Hasi típusú elhízás és az emlőrák

Medipress
megjelent:

Azon menopauza előtti nőkben, akik esetén kifejezett hastáji zsírpárna van jelen, illetve nagy a derék körfogata a csípőhöz képest, magasabb az emlőrák kialakulásának, főként annak ösztrogénreceptor-negatív formájának kialakulási kockázata – olvasható a Journal of the National Cancer Institute december 5-i számában.

A kutatás, melyet Holly R. Harris (Brigham Női Kórház, Boston) vezetett, azt a korábbi feltételezést bizonyítja, hogy a test zsíreloszlása (melyet a testtömeg indexszel lehet jellemezni) kapcsolatba hozható a daganatok keletkezésével. Az összefüggés már ismert volt a menopauzát követően kialakuló emlőrák esetén, de premenopauzálisan a szóban forgó tanulmány hozta az első eredményt.

Hasi zsírszaporulat: A cukorbetegség előszobája

Az orvostudomány azokat a hölgyeket, akik kifejezett hasi zsírszaporulattal rendelkeznek, cukorbetegség előttinek tartja, mely állapot magas inzulinszinttel jár.

A vizsgálat azt mutatta ki, hogy az inzulin serkenti az emlőráksejtek szaporodását.

Harris és munkatársai egy 1989 óta vezetett adatbázisra támaszkodtak, mely 116 ezer hölgyre terjed ki, akik derék- és csípőkörfogatát 1993-ban mérték. Megállapították, hogy a hasi zsír mértéke, melyet a derék-csípő körfogati aránnyal lehet jellemezni, növeli a daganatok kialakulásának valószínűségét. A hatás csak az ösztrogénhormonra nem reagáló, ösztrogénreceptor-negatív emlőrák altípus esetén érvényesül.

A szerzők szerint a hatásért, valamilyen inzulinnal kapcsolatba hozható jelátviteli útvonal felelős.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.