A fibromialgia kezelése

Szerző: 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
Legutóbb frissítve: 2021.07.22

Az orvoslás máig nem biztos abban, hogy mi okozza a fibromialgiát. A fibromialgia egy olyan betegség, melynek során sérülés vagy gyulladás nélkül fájdalmat érzünk. Fibromialgia diagnózisa abban az esetben állítható fel, ha meghatározott 18 úgynevezett tenderpontból legalább 11 nyomásérzékenységet mutat az orvosi vizsgálat során.

Szerencsére széles skálája van a kezelési módszereknek, melyek közt vannak természetes és orvosi módok is, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. A módszerek között megtalálhatók fájdalomterápiás orvosi módszerek, gyógyszerek és természetes módszerek is.

Fibromialgia orvosi kezelése

Bizonyos gyógyszerek segíthetnek a fibromialgia kezelésében. Ezek lehetnek:

 • vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók
 • általános fibromialgia gyógyszerek
 • antidepresszánsok
 • altatók
 • narkotikus fájdalomcsillapítók
 • nem narkotikus hatású fájdalomcsillapítók

Lássuk ezek leírását sorban!

Vény nélkül kapható gyógyszerek fibromialgiára

Bizonyos vény nélkül is kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint az aszpirin és néhány non-szteroid fájdalomcsillapító (pl. Naproxen), segíthetnek a fibromialgia okozta fájdalom kezelésében. Vannak olyanok, akik esetében ezek a fájdalomcsillapítók is elegek lehetnek a tünetek csökkentéséhez.

Abban az esetben, ha ezek a gyógyszerek nem használnak, fájdalomterapeuta orvos írhat fel erősebb fájdalomcsillapító gyógyszereket is.

Általános fibromialgia gyógyszerek

Az alábbi gyógyszerek segíthetnek a fájdalmak enyhítésében:

 • pregabalin, amely nyugatja a túl aktív idegeket
 • duloxetin, amely az agyban levő szerotonin és norepinephrin hormonokra hat, amelytől csökken a fájdalomérzet
 • milnacipran, amely szintén az agyi hormonokra ható gyógyszer

A fájdalmak kezeléséhez akár többféle gyógyszer szedésére is szükség lehet, és akár többféle gyógyszerkombinációt is ki kell próbálni, mielőtt valóban eredményes lenne a kezelés.

A megfelelő gyógyszerkombinációkat fájdalomterapeuta orvos állítja be. Az orvos a kezelés során folyamatosan ügyel a mellékhatásokra, és arra, hogy a megfelelő gyógyszerekkel kezelje a fájdalmat.

Antidepresszánsok fibromialgiára

Néhányan úgy vélik, hogy az alacsony szerotininszint valószínűbbé teszi a fibromialgia kialakulását. Bizonyos antidepresszáns gyógyszerek növelik ennek a hormonnak a szintjét és segítenek a tünetek csökkentésében.

A folyamatos fájdalom miatt akár depresszió vagy szorongás is kialakulhat, amelynek kezelésére szintén alkalmasak az antidepresszánsok. Fibromialgiára leggyakrabban amitriptilint rendelnek az orvosok, mely nagyon sokszor megfelelő fájdalomkontrollt biztosít. Hatása azonban lassan alakul ki, adagját fokozatosan kell emelni.

Altatók fibromialgiára

Bizonyos emberek a fájdalom miatt nem tudnak aludni és az alváshiány a fájdalmakat még rosszabbá teheti. Minden nap azonos időben lefekvés és a kényelmes matrac segíthetnek az álmatlanságon, azonban, ha ezek nem használnak altatóra lehet szükség.

Narkotikus fájdalomcsillapítók fibromialgiára

A narkotikus fájdalomcsillapítók úgy működnek, hogy megváltoztatják az agy fájdalomra adott válaszait. Ez sokféle fájdalmat csökkenthet, annak ellenére, hogy nem bizonyított ezeknek a gyógyszereknek a hatása speciálisan fibromialgia esetén.

Bizonyos kutatók úgy vélik, hogy a narkotikus fájdalomcsillapítóknál vannak jobb gyógyszerek a fibromialgia miatt okozott fájdalmak enyhítésére. Emellett, mivel a narkotikus fájdalomcsillapítók gyógyszerfüggőséget okozhatnak, fontos, hogy tartós fogyasztásuk előtt tájékozódjon fájdalomterapeuta kezelőorvosánál az előnyökről és a kockázatokról, valamint az esetleges mellékhatásokról.

Nem narkotikus fájdalomcsillapítók fibromialgiára

A fájdalmakra erősebb - azonban nem narkotikus - fájdalomcsillapítót is ajánlat az orvos, például Tramadolt.

Ezek a gyógyszerek segíthetnek a fájdalom tartós enyhítésében, idővel azonban gyógyszerfüggőséget okozhatnak. Emiatt a kezelés alatt rendszeresen szükséges a dózisok felülvizsgálata és egyéb fájdalomcsillapító módszerek alkalmazása, különösen, ha hosszú távon kell kezelni a fájdalmakat.

Kiegészítő terápiák orvosi kezelés mellett

A fibromialgiában szenvedők esetében a gyógyszeres kezelés mellett a fájdalomterapeuta kezelőorvos ajánlhat egyéb kiegészítő kezeléseket is, például:

 • akupunktúrát
 • gyógymasszázst
 • relaxációs technikákat
 • fokozatosan bevezetett viszonylag sok testmozgást

Ezek a módszerek nem segítenek minden esetben, azonban sokaknak használnak. Amennyiben tartós kezelésre van igény, minden esetben érdemes megpróbálni ezeket a fájdalomcsillapító módszereket is. Természetesen új módszerek kipróbálása előtt érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét.

Olvasson tovább! Allodynia - Érintésre való érzékenység

Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

Mi a biológiai óra szerepe a...

A Debreceni Egyetem kutatói elsőként írták le, hogy a mechanikai ingerek a fejlődő porcsejtek biológiai órájának szinkronizálása révén fejtik ki...

Akár gerincbetegség is okozhat...

A lábfej fájdalma sok ember számára ismerős érzés, hiszen ki ne tapasztalta volna már egy rossz cipő viselése után a kínzó érzést? Azonban, ha...

Fogzás - A tejfogak előtörése

A fogzás (szorosabb értelemben a 20 tejfog előbújása) általában 6-10 hónapos kortól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az...

5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt...

Fájdalomcsillapítás: a folyékony...

A fájdalomcsillapítás története az ember történelmének igen fontos része. Már az időszámításunk előtti sumér és ókori görög kultúrából...

Hogyan enyhíthető a menstruációs...

Akár minden negyedik nőt érinthet a fájdalmas hasi görcsökkel, gyengeséggel, rossz közérzettel járó menstruáció, szaknyelven dysmenorrhoea....

Kábító fájdalomcsillapító...

A kábító fájdalomcsillapító tapaszok felírása csak akkor javasolt, ha már másféle módon nem tudjuk csillapítani a beteg fájdalmát. A tapaszok...

A szteroid injekciók alkalmazása

A köznyelvben szteroid injekcióként említett készítmények valamilyen kortikoszteroid típusú hatóanyagot (pl. hidrokortizon) tartalmaznak. Az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.