Hirdetés
   • A fibromialgia kezelése

    Szerző: 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus

    Az orvoslás máig nem biztos abban, hogy mi okozza a fibromialgiát. A fibromialgia egy olyan betegség, melynek során sérülés vagy gyulladás nélkül fájdalmat érzünk. Fibromialgia diagnózisa abban az esetben állítható fel, ha meghatározott 18 úgynevezett tenderpontból legalább 11 nyomásérzékenységet mutat az orvosi vizsgálat során.

    Szerencsére széles skálája van a kezelési módszereknek, melyek közt vannak természetes és orvosi módok is, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. A módszerek között megtalálhatók fájdalomterápiás orvosi módszerek, gyógyszerek és természetes módszerek is.

    Hirdetés

    Fibromialgia orvosi kezelése

    Bizonyos gyógyszerek segíthetnek a fibromialgia kezelésében. Ezek lehetnek:

    • vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók
    • általános fibromialgia gyógyszerek
    • antidepresszánsok
    • altatók
    • narkotikus fájdalomcsillapítók
    • nem narkotikus hatású fájdalomcsillapítók

    Lássuk ezek leírását sorban!

    Vény nélkül kapható gyógyszerek fibromialgiára

    Bizonyos vény nélkül is kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint az aszpirin és néhány non-szteroid fájdalomcsillapító (pl. Naproxen), segíthetnek a fibromialgia okozta fájdalom kezelésében. Vannak olyanok, akik esetében ezek a fájdalomcsillapítók is elegek lehetnek a tünetek csökkentéséhez.

    Abban az esetben, ha ezek a gyógyszerek nem használnak, fájdalomterapeuta orvos írhat fel erősebb fájdalomcsillapító gyógyszereket is.

    Általános fibromialgia gyógyszerek

    Az alábbi gyógyszerek segíthetnek a fájdalmak enyhítésében:

    • pregabalin, amely nyugatja a túl aktív idegeket
    • duloxetin, amely az agyban levő serotonin és norepinephrin hormonokra hat, amelytől csökken a fájdalomérzet
    • milnacipran, amely szintén az agyi hormonokra ható gyógyszer

    A fájdalmak kezeléséhez akár többféle gyógyszer szedésére is szükség lehet, és akár többféle gyógyszerkombinációt is ki kell próbálni, mielőtt valóban eredményes lenne a kezelés.

    A megfelelő gyógyszerkombinációkat fájdalomterapeuta orvos állítja be. Az orvos a kezelés során folyamatosan ügyel a mellékhatásokra, és arra, hogy a megfelelő gyógyszerekkel kezelje a fájdalmat.

    Antidepresszánsok fibromialgiára

    Néhányan úgy vélik, hogy az alacsony serotinin-szint valószínűbbé teszi a fibromialgia kialakulását. Bizonyos antidepresszáns gyógyszerek növelik ennek a hormonnak a szintjét és segítenek a tünetek csökkentésében.

    A folyamatos fájdalom miatt akár depresszió vagy szorongás is kialakulhat, amelynek kezelésére szintén alkalmasak az antidepresszánsok. Fibromialgiára leggyakrabban amitriptilint rendelnek az orvosok, mely nagyon sokszor megfelelő fájdalomkontrollt biztosít. Hatása azonban lassan alakul ki, adagját fokozatosan kell emelni.

    Altatók fibromialgiára

    Bizonyos emberek a fájdalom miatt nem tudnak aludni és az alváshiány a fájdalmakat még rosszabbá teheti. Minden nap azonos időben lefekvés és a kényelmes matrac segíthetnek az álmatlanságon, azonban, ha ezek nem használnak altatóra lehet szükség.

    Narkotikus fájdalomcsillapítók fibromialgiára

    A narkotikus fájdalomcsillapítók úgy működnek, hogy megváltoztatják az agy fájdalomra adott válaszait. Ez sokféle fájdalmat csökkenthet, annak ellenére, hogy nem bizonyított ezeknek a gyógyszereknek a hatása speciálisan fibromialgia esetén.

    Bizonyos kutatók úgy vélik, hogy a narkotikus fájdalomcsillapítóknál vannak jobb gyógyszerek a fibromialgia miatt okozott fájdalmak enyhítésére. Emellett, mivel a narkotikus fájdalomcsillapítók gyógyszerfüggőséget okozhatnak, fontos, hogy tartós fogyasztásuk előtt tájékozódjon fájdalomterapeuta kezelőorvosánál az előnyökről és a kockázatokról, valamint az esetleges mellékhatásokról.

    Nem narkotikus fájdalomcsillapítók fibromialgiára

    A fájdalmakra erősebb - azonban nem narkotikus - fájdalomcsillapítót is ajánlat az orvos, például Tramadolt.

    Ezek a gyógyszerek segíthetnek a fájdalom tartós enyhítésében, idővel azonban gyógyszerfüggőséget okozhatnak. Emiatt a kezelés alatt rendszeresen szükséges a dózisok felülvizsgálata és egyéb fájdalomcsillapító módszerek alkalmazása, különösen, ha hosszú távon kell kezelni a fájdalmakat.

    Kiegészítő terápiák orvosi kezelés mellett

    A fibromialgiában szenvedők esetében a gyógyszeres kezelés mellett a fájdalomterapeuta kezelőorvos ajánlhat egyéb kiegészítő kezeléseket is, például:

    • akupunktúrát
    • gyógymasszázst
    • relaxációs technikákat
    • fokozatosan bevezetett viszonylag sok testmozgást

    Ezek a módszerek nem segítenek minden esetben, azonban sokaknak használnak. Amennyiben tartós kezelésre van igény, minden esetben érdemes megpróbálni ezeket a fájdalomcsillapító módszereket is. Természetesen új módszerek kipróbálása előtt érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét.

    Olvasson tovább! Allodynia - Érintésre való érzékenység

    Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
    Dr. Puskás Réka, reumatológus, manuálterapeuta, mozgásszervi szakorvos

    Módosítva: 2020.07.22 14:35, Megjelenés: 2019.07.23 13:03
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Ultrahangkezelés a fizioterápiában

    Milyen panaszok, betegségek esetén hasznos, hogyan történik a kezelés, van-e ellenjavallata? Hogyan vehető igénybe?

    Így üljön az autóban, hogy elkerülje a gerincműtétet

    Ha nem helyesen ül az autóban, az akár porckorongsérv kialakulásához is vezethet. Milyen a helyes testtartás autóvezetés közben?

    Merev, fájdalmas izmok - A fibromialgia tünetei

    A fibrozitisz vagy fibromialgia az izmokban, az izmok körül kialakult fájdalom, melynek az eredete általában ismeretlen. Néhány esetben egy másik betegség tünete lehet, mint például a reumatoid artritiszé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.