• Az éjszakai zajtól emelkedik a vérnyomás

    Szerző: FH

    A repülőterek és autópályák közelében lakóknál, az éjszakai zaj vérnyomás-emelkedést okoz - állapította meg egy európai orvoscsoport. A kutatók négy repülőtér közelében, összesen 140 önkéntesnek mérték otthonában alvás közben a vérnyomását.

    Az egyik repülőtér a London melletti Heathrow volt, amelynek tervezett bővítése ellen sokan tiltakoznak. A másik három légikikötő a stockholmi, az athéni és a milánói volt.

      Normális vérnyomás


    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 140/90-es vérnyomásértéket tekinti normálisnak. Az első szám jelzi a szív összehúzódásakor előálló nyomást (a szisztolés nyomást), a második a szív elernyedésekor mért, diasztolés nyomást.

    Az orvosok azt találták, hogy a repülőgépek átrepülésekor a vérnyomás értéke megugrott. A szív összehúzódásakor mért nyomás 6,2 higany-milliméterrel, az elernyedéskor pedig 7,4-gyel volt magasabb. Majdnem ugyanekkora vérnyomás-emelkedést tapasztaltak az autópályák mellett lakóknál is.

    A zaj vérnyomásemelő hatását már korábban is kutatták, de laboratóriumi kísérletekben. Ez volt az első eset, hogy a kísérleti alanyokat saját otthoni környezetükben vizsgálták.

    A távmérő készülék 15 percenként rögzítette az alvó kísérleti alanyok vérnyomását.

    Hirdetés

    A vizsgálatról szerdán jelent meg beszámoló a European Heart Journalban, az Európai Szívgyógyász Egyesület lapjában.

    Tartósan megemelheti a vérnyomást a zaj

    Ugyanez az orvoscsapat egy párhuzamos vizsgálatban azt is nézte, hogy mekkora a vérnyomása 6 ezer olyan személynek, aki legalább öt éve lakik repülőtér vagy autópálya közelében. Megállapításuk szerint ha 10 decibellel emelkedik a zajszint, az 14 százalékkal növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

      Ezek is érdekelhetik Önt


    A második vizsgálatról márciusban, az Environmental Health Perspectives című tudományos folyóiratban jelenik meg tanulmány.

    A londoni, athéni, milánói és stockholmi kutatók, most kibővítik a kísérletet, és azt akarják mérni, hogy milyen hatása van annak, ha valaki egyidejűleg zajártalomnak és légszennyezésnek is ki van téve.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.07.17 19:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Stressz és magas vérnyomás - Együtt jár?

    Kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a krónikus mentális stressz és a magas vérnyomás közt összefüggés áll fenn. A krónikus mentális stressz többféle okra vezethető vissza.

    Álcázott hipertónia - Amikor a vérnyomás alacsonyabb az orvosnál

    A fehérköpeny-szindrómával ellentétben az álcázott hipertónia esetében a magasvérnyomás betegek alacsonyabb értékeket produkálnak az orvosnál, mint otthon. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a jelenség okaira és veszélyeire hívta fel a figyelmet.

    Magas a vérnyomása? Így tervezze meg a nyaralását

    A nyaralás nem csak a láblógatás, hanem az utazás, az új ízek és az ezzel járó stressz időszaka is. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat specialistája szerint a magasvérnyomás betegeknek külön is érdemes felkészülniük ezekre a hetekre

    Hogyan ismerhető fel a terhességi magas vérnyomás?

    A terhesség alatt olyan nőknél is jelentkezhet a magas vérnyomás, akiknek korábban nem voltak ilyen problémáik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy a jól beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód megőrizheti a kismama és a baba egészségét.

    Pulmonális hipertónia: magas vérnyomás a tüdőerekben

    A kis vérkörben megnövekedett vérnyomást nevezzük pulmonális hipertóniának. A kóros értékre szívultrahang-vizsgálat mérési eredményei alapján lehet következtetni. Pontos mérésre speciális szívkatéterezéssel van mód, de erre ritkán van szükség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.