• Zajártalom és hallásvédelem

    Szerző: Siemens Hallásközpont

    A civilizáció fejlődése olyan előnyöket biztosít a számunkra, amelyekről eszünk ágában sincs lemondani. A legtöbb ember számára annyira fontos a megszokott kényelem, hogy talán észre sem veszik, milyen súlyos árat kell fizetnünk mindezért.

    A különböző környezeti ártalmak már az egész emberiség egészségi állapotát veszélyeztetik. A föld, a víz és a levegő szennyezettsége táplálkozási allergiákhoz, alul- vagy túltápláltsághoz, extrém esetben fejlődési rendellenességek kialakulásához vezethetnek. Az ipar, a nagyüzemi gazdálkodás és a nagyvárosi életforma káros hatásaival is számolnunk kell.

    Tudta Ön, hogy az
    • ingerlékenység,
    • türelmetlenség,
    • fokozott fáradtságérzés,
    • izzadás
    • és álmatlanság

    a zajártalom első tünetei is lehetnek?

    Önt is zavarja a zaj?

    A zsúfolt nagyvárosok mozgalmas mindennapjaiban hozzászoktunk az állandó zajhoz, már csak ritkán kapjuk fel a fejünket. Elviselhetetlennek találjuk pl. a fúró, a légkalapács, a süvítő szirénák hangját, egyes klímaberendezések vagy a csúcsforgalom zaját. Persze a vidéki élet sem feltétlenül csöndes, hiszen minden háztartási és munkagép zajjal működik. Ha pedig a szórakozóhelyeken tapasztalt, vagy a saját kedvtelésünkre nagy hangerővel hallgatott zenét is ide soroljuk, akkor elmondhatjuk, hogy a minket érő egyik legveszélyesebb és állandóan jelenlévő negatív környezeti hatás a zajártalom.

    Hirdetés

    Vegye észre a tüneteket és védekezzen ellene!

    Vajon mennyire vagyunk tudatában a veszélynek, és milyen problémákat okozhat az állandó zajterhelés? A korai ártalom első tünete lehet az idegrendszerre gyakorolt hatás, pl. az ingerlékenység, türelmetlenség, fokozott fáradtságérzés, izzadás és álmatlanság. Az általános környezeti zajokkal szemben nem védekezhetünk a hallójárat bedugásával, hiszen akkor a fontos hangüzeneteket is elmulasztanánk. Mit tehetünk mégis? Pl. jelezhetjük a gyártók felé, hogy kevesebb környezeti zajt okozó termékeket szeretnénk használni. Az ipari formatervezők és mérnökök sokat tehetnek hallásunk megóvásáért azzal, hogy kisebb zajjal járó gépeket és járműveket állítanak elő. A megvásárolható termékek közül pedig – ha lehetőségünk adódik – válasszuk inkább a zajcsökkentett típusokat (pl. létezik mínusz 50 % zajjal működő hajszárító).  

    Előzze meg a fülzúgást és a halláscsökkenést!

    Sok munkahelyen folyamatos a 80 dB fölötti  zajterhelés. Sajnos a munkavédelmi előírásokat sem mindenhol tartják be. A dolgozók szükséges rossznak gondolják a zajos munkakörülményeket, és többnyire semmit nem tesznek hallásuk megóvása érdekében. Ugyanígy a „szórakozás”, a 80 dB-nél hangosabb zene is okozhat halláskárosodást! A fülbe dugható, hangszóróval rendelkező hangsugárzó eszközöket csak kisebb hangerővel ajánlott használni. Aki kénytelen elviselni a megengedett értéket meghaladó zajterhelést, feltétlenül használjon egyéni zajvédő eszközt! Védekezés nélkül a zajártalom – egyénileg változó mértékű és különböző időtartamú behatás után – halláscsökkenést és fülzúgást okozhat. Szerencsés esetben kezdetben átmeneti lehet a tünet, de leggyakrabban maradandó a jellegzetes audiológiai konfigurációt mutató halláscsökkenés és fülcsengés. A legfontosabb lenne a megelőzés, azaz a fülbe jutó ártalmas hangnyomás csökkentése. Panasz esetén szakorvosi vizsgálat szükséges.

    (Siemens Hallásközpont)

    Módosítva: 2015.10.01 07:38, Megjelenés: 2015.10.01 07:38
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    Fülzúgás: hogyan készüljünk az orvosi vizsgálatra?

    A fülzúgás, fülcsengés gyakori panasz, melynek több kiváltó oka is ismert. A kezelés eredményesebb lehet, ha nem halogatjuk a problémát, nem várunk arra, hogy magától elmúljon, hanem már az első tünetek megjelenése után rövid idővel orvoshoz fordulunk. Az orvosi kivizsgálásra érdemes néhány dolgot átgondolni, melyek fontos információk lehetnek a diagnózishoz.

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    Hogyan zajlik a hallásvizsgálat?

    Halláscsökkenéssel, fülzúgással járó állapotok esetén az első lépések egyike a háttérben álló okok kiderítése céljából a hallásvizsgálat elvégzése. Mire számíthat? Szükséges-e beutalót kérni? Milyen vizsgálatok jöhetnek szóba felnőtt- és gyermekkorban? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    A nagyothallás okai

    A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések, betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a halláskárosodás hátterében.

    Zajártalom - Meddig sípol a fülem?

    Pár napja diszkóban voltam, ahol eléggé nagy hangerővel bombázták a fiatalokat. Én kb. 1 órát bírtam ki, és muszáj volt elhagynom a helyiséget. Mikor kint voltam, azt tapasztaltam, hogy zúg, sípol a fülem. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.