• Az éjszakai zajtól emelkedik a vérnyomás

    Szerző: FH

    A repülőterek és autópályák közelében lakóknál, az éjszakai zaj vérnyomás-emelkedést okoz - állapította meg egy európai orvoscsoport. A kutatók négy repülőtér közelében, összesen 140 önkéntesnek mérték otthonában alvás közben a vérnyomását.

    Az egyik repülőtér a London melletti Heathrow volt, amelynek tervezett bővítése ellen sokan tiltakoznak. A másik három légikikötő a stockholmi, az athéni és a milánói volt.

      Normális vérnyomás


    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 140/90-es vérnyomásértéket tekinti normálisnak. Az első szám jelzi a szív összehúzódásakor előálló nyomást (a szisztolés nyomást), a második a szív elernyedésekor mért, diasztolés nyomást.

    Az orvosok azt találták, hogy a repülőgépek átrepülésekor a vérnyomás értéke megugrott. A szív összehúzódásakor mért nyomás 6,2 higany-milliméterrel, az elernyedéskor pedig 7,4-gyel volt magasabb. Majdnem ugyanekkora vérnyomás-emelkedést tapasztaltak az autópályák mellett lakóknál is.

    A zaj vérnyomásemelő hatását már korábban is kutatták, de laboratóriumi kísérletekben. Ez volt az első eset, hogy a kísérleti alanyokat saját otthoni környezetükben vizsgálták.

    A távmérő készülék 15 percenként rögzítette az alvó kísérleti alanyok vérnyomását.

    Hirdetés

    A vizsgálatról szerdán jelent meg beszámoló a European Heart Journalban, az Európai Szívgyógyász Egyesület lapjában.

    Tartósan megemelheti a vérnyomást a zaj

    Ugyanez az orvoscsapat egy párhuzamos vizsgálatban azt is nézte, hogy mekkora a vérnyomása 6 ezer olyan személynek, aki legalább öt éve lakik repülőtér vagy autópálya közelében. Megállapításuk szerint ha 10 decibellel emelkedik a zajszint, az 14 százalékkal növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

      Ezek is érdekelhetik Önt


    A második vizsgálatról márciusban, az Environmental Health Perspectives című tudományos folyóiratban jelenik meg tanulmány.

    A londoni, athéni, milánói és stockholmi kutatók, most kibővítik a kísérletet, és azt akarják mérni, hogy milyen hatása van annak, ha valaki egyidejűleg zajártalomnak és légszennyezésnek is ki van téve.

    (FH)

    Módosítva: 2010.07.17 19:13, Megjelenés: 2010.07.17 19:13
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Fontos a rendszeres vérnyomásmérés

    A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés - erre hívta fel a figyelmet a Gotttsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

    Sokan élnek magas vérnyomással Magyarországon

    Horváth Ildikó szerint a világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával.

    Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

    A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.

    Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

    Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

    Diasztolés és szisztolés vérnyomás különbsége - Mennyi a normális érték?

    A vérnyomás értékeinek helyes értelmezése elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek önellenőrzése miatt, illetve az egészséges emberek számára a hatékony megelőzéshez. Vajon milyen számok esetén kezdjünk aggódni? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Fogamzásgátló tabletta és vérnyomás

    A magas vérnyomás az egyik leggyakrabban előforduló szív- és érrendszeri rizikótényező, sajnos előfordulása nő, sőt egyre fiatalabb korban kell vele számolni. Ennek egyik oka civilizációs problémákra vezethető vissza, úgymint helytelen táplálkozás, életmód, mozgásszegény életvitel, túlsúly.

    Magas vérnyomás és életmód

    A keringési betegségek okozta halálesetek 10 százalékánál, a magas vérnyomás is az okok között szerepel. A probléma leginkább az idősebb korosztály számára jelent veszélyt: a 65 év felettiek 40 százaléka szenved magas vérnyomásban.

    Röviden a szív- és érrendszeri betegségekről

    Napjainkban a fejlett országok népességének fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik legjellemzőbb válfaja, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.