A klimax után lévő nők sem alkalmatlanok a terhességre

Szerző: MTI

A világon a legidősebbként szült spanyol nő halála, tragédia lehet a gyerekének, de nem jelenti azt, hogy a klimax utáni nők alkalmatlanok volnának a terhességre - közölte a termékenységi beavatkozást végrehajtó orvos szerdán.

"A férfiaknak életük végéig bármikor lehet gyerekük, ezért macsónak tartják őket. Manapság azonban nem szokatlan, hogy ötvenes éveik elején járó nők a klienseink" - mondta Vicken Sahakian, a Los Angeles-i Pacific Termékenységi Klinika orvosa.

Hozzátette, hogy meg tudja védeni korábbi döntését. Úgy véli, a tragédia - amelynek következtében két gyerek árván nő fel - azért történhetett meg, mert a nő félrevezette őket korával kapcsolatban.

Maria del Carmen Bousada, szerdai lapinformációk szerint 69 évesen, daganatos betegségben halt meg, két éves ikrek maradtak utána. A nő már 18 évvel volt a menopauza után, amikor részt vett a kaliforniai klinika termékenységi programjában, ahol 66 helyett 55 évesnek vallotta magát. A sikeres megtermékenyítés után, 2006 decemberében születtek meg az ikrek.

Ötvenöt évben húzta meg a határt a maga számára

Sahakian elmondta, hogy a törvények nem írnak elő felső korhatárt a termékenységi programhoz csatlakozó nők számára, az 55 évet saját döntése alapján szabta meg határként, elsősorban szociális okokból, hogy a nők felnevelhessék gyerekeiket. "Nyilvánvalóan nem kérjük az útlevelüket, nem vagyunk nyomozók" - mondta Sahakian.

Az orvos hangsúlyozta, hogy az utóbbi tíz évben több tucat ötven fölötti nőt kezelt sikeresen, köztük egy 62 éveset is, aki egy fiúnak és egy lánynak adott életet. "A technológia fejlődése kitolta a nők gyerekvállalási korát, noha a terhesség számukra általában kockázatosabb, mint a fiatalabbaknak" - fejtette ki, egyidejűleg feltéve a kérdést: hány évesen túl öreg egy nő, hogy anyává váljon?

Véleménye szerint az a hormonterápia, amelyet három hétig alkalmaztak a spanyol nőnél, nem növelte rák kockázatát.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Modern menopauza: régi tünetek, új...

A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni. Készüljön...

A menopauza testi és lelki tünetei

Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a...

Klimax cukorbetegen - A terápia...

A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben és több folyamatra is hatással van, így vannak olyan betegségek és...

A változókori súlygyarapodás

A legtöbb nő testsúlya az életkor előrehaladtával valamilyen mértékben növekszik. Ez a folyamat természetes, ugyanakkor a nagymértékű...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.