Újabb génekről állapították meg, hogy összefüggnek a mellrákkal

MTI
megjelent:

Öt új, gyakran előforduló genetikai tényezőt találtak brit kutatók, amelyek kapcsolatba hozhatók az emlőrák kifejlődésének nagyobb kockázatával.

Douglas Easton, a Cambridge-i Egyetem munkatársa vezetésével zajlott, a mellrákos páciensek eddigi legnagyobb, genomszintű elemzése, amelyben 16 536 érintett géntérképét vizsgálták át. Öt új génvariációt találtak a korábban megismert 13 génváltozaton felül, amelyek jelenléte növeli az emlőtumor kialakulásának kockázatát azoknál, akik az adott módosulatot hordozzák.

Hogyan előzheti meg?
A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.
>>A mellrák és típusai

Mint Easton és kutatócsoportja a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap ismertette, a génvariánsok jelenléte a mellrákos esetek mintegy 8 százalékában ad magyarázatot a kockázatnövekedésre. Néhány sokkal ritkábban előforduló, ám nagy kockázatú gén felelős a mellrák kockázatának további 20 százalékáért.

A fejlett országokban az emlőtumor a leggyakrabban előforduló ráktípus a nők körében, évente mintegy félmillió érintett hal meg. A családi halmozódás jól ismert kockázati tényezője a betegségnek: egy közeli hozzátartozónál felbukkanó emlődaganat, nagyjából megkétszerezi az átlagoshoz képest annak valószínűségét, hogy az adott nőnél is jelentkezik a betegség.

(MTI)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.