Miért döntött Angelina Jolie a masztektómia mellett?

Szerző: WEBBeteg
Megjelent: 2013.05.15

A Hollywoodi színésznőként világszerte ismert hatgyermekes anyuka és feleség a New York Times-ban hozta nyilvánosságra, hogy miért szánta rá magát a mindkét mellét eltávolító műtétre.

Angelina Jolie édesanyja a betegséggel folytatott hosszú küzdelem után mellrákban halt meg. Különféle orvosi vizsgálatok és tesztek elvégzése után kiderült, hogy a színésznő esetében is igen magas a mellrák kialakulásának esélye. Angelina a kockázat minimalizálása érdekében úgy döntött, hogy minkét mellét eltávolíttatja. Döntését azért tárta a nyilvánosság elé, hogy felhívja a nők figyelmét arra, hogy tájékozódjanak a betegséggel kapcsolatban a megelőzés lehetőségeiről, és hozzák meg saját döntéseiket. A színésznő párja, Brad Pitt támogatta feleségét döntésében.

Angelina Jolie-hoz hasonlóan egyre több amerikai nő választja a masztektómiát megelőzés céljából. Amerikai kutatók felmérései szerint az egyik mellükben korai stádiumú emlőrákkal diagnosztizált amerikai nők körében drámaian növekszik a teljes műtéti eltávolítást választók aránya.

A mellrák és típusai

A mellrák nem egységes betegség, számos formája előfordulhat.

A mellrák lehet egyoldali, amikor csak az egyik emlőben található meg, de lehet kétoldali is, amikor mindkét emlőt érinti. Leggyakrabban az egyoldali forma fordul elő.

Mellrák bármely, az emlőt felépítő sejttípusból származhat, így a mirigyes állományból, zsír- és kötőszövetből, illetve a vér- és nyirokerekből.

Az emlőből kiinduló rákokat carcinómának nevezzük.

A kór megfelelő és rendszeres önvizsgálattal hamar észrevehető, így a gyógyulás esélye jelentősen megnő. Ezért elengedhetetlen a nők rendszeres havonkénti önvizsgálata, és a hazánkban ingyenes emlőszűrésen való rendszeres részvétel.

A mellrák kezelési lehetőségei

Emlőrák szűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és kezelés az eredményes kezelés legfőbb záloga. Emlőrák szűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang.

Noha a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.

A mellrák kezelési módja mindig a diagnózisalkotás során megállapított stádiumtól függ, amely a daganat méretén, elhelyezkedésén, szövettani típusán, az esetleges áttétek jellemzőin alapul. Fontos szempont a daganat agresszivitása és a beteg általános állapota is.

Nincs tehát két egyforma betegség, vannak lassabban és gyorsabban romló állapotú betegek, akiknek eredményes kezelése más-más módszerrel történhet.

Emlőmegtartó műtét

A legfontosabb műtét előtti feladat annak eldöntése, hogy a beteg alkalmas-e ún. emlőmegtartó műtétre. Ebben az esetben nem kerül eltávolításra az egész érintett emlő, csak a daganatot távolítja el és a környező részeket metszi ki az orvos.

A beavatkozásnak több formája lehetséges:

  • Lumpectomia: csak a tumor és annak közvetlen környezetét távolítják el.
  • Szegmentrezekció: az emlő legkisebb egységének (ún. szegmentjének) eltávolítása történik meg.
  • Quadrantectomia: az emlő teljes érintett negyedét eltávolítják.
  • Parciális rezekció: az emlőnek több mint egy negyed részét operálják ki.

A mellrák kezelése folyamán szükség lehet sugárterápiára (radioterápia) és kemoterápiára is. Ezekre sor kerülhet a műtéti beavatkozás előtt vagy után is. A mellrák terápiájában igen nagy jelentősége van az ún. hormonterápiának.

Alapvető követelmény, hogy az elváltozásokról lehetőleg már a műtétet megelőzően sejtszintű vizsgálaton alapuló (cytologiai), vagy szövettani vizsgálatra épülő (hystologiai) diagnózis szülessen. Ehhez emlőbiopsiát végeznek.

Amennyiben a mintavétel alapján a daganat igazolódik, vagy alapos gyanú merül fel, akkor elengedhetetlen a műtét. Talán sokan nem tudják, de a korai emlőrák általában jól gyógyítható, és a kombinált kezelés a betegek nagy részének végleges gyógyulását hozza.

Kétoldali emlőeltávolítást csak igazolt gén-mutáció, tehát komoly veszélyeztetettség esetén végeznek.

Az emlők részleges vagy teljes eltávolítása után lehetőség van helyreállító műtétre. A beavatkozás lényege az eltávolított emlőrészlet pótlása.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Emlődaganat: az életmód szerepe és...

A KomplexLabor és a SeqOmics megbízásából a dél-alföldi régióban élő nők körében végzett kutatást a Szinapszis Kft. annak feltárására, hogy...

Hogyan őrizhető meg a csontok...

Bizonyos, emlőrák miatt alkalmazott kezelések növelhetik a csontvesztés, a csontritkulás (oszteoporózis) és a csonttörések előfordulásának...

Mellrák - Ezekre figyeljen az...

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés...

A jóindulatú emlődaganatok

Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy...

Okozhat-e mellrákot a melltartó...

A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az...

A mellrák szűrése, diagnosztikája

Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját...

Feltalálták a mellrákot jelző...

A mexikói Higia Technologies nevű vállalat - melynek feje a 18 éves Julian Rios Cantu - piacra dobta legújabb találmányát, egy melltartót, amely...

Mikor szükséges az emlőeltávolító...

Masztektómiának nevezik azt a műtéti eljárást, amelynek során a női mellet eltávolítják. Ez a megoldás csupán akkor jöhet szóba, ha az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.