Piroska nővér az Év esélynövelője

MTI
megjelent:

Piroska bizalmi állást tölt be, szinte családtagnak számít a betegek otthonában, rábízzák fájdalmaikat, gondjaikat, megosztják vele örömüket, személyes jó kapcsolatban áll valamennyiükkel.

Neked az egészségügyben van a helyed! - mondta az osztályfőnök annak idején, egy peremkerületi iskolában a nyolcadikat végzett lánynak. - Ez a mondat meghatározta az életemet, így lettem nővér - vallja ma 34 év után Ari Piroska, aki szűkebb hazájában, egy fővárosi peremkerületben az egészségügy "legalsóbb régiójában" megtalálta hivatását.

- A nővérképzőre még "rátanultam", hiszen a mi szakmánkban nem lehet lemaradni, napra késznek kell lenni, meg nem árt több lábon állni. Ezért lettem szülésznő a helyi kórházban egy ideig, de a kis kitérő után a nővéri pályát folytattam.

Vérnyomásmérés
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?>>

- Azok a babák, akiket annak idején világra segített, ma már felnőtt páciensei abban a 200 beteget számláló körzeti rendelőben, ahol a családorvos mellett látja el munkáját.

- A napi négyórás váltott műszakú rendelésen 60-70 beteget is ellátunk, de ezzel nincs vége a szolgálatnak, mert ilyenkor "nyakamba veszem" a körzetet, és kimegyek a rászorulókhoz.

Piroska bizalmi állást tölt be, szinte családtagnak számít a betegek otthonában, rábízzák fájdalmaikat, gondjaikat, megosztják vele örömüket, személyes jó kapcsolatban áll valamennyiükkel.

Vérnyomásmérés, mint napi rutinmunka

- A vérvétel, vérnyomásmérés napi rutinmunka, de nagyon fontos, így tudjuk "kiszűrni" a folyamatosan gondozásra szorulókat - mondja. - Azt, hogy a magas vérnyomás alattomos népbetegség, szinte valamennyien tudják, naponta hallják, olvassák. Ennek ellenére sokan nem veszik komolyan egészen addig, amíg nem a saját bőrükön tapasztalják, amíg a hozzá kapcsolódó sokféle szövődmény nem károsítja egészségüket.

A szívinfarktus tünetei
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a TV-ben vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek!
Mi jelezheti, hogy infarktusunk van? >>

Mi a megelőzés hívei vagyunk. Nem véletlen, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága ismeretterjesztő programsorozatot indított RizikóRiadó néven, és a háziorvosi rendelőkben szervezett felvilágosító munkával hívja fel a figyelmet, a magas vérnyomással élők egészségügyi kockázatvállalására.

A magas vérnyomást, mint rizikófaktort, egyszerűen "néma gyilkosnak" nevezik, mivel sokan önmagában nem tekintik betegségnek, mert csak akkor észlelik, akkor "fáj", amikor már infarktus, agyvérzés vagy egyéb szív- és érrendszeri betegség a következménye.

A program célja egy gondozási háló kialakítása

Éppen ezért a program célja egy komplex gondozási háló kialakítása, amelyet az orvos és az ápoló szaktudása sző a beteg köré. A beteget támogatni kell abban, hogy vérnyomása mérséklésével, normális szintre történő beállításával, önmaga is hozzá tudjon járulni további betegségek kockázatának elkerüléséhez. A megfelelően gondozott beteg életéveket nyerhet.

A vérnyomás csökkentése, normalizálása tehát egyértelműen életesély növelést jelent.

Testtömegindex (BMI)
Testtömegindex (BMI) kalkulátor>>

Azok a nővérek - így Ari Piroska is -, akik részt vesznek az országos programban, a beteggel történő folyamatos együttműködés révén segítenek ennek felismerésében, és a beteg aktivizálásában saját egészsége megőrzése érdekében.

Az egész országban meghirdetett programba 250 nővér kapcsolódott be az első körben. A Magyar Kardiológusok Társasága úgy döntött, hogy az idén először, díjjal jutalmazza azt a nővért, aki a betegek szavazatai alapján a legjobb eredményt érte el ebben az esélynövelő kampányban.

A betegek véleménye alapján, Ari Lászlóné, Piroska nővér nyerte el az Év Esélynövelője díjat, amelyet ünnepélyes keretek közt adtak át a Szív Napján. Ezzel az elismeréssel hagyományt szeretnének teremteni, tehát a jövőben is megkapja az alapellátásban dolgozó, a betegek életesélyének növelését elősegítő nővér.

Éjjel-nappal elérhető

Mennyi a normális szisztolés és diasztolés érték?

"Azt tanultam, hogy a szisztolé és a diasztolé normális különbsége 60. Eddig nyugodtan éltem ebben a hitben, mert 50-nél nagyon ritkán volt kisebb, de már 60-nál is volt nagyobb a különbség. Mi lesz velem?"
Az orvos válaszol >>

- Eddig soha nem kaptam hivatalos kitüntetést - idézi fel Ari Lászlóné, - de a betegek elismerése, mosolya, kézfogása, köszönő szavaik mindennél többet érnek.

A díjat úgy fogadtam, mint ami sokak által lenézett szakmánknak járó elismerést, ezért különösen jól esett.

Hiszen amit mi végzünk, folyamatos szolgálat, nincs kezdete és vége.

Az én mobilom éjjel-nappal hívható, ha kell, mindig "ugrásra készen" állok.

Soha nem akartam mást csinálni, és nem bántam meg.

Addig akarok itt szolgálni, amíg mosolyogni tudok, amíg nem látszik rajtam fáradtság, fásultság és közöny, amíg empátiával, örömmel tudok segíteni. Azután majd jöhet a pihenés, horgászni megyek a makádi Dunához, olvasok, és több száz palacsintát sütök, reményeim szerint az unokáimnak.

A program és a díj tanulsága: az esély bennünk van, valamennyiünkben. De hogy növelni tudjuk egy egészséges élet érdekében, ahhoz megfelelő segítség kell, például egy esélynövelő nővér személyében.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.