• Miért döntött Angelina Jolie a masztektómia mellett?

    Szerző: WEBBeteg

    A Hollywoodi színésznőként világszerte ismert hatgyermekes anyuka és feleség a New York Times-ban hozta nyilvánosságra, hogy miért szánta rá magát a mindkét mellét eltávolító műtétre.

    Angelina Jolie édesanyja a betegséggel folytatott hosszú küzdelem után mellrákban halt meg. Különféle orvosi vizsgálatok és tesztek elvégzése után kiderült, hogy a színésznő esetében is igen magas a mellrák kialakulásának esélye. Angelina a kockázat minimalizálása érdekében úgy döntött, hogy minkét mellét eltávolíttatja. Döntését azért tárta a nyilvánosság elé, hogy felhívja a nők figyelmét arra, hogy tájékozódjanak a betegséggel kapcsolatban a megelőzés lehetőségeiről, és hozzák meg saját döntéseiket. A színésznő párja, Brad Pitt támogatta feleségét döntésében.

    Hirdetés

    Angelina Jolie-hoz hasonlóan egyre több amerikai nő választja a masztektómiát megelőzés céljából. Amerikai kutatók felmérései szerint az egyik mellükben korai stádiumú emlőrákkal diagnosztizált amerikai nők körében drámaian növekszik a teljes műtéti eltávolítást választók aránya.

    A mellrák és típusai

    A mellrák nem egységes betegség, számos formája előfordulhat.

    A mellrák lehet egyoldali, amikor csak az egyik emlőben található meg, de lehet kétoldali is, amikor mindkét emlőt érinti. Leggyakrabban az egyoldali forma fordul elő.

    Mellrák bármely, az emlőt felépítő sejttípusból származhat, így a mirigyes állományból, zsír- és kötőszövetből, illetve a vér- és nyirokerekből.

    Az emlőből kiinduló rákokat carcinómának nevezzük.

    A kór megfelelő és rendszeres önvizsgálattal hamar észrevehető, így a gyógyulás esélye jelentősen megnő. Ezért elengedhetetlen a nők rendszeres havonkénti önvizsgálata, és a hazánkban ingyenes emlőszűrésen való rendszeres részvétel.

    A mellrák kezelési lehetőségei

    Emlőrák szűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang


    Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és kezelés az eredményes kezelés legfőbb záloga. Emlőrák szűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang.

    Noha a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.

    mellrák kezelési módja mindig a diagnózisalkotás során megállapított stádiumtól függ, amely a daganat méretén, elhelyezkedésén, szövettani típusán, az esetleges áttétek jellemzőin alapul. Fontos szempont a daganat agresszivitása és a beteg általános állapota is.

    Nincs tehát két egyforma betegség, vannak lassabban és gyorsabban romló állapotú betegek, akiknek eredményes kezelése más-más módszerrel történhet.

    Emlőmegtartó műtét

    A legfontosabb műtét előtti feladat annak eldöntése, hogy a beteg alkalmas-e ún. emlőmegtartó műtétre. Ebben az esetben nem kerül eltávolításra az egész érintett emlő, csak a daganatot távolítja el és a környező részeket metszi ki az orvos.

    A beavatkozásnak több formája lehetséges:

    • Lumpectomia: csak a tumor és annak közvetlen környezetét távolítják el.
    • Szegmentrezekció: az emlő legkisebb egységének (ún. szegmentjének) eltávolítása történik meg. 
    • Quadrantectomia: az emlő teljes érintett negyedét eltávolítják.
    • Parciális rezekció: az emlőnek több mint egy negyed részét operálják ki.

    A mellrák kezelése folyamán szükség lehet sugárterápiára (radioterápia) és kemoterápiára is. Ezekre sor kerülhet a műtéti beavatkozás előtt vagy után is. A mellrák terápiájában igen nagy jelentősége van az ún. hormonterápiának.

    Alapvető követelmény, hogy az elváltozásokról lehetőleg már a műtétet megelőzően sejtszintű vizsgálaton alapuló (cytologiai), vagy szövettani vizsgálatra épülő (hystologiai) diagnózis szülessen. Ehhez emlőbiopsiát végeznek.

    Amennyiben a mintavétel alapján a daganat igazolódik, vagy alapos gyanú merül fel, akkor elengedhetetlen a műtét. Talán sokan nem tudják, de a korai emlőrák általában jól gyógyítható, és a kombinált kezelés a betegek nagy részének végleges gyógyulását hozza.

    Kétoldali emlőeltávolítást csak igazolt gén-mutáció, tehát komoly veszélyeztetettség esetén végeznek.

    Az emlők részleges vagy teljes eltávolítása után lehetőség van helyreállító műtétre. A beavatkozás lényege az eltávolított emlőrészlet pótlása.

    (WEBBeteg)

     

    Módosítva: 2013.05.15 12:05, Megjelenés: 2013.05.15 12:05
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Intraductalis papilloma, egy jóindulatú emlődaganat

    Az intraductalis papilloma egy olyan jóindulatú emlődaganat, ami az emlők tejcsatornáiban helyezkedik el. A papillomák pici, szemölcsszerű kinövések, amelyek mirigysejtekből állnak, emellett erek futhatnak bennük, és kötőszövetes vázuk van. Általában egy-két centiméteres méretűek, csak ritkán szoktak ennél nagyobbak lenni.

    Emlő adenosis, adenosis sclerotisans, sugaras heg és komplex szklerotizáló lézió

    Hogyan ismerhető fel az emlő adenosisa, illetve ennek egyik speciális típusa, az adenosis sclerotisans? Mi az a sugaras heg és a komplex szklerotizáló lézió? Melyik esetén milyen tünetek jelentkezhetnek? Milyen vizsgálatok szükségesek és milyen kezelés javasolt?

    Mikor szükséges az emlőeltávolító műtét (masztektómia)?

    Masztektómiának nevezik azt a műtéti eljárást, amelynek során a női mellet eltávolítják. Ez a megoldás csupán akkor jöhet szóba, ha az emlőmegtartó operációk nem jártak sikerrel vagy a rosszindulatú emlődaganat kiterjedése, stádiuma nem tesz lehetővé más megoldást.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Tizenkét súlyos tévhit a mellrákról

    Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz.

    A mellrák patológiai lelete - Hogyan értelmezzük?

    Az emlőszövetből vett mintát (amely lehet finomtű biopszia, vastagtű biopszia vagy sebészi kimetszés útján vett minta) speciális előkészítés után mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, aminek eredményét patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi nyelvet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
    Dr. Tóth Judit

    Dr. Tóth Judit

    Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások