Az éjszakai zajtól emelkedik a vérnyomás

Szerző: FH

A repülőterek és autópályák közelében lakóknál, az éjszakai zaj vérnyomás-emelkedést okoz - állapította meg egy európai orvoscsoport. A kutatók négy repülőtér közelében, összesen 140 önkéntesnek mérték otthonában alvás közben a vérnyomását.

Az egyik repülőtér a London melletti Heathrow volt, amelynek tervezett bővítése ellen sokan tiltakoznak. A másik három légikikötő a stockholmi, az athéni és a milánói volt.

Normális vérnyomás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 140/90-es vérnyomásértéket tekinti normálisnak. Az első szám jelzi a szív összehúzódásakor előálló nyomást (a szisztolés nyomást), a második a szív elernyedésekor mért, diasztolés nyomást.

Az orvosok azt találták, hogy a repülőgépek átrepülésekor a vérnyomás értéke megugrott. A szív összehúzódásakor mért nyomás 6,2 higany-milliméterrel, az elernyedéskor pedig 7,4-gyel volt magasabb. Majdnem ugyanekkora vérnyomás-emelkedést tapasztaltak az autópályák mellett lakóknál is.

A zaj vérnyomásemelő hatását már korábban is kutatták, de laboratóriumi kísérletekben. Ez volt az első eset, hogy a kísérleti alanyokat saját otthoni környezetükben vizsgálták.

A távmérő készülék 15 percenként rögzítette az alvó kísérleti alanyok vérnyomását.

A vizsgálatról szerdán jelent meg beszámoló a European Heart Journalban, az Európai Szívgyógyász Egyesület lapjában.

Tartósan megemelheti a vérnyomást a zaj

Ugyanez az orvoscsapat egy párhuzamos vizsgálatban azt is nézte, hogy mekkora a vérnyomása 6 ezer olyan személynek, aki legalább öt éve lakik repülőtér vagy autópálya közelében. Megállapításuk szerint ha 10 decibellel emelkedik a zajszint, az 14 százalékkal növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Ezek is érdekelhetik Önt

A második vizsgálatról márciusban, az Environmental Health Perspectives című tudományos folyóiratban jelenik meg tanulmány.

A londoni, athéni, milánói és stockholmi kutatók, most kibővítik a kísérletet, és azt akarják mérni, hogy milyen hatása van annak, ha valaki egyidejűleg zajártalomnak és légszennyezésnek is ki van téve.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Fogamzásgátló tabletta és...

A magas vérnyomás az egyik leggyakrabban előforduló szív- és érrendszeri rizikótényező, sajnos előfordulása nő, sőt egyre fiatalabb korban kell...

Alacsony vérnyomás: mivel jár és...

Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka...

Magas vérnyomás és életmód

A keringési betegségek okozta halálesetek 10 százalékánál, a magas vérnyomás is az okok között szerepel. A probléma leginkább az idősebb...

5 meglepő tény a magas...

Ha hiányosak az ismereteink a magas vérnyomásról, az káros lehet számunkra. A magasvérnyomás-betegségben minden ötödik ember érintett, mégis sok...

Vérnyomásmérés - A helytelen...

A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az...

Röviden a szív- és érrendszeri...

Napjainkban a fejlett országok népességének fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.