Mit tegyek, hogy ne legyek érbeteg?

szerző: Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus - WEBBeteg
megjelent:

Korunk emberének egyik legveszélyesebb, halált okozó ellensége az érrendszeri betegség. Mit jelent ez a folyamat? Védekezhetünk-e ellene, és ha igen, hogyan? Ezt a kérdést szeretném megvilágosítani. Remélem, olvasóim elfogadják tanácsaimat.

Nem szép dolog, hogy rossz hírrel kezdem, de lehet, hogy Ön már érbeteg, csak nem tud róla. Az érelmeszesedés gyermekkorunkban kezdődik. Öröklött hajlamunkon túl a magas vérnyomás, a cukorfelhasználási zavarok (mint a cukorbetegség), a vérzsírbetegségek (legismertebb módon a magas koleszterinszint), a túlsúly (főleg ha valaki „pocakot ereszt”) és nem utolsó sorban a dohányzás (még az is, ha környezetünkben dohányoznak) áll a baj mögött.

Ezek határozzák meg, milyen gyorsan romlik a betegség. Az érelmeszesedés évtizedek alatt „észrevétlenül” alakul ki! A szívinfarktus, a szélütés, vagy az akár néhány percen belül fellépő „váratlan”, hirtelen halál, tulajdonképpen egy-egy „robbanás” a már beteg erünk életében. Sajnos ez lehet akár az első, de egyben utolsó figyelmeztetés is!

És most jön a jó hír! Mivel az érelmeszesedést okozó tényezők jelentős része nagyon jól kezelhető, elsősorban Önön múlik, hogy orvosával közösen (külön-külön nem sokra mennek!) mit tesz, és hajlandó-e idejében tenni a saját ereinek „meszesedése”, tehát a saját lehetséges infarktusa, szélütése vagy a hirtelen halála ellen. Vegye kezébe erei sorsát!

Az erek - mint milliónyi szálra szétváló kerti locsolócső - szállítják a tüdőnkben oxigénnel felfrissülő és végső soron az elfogyasztott ételekből „energiával” dúsított vért testünk minden egyes sejtjéhez. Szívünk a vér hajtómotorja. Percenként átlag 70-szer összehúzódva (ez már egy év alatt is közel 36.000.000, azaz harminchatmillió) dolgozik, éjjel sem pihenve. Segítsen a saját szívének, segítsen ereinek!

Az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint nem fáj! Lehet, hogy Önnél is elkezdődött valami? Időben megkezdett, hatékony kezeléssel a szívinfarktus, a szélütés megelőzhető!

Először az Önt leginkább érdeklő kérdésre keresse a választ!
Mi az érelmeszesedés?
Mi a cukorbetegség?
Mi a vérzsírbetegség?
Mi a metabolikus szindróma?
Miért káros a dohányzás?
Mi a szívinfarktus?
Mi a koszorúérgörcs?
Mi az átmeneti keringési zavar (TIA)?
Mi a lábérszűkület?
Mi a szívelégtelenség?
Mi a szívritmuszavar?
Határozza meg érbetegsége rizikóját!
Mit tegyek, hogy...? Mit tegyek, ha ...?
Mit tegyek, hogy ne legyek cukorbeteg?
Mit tegyek, ha cukorbeteg lettem?
Mit tegyek, ha még dohányzom?
Mit tegyek, ha már érbeteg lettem?

(Dr. Tschürtz Nándor - Rizikóriadó Program)

Frissítve: 2009.04.17. 15:00, Megjelent: 2009.04.17. 15:00
Címkék: Érbetegség téma

Cikkajánló

A betegség (vagy inkább állapot) a végtagok - elsősorban a lábak - intenzív fájdalommal kísért, gyakran visszatérő vagy csaknem folyamatosan fennálló kivörösödésével jellemezhető.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Diabetes - Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.