• Mi az érelmeszesedés?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

    Az erek olyanok, mint a locsolócső. A valóságban az érfalunkat különböző rétegek alkotják. A legbelső felszín egy csodálatos vékony hártya. Ha nem terheljük túl károsító tényezőkkel: vérnyomással, dohányfüsttel, zsírral és cukorral, az eret megvédi az "érelmeszesedéstől".

    Ha a belső hártya működésében zavar támad, az egész ér "megbolondul”. Ilyenkor átereszt felesleges zsírcseppeket és vérsejteket az ér falába és azok ott lerakódnak. Ezek a vékony zsírcsíkok az érelmeszesedés első mikroszkóppal már látható jelei. A zsírcsíkok megvastagodásával az ér fala egyre torzul. A zsíros felrakódás a cső belsejébe domborodva elkezdi beszűkíteni az eret.

    Ha a beemelkedés felszíne bereped (gondoljunk ismét az érfalat feszítő magas vérnyomásra, vagy a felszínt "karcoló” dohányfüstre) vagy maga a növekvő "zsírpacni” túl puha (például, ha nagyon sok zsírból áll, vagy a cukorba áztatottság miatt gyenge), bekövetkezik a "robbanás”.

    Az ér belső hártyáján seb keletkezik és ha ezt szervezetünk nem tudja elég gyorsan begyógyítani, az ércsövet részben, vagy egészben elzáró véralvadék (trombus) rakódhat rá. Az ér gyors elzáródása miatt az eddig ellátott terület (pl.szívizom) nem kap elég vért.

    Ha nem jut az izom vérhez (tehát ha nem tudjuk időben gyógyszerrel, vagy értágítással kinyitni az elzáródott eret) a szívizom elhal. Így jön létre a szívinfarktus. Sokszor nem is a nagy szűkületek "robbannak”, hanem inkább a puha zsírdús érfelrakódások. Tehát a szívinfarktusnál nem kell, hogy sok évtizedes elmeszesedett szűkületeket lássunk.

     

    Módosítva: 2009.04.17 14:35, Megjelenés: 2009.04.17 14:35
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Fontos a rendszeres vérnyomásmérés

    A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés - erre hívta fel a figyelmet a Gotttsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

    Sokan élnek magas vérnyomással Magyarországon

    Horváth Ildikó szerint a világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával.

    Magas koleszterin vagy a vérzsír szintjének kóros változása?

    Ez nehéz dió! Ne a csillagokat nézze a laborpapíron…, de nézze a laborpapírt! Lényeges, hogy ne elégedjen meg 1-1 tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként „teljes” vérzsír összetételt kell meghatároztatnia. Ugye, éhgyomorra, laboratóriumban történt a vérvétel? A laboratóriumi papíron legalább 3 adatot kell látnia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.