Zajártalom és hallásvédelem

Siemens Hallásközpont
megjelent:

A civilizáció fejlődése olyan előnyöket biztosít a számunkra, amelyekről eszünk ágában sincs lemondani. A legtöbb ember számára annyira fontos a megszokott kényelem, hogy talán észre sem veszik, milyen súlyos árat kell fizetnünk mindezért.

A különböző környezeti ártalmak már az egész emberiség egészségi állapotát veszélyeztetik. A föld, a víz és a levegő szennyezettsége táplálkozási allergiákhoz, alul- vagy túltápláltsághoz, extrém esetben fejlődési rendellenességek kialakulásához vezethetnek. Az ipar, a nagyüzemi gazdálkodás és a nagyvárosi életforma káros hatásaival is számolnunk kell.

Tudta Ön, hogy az
  • ingerlékenység,
  • türelmetlenség,
  • fokozott fáradtságérzés,
  • izzadás
  • és álmatlanság

a zajártalom első tünetei is lehetnek?

Önt is zavarja a zaj?

A zsúfolt nagyvárosok mozgalmas mindennapjaiban hozzászoktunk az állandó zajhoz, már csak ritkán kapjuk fel a fejünket. Elviselhetetlennek találjuk pl. a fúró, a légkalapács, a süvítő szirénák hangját, egyes klímaberendezések vagy a csúcsforgalom zaját. Persze a vidéki élet sem feltétlenül csöndes, hiszen minden háztartási és munkagép zajjal működik. Ha pedig a szórakozóhelyeken tapasztalt, vagy a saját kedvtelésünkre nagy hangerővel hallgatott zenét is ide soroljuk, akkor elmondhatjuk, hogy a minket érő egyik legveszélyesebb és állandóan jelenlévő negatív környezeti hatás a zajártalom.

Vegye észre a tüneteket és védekezzen ellene!

Vajon mennyire vagyunk tudatában a veszélynek, és milyen problémákat okozhat az állandó zajterhelés? A korai ártalom első tünete lehet az idegrendszerre gyakorolt hatás, pl. az ingerlékenység, türelmetlenség, fokozott fáradtságérzés, izzadás és álmatlanság. Az általános környezeti zajokkal szemben nem védekezhetünk a hallójárat bedugásával, hiszen akkor a fontos hangüzeneteket is elmulasztanánk. Mit tehetünk mégis? Pl. jelezhetjük a gyártók felé, hogy kevesebb környezeti zajt okozó termékeket szeretnénk használni. Az ipari formatervezők és mérnökök sokat tehetnek hallásunk megóvásáért azzal, hogy kisebb zajjal járó gépeket és járműveket állítanak elő. A megvásárolható termékek közül pedig – ha lehetőségünk adódik – válasszuk inkább a zajcsökkentett típusokat (pl. létezik mínusz 50 % zajjal működő hajszárító).

Előzze meg a fülzúgást és a halláscsökkenést!

Sok munkahelyen folyamatos a 80 dB fölötti zajterhelés. Sajnos a munkavédelmi előírásokat sem mindenhol tartják be. A dolgozók szükséges rossznak gondolják a zajos munkakörülményeket, és többnyire semmit nem tesznek hallásuk megóvása érdekében. Ugyanígy a „szórakozás”, a 80 dB-nél hangosabb zene is okozhat halláskárosodást! A fülbe dugható, hangszóróval rendelkező hangsugárzó eszközöket csak kisebb hangerővel ajánlott használni. Aki kénytelen elviselni a megengedett értéket meghaladó zajterhelést, feltétlenül használjon egyéni zajvédő eszközt! Védekezés nélkül a zajártalom – egyénileg változó mértékű és különböző időtartamú behatás után – halláscsökkenést és fülzúgást okozhat. Szerencsés esetben kezdetben átmeneti lehet a tünet, de leggyakrabban maradandó a jellegzetes audiológiai konfigurációt mutató halláscsökkenés és fülcsengés. A legfontosabb lenne a megelőzés, azaz a fülbe jutó ártalmas hangnyomás csökkentése. Panasz esetén szakorvosi vizsgálat szükséges.

(Siemens Hallásközpont)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Fül-orr-gége Központ - Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.