• Az éjszakai zajtól emelkedik a vérnyomás

    Szerző: FH

    A repülőterek és autópályák közelében lakóknál, az éjszakai zaj vérnyomás-emelkedést okoz - állapította meg egy európai orvoscsoport. A kutatók négy repülőtér közelében, összesen 140 önkéntesnek mérték otthonában alvás közben a vérnyomását.

    Az egyik repülőtér a London melletti Heathrow volt, amelynek tervezett bővítése ellen sokan tiltakoznak. A másik három légikikötő a stockholmi, az athéni és a milánói volt.

      Normális vérnyomás


    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 140/90-es vérnyomásértéket tekinti normálisnak. Az első szám jelzi a szív összehúzódásakor előálló nyomást (a szisztolés nyomást), a második a szív elernyedésekor mért, diasztolés nyomást.

    Az orvosok azt találták, hogy a repülőgépek átrepülésekor a vérnyomás értéke megugrott. A szív összehúzódásakor mért nyomás 6,2 higany-milliméterrel, az elernyedéskor pedig 7,4-gyel volt magasabb. Majdnem ugyanekkora vérnyomás-emelkedést tapasztaltak az autópályák mellett lakóknál is.

    A zaj vérnyomásemelő hatását már korábban is kutatták, de laboratóriumi kísérletekben. Ez volt az első eset, hogy a kísérleti alanyokat saját otthoni környezetükben vizsgálták.

    A távmérő készülék 15 percenként rögzítette az alvó kísérleti alanyok vérnyomását.

    Hirdetés

    A vizsgálatról szerdán jelent meg beszámoló a European Heart Journalban, az Európai Szívgyógyász Egyesület lapjában.

    Tartósan megemelheti a vérnyomást a zaj

    Ugyanez az orvoscsapat egy párhuzamos vizsgálatban azt is nézte, hogy mekkora a vérnyomása 6 ezer olyan személynek, aki legalább öt éve lakik repülőtér vagy autópálya közelében. Megállapításuk szerint ha 10 decibellel emelkedik a zajszint, az 14 százalékkal növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

      Ezek is érdekelhetik Önt


    A második vizsgálatról márciusban, az Environmental Health Perspectives című tudományos folyóiratban jelenik meg tanulmány.

    A londoni, athéni, milánói és stockholmi kutatók, most kibővítik a kísérletet, és azt akarják mérni, hogy milyen hatása van annak, ha valaki egyidejűleg zajártalomnak és légszennyezésnek is ki van téve.

    (FH)

    Módosítva: 2010.07.17 19:13, Megjelenés: 2010.07.17 19:13
   • Cikkajánló

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Ülőmunka

    Ülőmunka

    Feövenyessy Krisztina

    Mit tehetünk az ülőmunka ártalmainak elkerülése érdekében?

    Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

    Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

    Alacsony vérnyomás: mivel jár és kell-e kezelni?

    Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka állapot, leginkább fiatal nők körében fordul elő.

    A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

    Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

    Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

    A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.

    Diasztolés és szisztolés vérnyomás különbsége - Mennyi a normális érték?

    A vérnyomás értékeinek helyes értelmezése elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek önellenőrzése miatt, illetve az egészséges emberek számára a hatékony megelőzéshez. Vajon milyen számok esetén kezdjünk aggódni? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Fogamzásgátló tabletta és vérnyomás

    A magas vérnyomás az egyik leggyakrabban előforduló szív- és érrendszeri rizikótényező, sajnos előfordulása nő, sőt egyre fiatalabb korban kell vele számolni. Ennek egyik oka civilizációs problémákra vezethető vissza, úgymint helytelen táplálkozás, életmód, mozgásszegény életvitel, túlsúly.

    Magas vérnyomás és életmód

    A keringési betegségek okozta halálesetek 10 százalékánál, a magas vérnyomás is az okok között szerepel. A probléma leginkább az idősebb korosztály számára jelent veszélyt: a 65 év felettiek 40 százaléka szenved magas vérnyomásban.

    Röviden a szív- és érrendszeri betegségekről

    Napjainkban a fejlett országok népességének fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik legjellemzőbb válfaja, ezért is fontos kellő figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.