Hirdetés
   • Lökéshullám terápia a férfiak mozgásszervi megbetegedéseinek kezelésére

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Pajk Melitta, gyógytornász-fizioterapeuta, humánkineziológus

    A lökéshullám terápia, melyet az angol Extracorpal Shockwave Therapy-ból ESWT-nek is rövidítenek, új reményt ad azoknak a betegeknek, akiknél a hagyományos konzervatív kezelések kudarcot vallottak, de továbbra is el szeretnék kerülni a műtétet vagy a fájdalmas injekciókat.

    A lökéshullám terápia sűrített levegőt vagy elektromágneses impulzusokat használ a hullámok továbbítására az irritált szövetekbe. Kutatások bizonyítják, hogy a lökéshullám terápia nemcsak az új kollagén és kötőszövet előállításának stimulálásában, serkentésében segít, de a fájdalom enyhítésében is.

    Hirdetés

    A lökéshullám terápiának nagy energiájú és alacsony energiájú formája is létezik. Az alacsony energiájú lökéshullám kezeléseket három vagy több kezelés sorozatban adják, csak enyhe fájdalommal jár vagy fájdalommentes. Ezzel szemben a nagy energiájú lökéshullám kezelés csak egyetlen alkalom, meglehetősen fájdalmas, ezért általános érzéstelenítés szükséges.

    A lökéshullám terápia pontos mechanizmusa nem ismert. Feltételezések szerint mikrotraumát idézhet elő a kezelt, problémás szövetekben, ami molekuláris változásokat aktivál és beindítja a test gyógyító mechanizmusát. A lökéshullám terápia hatásai:

    • Az érintett területen fokozottá válik a véráramlás, a nyirokkeringés, ezáltal nő a tápanyag ellátottság.
    • Lebontja a kalcium lerakódásokat a hosszú ideje fennálló íngyulladás (meszes ízületi gyulladás) esetén.

    Lökéshullám terápiával legjobban kezelhető állapotok

    Az ESWT-t már több mint egy évtizede alkalmazzák izom-csontrendszeri rendellenességek, és olyan, elsősorban sportolással összefüggő túlhasználatos tendinopátiák (inak fájdalmas állapota) kezelésére, mint a:

    • plantar fasciitis
    • vállgyulladás és meszes íngyulladás
    • Achilles-ín gyulladás
    • Patellar íngyulladás (ugró térd)
    • golf- és teniszkönyök
    • csípő íngyulladás /bursitis

    Számos tanulmány számolt be a lökéshullám terápia pozitív hatásairól a Peyronie-kór, a komplex regionális fájdalom szindróma (RSD), a térd osteoarthritis, a gerincfúzió esetén is.

    Hogyan történik?

    A kezelés alatt a beteg kényelmesen elhelyezkedik. Az applikátorfejet ezután lassan mozgatják a fájdalom központja körül, amíg a megfelelő dózis be nem jut. A kezelés gyors, mindössze pár perc.

    A legjobb eredményt a lökéshullám terápiával akkor érik el, ha a nyújtás, erősítés, masszázs hagyományos terápiás programjának részeként alkalmazzák, testreszabott fizikoterápiás kezelés kombinálásával.

    Olvasson tovább! Fizikoterápia a fájdalomcsillapításban

    Előnyei

    Míg a műtéten átesett betegeknél fennáll a folyamatos fájdalom, sebprobléma és fertőzés kockázata, az ESWT olyan, viszonylag új, nem invazív (a beteg testébe nem behatoló) terápiás módszer, mely hatékony, kényelmes és biztonságos azokra a problémákra, melyek kezelése hosszú időt vesz igénybe és/vagy kihívást jelent. A komplikációk aránya alacsony és elhanyagolható, ezért azoknál a betegeknél, akik legalább 6 hónapja részesülnek hagyományos terápiában, ám az sikertelen, a lökéshullám terápia a műtét biztonságos alternatívája.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; ncbi.nlm.nih.govverywellhealth.comsportscarept.net
    Lektorálta: Pajk Melitta, gyógytornász-fizioterapeuta, humánkineziológus

    Módosítva: 2019.11.25 13:33, Megjelenés: 2019.11.25 13:33
   • Cikkajánló

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    A száraz bőr okai

    A száraz bőr okai

    Dr. Bodnár Edina

    Számos ok állhat a háttérben. Melyek ezek? Mit tehet a kellemetlen panasz ellen?

    Ötven felett minden férfinak évente kellene szűrésre mennie

    Ötven év felett minden férfinak évente el kell mennie prosztatarákszűrésre - figyelmeztetett Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

    Lökéshullám terápia a férfiak mozgásszervi megbetegedéseinek kezelésére

    A lökéshullám terápia, melyet az angol Extracorpal Shockwave Therapy-ból ESWT-nek is rövidítenek, új reményt ad azoknak a betegeknek, akiknél a hagyományos konzervatív kezelések kudarcot vallottak, de továbbra is el szeretnék kerülni a műtétet vagy a fájdalmas injekciókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
    Egymillió migrénes
    Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások