Mit tegyek, hogy ne legyek érbeteg?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

Korunk emberének egyik legveszélyesebb, halált okozó ellensége az érrendszeri betegség. Mit jelent ez a folyamat? Védekezhetünk-e ellene, és ha igen, hogyan? Ezt a kérdést szeretném megvilágosítani. Remélem, olvasóim elfogadják tanácsaimat.

Nem szép dolog, hogy rossz hírrel kezdem, de lehet, hogy Ön már érbeteg, csak nem tud róla. Az érelmeszesedés gyermekkorunkban kezdődik. Öröklött hajlamunkon túl a magas vérnyomás, a cukorfelhasználási zavarok (mint a cukorbetegség), a vérzsírbetegségek (legismertebb módon a magas koleszterinszint), a túlsúly (főleg ha valaki „pocakot ereszt”) és nem utolsó sorban a dohányzás (még az is, ha környezetünkben dohányoznak) áll a baj mögött.

Ezek határozzák meg, milyen gyorsan romlik a betegség. Az érelmeszesedés évtizedek alatt „észrevétlenül” alakul ki! A szívinfarktus, a szélütés, vagy az akár néhány percen belül fellépő „váratlan”, hirtelen halál, tulajdonképpen egy-egy „robbanás” a már beteg erünk életében. Sajnos ez lehet akár az első, de egyben utolsó figyelmeztetés is!

És most jön a jó hír! Mivel az érelmeszesedést okozó tényezők jelentős része nagyon jól kezelhető, elsősorban Önön múlik, hogy orvosával közösen (külön-külön nem sokra mennek!) mit tesz, és hajlandó-e idejében tenni a saját ereinek „meszesedése”, tehát a saját lehetséges infarktusa, szélütése vagy a hirtelen halála ellen. Vegye kezébe erei sorsát!

Az erek - mint milliónyi szálra szétváló kerti locsolócső - szállítják a tüdőnkben oxigénnel felfrissülő és végső soron az elfogyasztott ételekből „energiával” dúsított vért testünk minden egyes sejtjéhez. Szívünk a vér hajtómotorja. Percenként átlag 70-szer összehúzódva (ez már egy év alatt is közel 36.000.000, azaz harminchatmillió) dolgozik, éjjel sem pihenve. Segítsen a saját szívének, segítsen ereinek!

Az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint nem fáj! Lehet, hogy Önnél is elkezdődött valami? Időben megkezdett, hatékony kezeléssel a szívinfarktus, a szélütés megelőzhető!

Először az Önt leginkább érdeklő kérdésre keresse a választ!
Mi az érelmeszesedés?
Mi a cukorbetegség?
Mi a vérzsírbetegség?
Mi a metabolikus szindróma?
Miért káros a dohányzás?
Mi a szívinfarktus?
Mi a koszorúérgörcs?
Mi az átmeneti keringési zavar (TIA)?
Mi a lábérszűkület?
Mi a szívelégtelenség?
Mi a szívritmuszavar?
Határozza meg érbetegsége rizikóját!
Mit tegyek, hogy...? Mit tegyek, ha ...?
Mit tegyek, hogy ne legyek cukorbeteg?
Mit tegyek, ha cukorbeteg lettem?
Mit tegyek, ha még dohányzom?
Mit tegyek, ha már érbeteg lettem?

(Dr. Tschürtz Nándor - Rizikóriadó Program)

Módosítva: 2009.04.17 15:00, Megjelenés: 2009.04.17 15:00
Címkék: Érbetegség
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Az érbetegség a felelős minden...

Magyarországon az összhalálozás csaknem feléért a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyi érkatasztrófák felelnek. Bár a stroke vagy az...

Az érbetegség rizikója

Mi minden járul hozzá az érbetegség kialakulásához? Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus összefoglalója a kiváltó okokról, valamint a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.