Lökéshullám terápia a férfiak mozgásszervi megbetegedéseinek kezelésére

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Pajk Melitta, gyógytornász-fizioterapeuta, humánkineziológus megjelent:

A lökéshullám terápia, melyet az angol Extracorpal Shockwave Therapy-ból ESWT-nek is rövidítenek, új reményt ad azoknak a betegeknek, akiknél a hagyományos konzervatív kezelések kudarcot vallottak, de továbbra is el szeretnék kerülni a műtétet vagy a fájdalmas injekciókat.

A lökéshullám terápia sűrített levegőt vagy elektromágneses impulzusokat használ a hullámok továbbítására az irritált szövetekbe. Kutatások bizonyítják, hogy a lökéshullám terápia nemcsak az új kollagén és kötőszövet előállításának stimulálásában, serkentésében segít, de a fájdalom enyhítésében is.

A lökéshullám terápiának nagy energiájú és alacsony energiájú formája is létezik. Az alacsony energiájú lökéshullám kezeléseket három vagy több kezelés sorozatban adják, csak enyhe fájdalommal jár vagy fájdalommentes. Ezzel szemben a nagy energiájú lökéshullám kezelés csak egyetlen alkalom, meglehetősen fájdalmas, ezért általános érzéstelenítés szükséges.

A lökéshullám terápia pontos mechanizmusa nem ismert. Feltételezések szerint mikrotraumát idézhet elő a kezelt, problémás szövetekben, ami molekuláris változásokat aktivál és beindítja a test gyógyító mechanizmusát. A lökéshullám terápia hatásai:

  • Az érintett területen fokozottá válik a véráramlás, a nyirokkeringés, ezáltal nő a tápanyag ellátottság.
  • Lebontja a kalcium lerakódásokat a hosszú ideje fennálló íngyulladás (meszes ízületi gyulladás) esetén.

Lökéshullám terápiával legjobban kezelhető állapotok

Az ESWT-t már több mint egy évtizede alkalmazzák izom-csontrendszeri rendellenességek, és olyan, elsősorban sportolással összefüggő túlhasználatos íngyulladás, és az ezek nyomán kialakuló tartós tendinopátiák (inak fájdalmas állapota) kezelésére, mint a:

  • plantar fasciitis (talpi inak fájdalma)
  • vállgyulladás és meszes íngyulladás (tendinosis)
  • Achilles-ín gyulladás
  • patellar íngyulladás (ugró térd)
  • golf- és teniszkönyök
  • csípő íngyulladás, vagy nyáktömlő-gyulladás

Számos tanulmány számolt be a lökéshullám terápia pozitív hatásairól a Peyronie-kór, a komplex regionális fájdalom szindróma (RSD), a térd osteoarthritis, a gerincfúzió esetén is.

Hogyan történik?

A kezelés alatt a beteg kényelmesen elhelyezkedik. Az applikátorfejet ezután lassan mozgatják a fájdalom központja körül, amíg a megfelelő dózis be nem jut. A kezelés gyors, mindössze pár perc.

A legjobb eredményt a lökéshullám terápiával akkor érik el, ha a nyújtás, erősítés, masszázs hagyományos terápiás programjának részeként alkalmazzák, testreszabott fizikoterápiás kezelés kombinálásával.

Tovább

Előnyei

Míg a műtéten átesett betegeknél fennáll a folyamatos fájdalom, sebprobléma és fertőzés kockázata, az ESWT olyan, viszonylag új, nem invazív (a beteg testébe nem behatoló) terápiás módszer, mely hatékony, kényelmes és biztonságos azokra a problémákra, melyek kezelése hosszú időt vesz igénybe és/vagy kihívást jelent.

A komplikációk aránya alacsony és elhanyagolható, ezért azoknál a betegeknél, akik legalább 6 hónapja részesülnek hagyományos terápiában, ám az sikertelen, a lökéshullám terápia a műtét biztonságos alternatívája.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; ncbi.nlm.nih.gov, verywellhealth.com, sportscarept.net
Lektorálta: Pajk Melitta, gyógytornász-fizioterapeuta, humánkineziológus

Cikkajánló

A lökéshullám-terápia

Dr. Bálint Anita, reumatológus
Lökéshullám terápia
Milyen betegségek, panaszok esetén lehet hasznos a lökéshullám-terápia? Hogyan történik maga a terápia? Milyen mechanizmus útján fejt ki pozitív hatást? Kb. hány kezelés múlva várható érezhető javulás? Van-e esetleg olyan betegség, állapot, amely mellett ellenjavallt az alkalmazása? Ki végezheti el a kezelést? Cikkünkben választ kap ezekre a kérdésekre.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.