoktak.

Szinte minden felnőtt megéli a hátfájdalmat – legalább élete egy-egy szakaszában. Így mivel a dohányzás közismert rizikófaktora a krónikus fájdalmaknak, a kutatók úgy vélték, hasznos lehet feltérképezni a dohányzás és a fájdalom mértékének összefüggését. 5300 beteget vontak be a vizsgálatba, akik valamennyien gerincbetegségből eredő hát- vagy lábfájdalomtól szenvedtek, és műtétileg vagy más úton már kezelték őket.

Az akut és a krónikus fájdalmat is befolyásolja a nikotin

Határozottan kiderült, hogy azok a páciensek, akik soha nem gyújtottak rá vagy jóval korábban leszoktak, szignifikánsan kisebb fájdalomról számoltak be, mint a dohányosok, vagy azok, akik a kutatás 8 hónapja alatt tették le a cigarettát. A dohányosok mindenféle skála szerint nagyobb fájdalmat tapasztaltak – legyen szó az akut gyötrő érzésről vagy a heti átlagos fájdalom mértékéről.

Ráadásul sajnos az is kiderült, hogy a dohányosoknak nem volt igazolható fájdalomcsökkenésük a kezelések 8 hónapja alatt sem. Ebből a szempontból viszont tökéletesen érthető, hogy a kezeléseknek köszönhetően azok érték el a legnagyobb mértékű javulást, akik sohasem dohányoztak. Kiderült tehát, hogy a dohányzás nem csak a közismert káros következményekkel jár – többek közt a szív- és érrendszerre -, de a nikotin erősen növeli a fájdalom mértékét is.

A dohányzás káros hatásai

Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Valójában minden dohányos tisztában van az összes következménnyel?
A dohányzás ártalmas következményeiről részletesen

Lökéshullámmal a fájdalom ellen

Mozgásszervi panaszok esetén – különösen, ha krónikus betegségről van szó -, érdemes megfontolni a dohányzás elhagyását – ez minden típusú kezelés hatékonyságát növeli. Igaz ez a lökéshullám terápiára is, amely egészen kitűnő eredményeket produkál a fájdalomcsillapításban – hangsúlyozza dr. Pál Mónika reumatológus.

Lökéshullámok keletkeznek a természetben is, például mennydörgésnél. Ez a jelenség ugyanis nem más, mint egy nagy energiájú, hallható hullám, amelyet a modern gyógyászatban sok területen használnak. Miután ugyanis áthatol a test felszínén – az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja a hullámot – beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét.

Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.