• Mi az érelmeszesedés?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

    Az erek olyanok, mint a locsolócső. A valóságban az érfalunkat különböző rétegek alkotják. A legbelső felszín egy csodálatos vékony hártya. Ha nem terheljük túl károsító tényezőkkel: vérnyomással, dohányfüsttel, zsírral és cukorral, az eret megvédi az "érelmeszesedéstől".

    Ha a belső hártya működésében zavar támad, az egész ér "megbolondul”. Ilyenkor átereszt felesleges zsírcseppeket és vérsejteket az ér falába és azok ott lerakódnak. Ezek a vékony zsírcsíkok az érelmeszesedés első mikroszkóppal már látható jelei. A zsírcsíkok megvastagodásával az ér fala egyre torzul. A zsíros felrakódás a cső belsejébe domborodva elkezdi beszűkíteni az eret.

    Ha a beemelkedés felszíne bereped (gondoljunk ismét az érfalat feszítő magas vérnyomásra, vagy a felszínt "karcoló” dohányfüstre) vagy maga a növekvő "zsírpacni” túl puha (például, ha nagyon sok zsírból áll, vagy a cukorba áztatottság miatt gyenge), bekövetkezik a "robbanás”.

    Az ér belső hártyáján seb keletkezik és ha ezt szervezetünk nem tudja elég gyorsan begyógyítani, az ércsövet részben, vagy egészben elzáró véralvadék (trombus) rakódhat rá. Az ér gyors elzáródása miatt az eddig ellátott terület (pl.szívizom) nem kap elég vért.

    Ha nem jut az izom vérhez (tehát ha nem tudjuk időben gyógyszerrel, vagy értágítással kinyitni az elzáródott eret) a szívizom elhal. Így jön létre a szívinfarktus. Sokszor nem is a nagy szűkületek "robbannak”, hanem inkább a puha zsírdús érfelrakódások. Tehát a szívinfarktusnál nem kell, hogy sok évtizedes elmeszesedett szűkületeket lássunk.

     

    Módosítva: 2009.04.17 14:35, Megjelenés: 2009.04.17 14:35
   • Cikkajánló

    D-vitamin

    D-vitamin

    Támogatott tartalom

    Ilyenkor a legfontosabb a D-vitamin pótlása. Pótolja könnyen, egyszerűen! (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Alacsony vérnyomás: mivel jár és kell-e kezelni?

    Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka állapot, leginkább fiatal nők körében fordul elő.

    A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

    Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

    Magas koleszterin vagy a vérzsír szintjének kóros változása?

    Ez nehéz dió! Ne a csillagokat nézze a laborpapíron…, de nézze a laborpapírt! Lényeges, hogy ne elégedjen meg 1-1 tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként „teljes” vérzsír összetételt kell meghatároztatnia. Ugye, éhgyomorra, laboratóriumban történt a vérvétel?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.