Lökéshullám terápia a férfiak mozgásszervi megbetegedéseinek kezelésére

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Pajk Melitta, gyógytornász-fizioterapeuta, humánkineziológus megjelent: 2019.11.25.

A lökéshullám terápia, melyet az angol Extracorpal Shockwave Therapy-ból ESWT-nek is rövidítenek, új reményt ad azoknak a betegeknek, akiknél a hagyományos konzervatív kezelések kudarcot vallottak, de továbbra is el szeretnék kerülni a műtétet vagy a fájdalmas injekciókat.

A lökéshullám terápia sűrített levegőt vagy elektromágneses impulzusokat használ a hullámok továbbítására az irritált szövetekbe. Kutatások bizonyítják, hogy a lökéshullám terápia nemcsak az új kollagén és kötőszövet előállításának stimulálásában, serkentésében segít, de a fájdalom enyhítésében is.

A lökéshullám terápiának nagy energiájú és alacsony energiájú formája is létezik. Az alacsony energiájú lökéshullám kezeléseket három vagy több kezelés sorozatban adják, csak enyhe fájdalommal jár vagy fájdalommentes. Ezzel szemben a nagy energiájú lökéshullám kezelés csak egyetlen alkalom, meglehetősen fájdalmas, ezért általános érzéstelenítés szükséges.

A lökéshullám terápia pontos mechanizmusa nem ismert. Feltételezések szerint mikrotraumát idézhet elő a kezelt, problémás szövetekben, ami molekuláris változásokat aktivál és beindítja a test gyógyító mechanizmusát. A lökéshullám terápia hatásai:

  • Az érintett területen fokozottá válik a véráramlás, a nyirokkeringés, ezáltal nő a tápanyag ellátottság.
  • Lebontja a kalcium lerakódásokat a hosszú ideje fennálló íngyulladás (meszes ízületi gyulladás) esetén.

Lökéshullám terápiával legjobban kezelhető állapotok

Az ESWT-t már több mint egy évtizede alkalmazzák izom-csontrendszeri rendellenességek, és olyan, elsősorban sportolással összefüggő túlhasználatos tendinopátiák (inak fájdalmas állapota) kezelésére, mint a:

  • plantar fasciitis
  • vállgyulladás és meszes íngyulladás
  • Achilles-ín gyulladás
  • Patellar íngyulladás (ugró térd)
  • golf- és teniszkönyök
  • csípő íngyulladás /bursitis

Számos tanulmány számolt be a lökéshullám terápia pozitív hatásairól a Peyronie-kór, a komplex regionális fájdalom szindróma (RSD), a térd osteoarthritis, a gerincfúzió esetén is.

Hogyan történik?

A kezelés alatt a beteg kényelmesen elhelyezkedik. Az applikátorfejet ezután lassan mozgatják a fájdalom központja körül, amíg a megfelelő dózis be nem jut. A kezelés gyors, mindössze pár perc.

A legjobb eredményt a lökéshullám terápiával akkor érik el, ha a nyújtás, erősítés, masszázs hagyományos terápiás programjának részeként alkalmazzák, testreszabott fizikoterápiás kezelés kombinálásával.

Tovább

Előnyei

Míg a műtéten átesett betegeknél fennáll a folyamatos fájdalom, sebprobléma és fertőzés kockázata, az ESWT olyan, viszonylag új, nem invazív (a beteg testébe nem behatoló) terápiás módszer, mely hatékony, kényelmes és biztonságos azokra a problémákra, melyek kezelése hosszú időt vesz igénybe és/vagy kihívást jelent. A komplikációk aránya alacsony és elhanyagolható, ezért azoknál a betegeknél, akik legalább 6 hónapja részesülnek hagyományos terápiában, ám az sikertelen, a lökéshullám terápia a műtét biztonságos alternatívája.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; ncbi.nlm.nih.gov, verywellhealth.com, sportscarept.net
Lektorálta: Pajk Melitta, gyógytornász-fizioterapeuta, humánkineziológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Inkontinencia kisokos Inkontinencia kisokos

Igaz vagy hamis? Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Elváltozások a körmön Elváltozások a körmön

Mi vezethet a köröm külső megjelenésének elváltozásához?

Vigyázzunk a férfiakra!

A KSH szerint tavaly egy átlagos magyar férfi születéskor várható élettartama a nőkéhez képest hét évvel kevesebb, mindössze 70,6 év volt. Ez...

A lökéshullám-terápia

Milyen betegségek, panaszok esetén lehet hasznos a lökéshullám-terápia? Hogyan történik maga a terápia? Milyen mechanizmus útján fejt ki pozitív...

A férfiak nehezen fejezik ki mélyebb érzéseiket, hamarabb megbetegszenek

Nem szívesen beszélnek róla, nem ismerik be, de a felmérések azt igazolják, hogy a férfiak több mint egyharmada időről időre magányosnak érzi...

Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 év alatt

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

Hogyan kezelhető a prosztatagyulladás?

Prosztatagyulladás gyanúja esetén mindenképp fel kell keresni urológust, vagy házi módszerekkel, vény nélküli gyógyszerekkel is kezelhető? Mi a...

Kérdések az urológiai rendelésen

Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a...

Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 60 év felett

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

Hogyan jelzi a férfiak szervezete, ha baj van?

A kor előrehaladtával, illetve gyakran amiatt, hogy rohanó világunkban nem figyelünk önmagunkra - mivel azt képzeljük, hogy ez velünk nem történhet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.