• Zajártalom és hallásvédelem

    Szerző: Siemens Hallásközpont

    A civilizáció fejlődése olyan előnyöket biztosít a számunkra, amelyekről eszünk ágában sincs lemondani. A legtöbb ember számára annyira fontos a megszokott kényelem, hogy talán észre sem veszik, milyen súlyos árat kell fizetnünk mindezért.

    A különböző környezeti ártalmak már az egész emberiség egészségi állapotát veszélyeztetik. A föld, a víz és a levegő szennyezettsége táplálkozási allergiákhoz, alul- vagy túltápláltsághoz, extrém esetben fejlődési rendellenességek kialakulásához vezethetnek. Az ipar, a nagyüzemi gazdálkodás és a nagyvárosi életforma káros hatásaival is számolnunk kell.

    Tudta Ön, hogy az

    • ingerlékenység,
    • türelmetlenség,
    • fokozott fáradtságérzés,
    • izzadás
    • és álmatlanság

    a zajártalom első tünetei is lehetnek?

    Önt is zavarja a zaj?

    A zsúfolt nagyvárosok mozgalmas mindennapjaiban hozzászoktunk az állandó zajhoz, már csak ritkán kapjuk fel a fejünket. Elviselhetetlennek találjuk pl. a fúró, a légkalapács, a süvítő szirénák hangját, egyes klímaberendezések vagy a csúcsforgalom zaját. Persze a vidéki élet sem feltétlenül csöndes, hiszen minden háztartási és munkagép zajjal működik. Ha pedig a szórakozóhelyeken tapasztalt, vagy a saját kedvtelésünkre nagy hangerővel hallgatott zenét is ide soroljuk, akkor elmondhatjuk, hogy a minket érő egyik legveszélyesebb és állandóan jelenlévő negatív környezeti hatás a zajártalom.

    Hirdetés

    Vegye észre a tüneteket és védekezzen ellene!

    Vajon mennyire vagyunk tudatában a veszélynek, és milyen problémákat okozhat az állandó zajterhelés? A korai ártalom első tünete lehet az idegrendszerre gyakorolt hatás, pl. az ingerlékenység, türelmetlenség, fokozott fáradtságérzés, izzadás és álmatlanság. Az általános környezeti zajokkal szemben nem védekezhetünk a hallójárat bedugásával, hiszen akkor a fontos hangüzeneteket is elmulasztanánk. Mit tehetünk mégis? Pl. jelezhetjük a gyártók felé, hogy kevesebb környezeti zajt okozó termékeket szeretnénk használni. Az ipari formatervezők és mérnökök sokat tehetnek hallásunk megóvásáért azzal, hogy kisebb zajjal járó gépeket és járműveket állítanak elő. A megvásárolható termékek közül pedig – ha lehetőségünk adódik – válasszuk inkább a zajcsökkentett típusokat (pl. létezik mínusz 50 % zajjal működő hajszárító).  

    Előzze meg a fülzúgást és a halláscsökkenést!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sok munkahelyen folyamatos a 80 dB fölötti  zajterhelés. Sajnos a munkavédelmi előírásokat sem mindenhol tartják be. A dolgozók szükséges rossznak gondolják a zajos munkakörülményeket, és többnyire semmit nem tesznek hallásuk megóvása érdekében. Ugyanígy a „szórakozás”, a 80 dB-nél hangosabb zene is okozhat halláskárosodást! A fülbe dugható, hangszóróval rendelkező hangsugárzó eszközöket csak kisebb hangerővel ajánlott használni. Aki kénytelen elviselni a megengedett értéket meghaladó zajterhelést, feltétlenül használjon egyéni zajvédő eszközt! Védekezés nélkül a zajártalom – egyénileg változó mértékű és különböző időtartamú behatás után – halláscsökkenést és fülzúgást okozhat. Szerencsés esetben kezdetben átmeneti lehet a tünet, de leggyakrabban maradandó a jellegzetes audiológiai konfigurációt mutató halláscsökkenés és fülcsengés. A legfontosabb lenne a megelőzés, azaz a fülbe jutó ártalmas hangnyomás csökkentése. Panasz esetén szakorvosi vizsgálat szükséges.

    (Siemens Hallásközpont)

    Legutóbb frissült: 2015.10.01 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Zajártalom - Meddig sípol a fülem?

    Pár napja diszkóban voltam, ahol eléggé nagy hangerővel bombázták a fiatalokat. Én kb. 1 órát bírtam ki, és muszáj volt elhagynom a helyiséget. Mikor kint voltam, azt tapasztaltam, hogy zúg, sípol a fülem. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    Fülzsírdugó - Ezért alakul ki nyáron gyakrabban

    A melegben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet, akik egyébként nem hajlamosak a fülzsírdugó kialakulására.

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    A nagyothallás okai

    A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések, betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a halláskárosodás hátterében.

    Zúg a füle? Ezek lehetnek az okai

    Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás - ha tapasztalta már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenved.

    Szeretné elkerülni a fülzúgást? Fogadja meg a tanácsokat

    A fülzúgás tünetei gyakrabban jelentkeznek idősebbeknél, de nem a kor az egyetlen rizikótényező.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.