• Évente 8 ezer új mellrákot diagnosztizálnak hazánkban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nem tudni miért, de Magyarországon egyre nő a mellrákosok száma, évente 8 ezer új emlődaganatos beteget regisztrálnak, akik közül 2800 meg is hal.

    Ez a szám egyébként 10 éve még 5 ezer volt - derült ki a fővárosi Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján szerdán tartott tájékoztatón.

    Hirdetés
     Hol található a leggyakrabban?
    A mellrák leggyakrabban az emlők külső-felső negyedében fordul elő, az esetek csaknem felében. Az emlőbimbóhoz közeli területen 20-25, a külső-alsó negyedben 10, a belső-felső negyedben 10-15, a belső-alsó negyedben 5-10, a hónalj felé eső területen szintén 5-10 százalék a daganat előfordulásának aránya.

    Bérczi Viktor igazgatója bejelentette: a klinika hagyományteremtő nyílt napot rendez szombaton a mellrákról, annak érdekében, hogy a nők körében második leggyakoribb halálokról minél többet megtudjanak, és hogy felhívják a figyelmet: szűréssel, korai felismeréssel gyógyítható ez a betegség.

    A nyílt napon, szombat reggel 9-től délután 4 óráig a klinika kertjében és termeiben, az érdeklődők közérthető nyelven ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak meg a szakemberektől, akiket kérdezhetnek is - mondta a tájékoztatón Torgyík László a klinika onkológusa.

    Ezen kívül számos ingyenes szűrővizsgálaton is részt vehetnek, így például 20 darab ingyenes mammográfiai vizsgálaton, 40 COPD szűrésen, valamint megmérethetik vérnyomásukat, koleszterint szintjüket és testtömegindexüket - tette hozzá.

    Elsődleges védekezés nincs, csak rendszeres szűrés

    Dömötöri Anna, a klinika mammográfiai részlegének vezetője elmondta: mivel egyelőre nem tudni, hogy miért nő a mellrákosok száma, nem lehet a méhnyakrákhoz hasonlóan elsődlegesen védekezni ellene. Csak a másodlagos megelőzés lehetséges: a szűrés és az azonnali kezelés.

     Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?


    Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>

    A főorvosnő felhívta a figyelmet, hogy az emlődaganat nagyon gyorsan nő, agresszív betegség, ráadásul eleinte tünetmentes, tapintással sem érzékelhető.

    Ezért fontos, hogy a legveszélyeztetettebb 45-65 éves korosztály éljen a 2 évente adott lehetőséggel, az ingyenes mammográfiai szűréssel, amelyet az ország 45 centrumában végeznek.

    A főorvosnő azt is elmondta: a szombati nyílt napon szeretnének eloszlatni tévhiteket is, amelyek a mellrákkal, illetve a mammográfiai szűréssel kapcsolatosak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Például sokan azért nem mennek el a vizsgálatra, mert úgy gondolják nagyon megterhelő az ezzel járó sugárterelés, holott ez valójában nagyon kicsi.

    Dömötöri Anna hozzátette: sokan a fájdalomtól tartanak, pedig ha a menses után közvetlenül mennek el a szűrésre, csak kis fájdalmat érezhetnek, hiszen ilyenkor kevésbé érzékeny az emlő.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.05.06 18:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    Mellrák - a diagnózis még nem halálos ítélet

    Napjainkban a nők leggyakoribb megbetegedése a mellrák, világszerte átlagosan minden 7. nőben kialakul. Magyarországon a nők 7-10 százalékánál fordul elő, és a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedésként tartják számon, de egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is. Hazánkban évente körülbelül 8000 új esetet fedeznek fel.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások