A beteg-együttműködés - A sikeres terápia záloga

szerző: Dr. Simonyi Gábor - Hypertonia
megjelent:

Minden betegség gyógyszeres kezelése során nagyon fontos, hogy a beteg betartsa az orvos utasításait, javaslatait. Ennek az együttműködésnek a jellemzésére a terápiahűség kifejezést használjuk. A különböző vizsgálatok szerint a gyors lefolyású betegségek (pl. influenza, hólyaghurut, megfázás, stb.) esetén jobb a terápiahűség, mint a hosszan tartó, krónikus betegségek kezelése során.

A tartós betegségben szenvedők gyakran élethosszig tartó gyógykezelésre, gyógyszerszedésre szorulnak a megfelelő terápiás eredmény eléréséhez, majd fenntartásához. Ez az eredmény azonban a beteg számára sokáig alig észrevehető előnyöket hoz, ugyanakkor jelentősége igen nagy.

A magasvérnyomás-betegség kezelésével és a vérnyomásértékek megfelelő szinten tartásával hosszú távon olyan előnyök jelentkeznek, mint a stroke (agyszélhűdés), a szívizominfarktus vagy a krónikus vesebetegség megelőzése. Mindezen betegségek nagy valószínűséggel elkerülhetők lesznek, ha a beteg az orvos utasításainak megfelelő adagban és gyakorisággal szedi a vérnyomáscsökkentő gyógyszert vagy gyógyszereket.

Miért nem szedi, aki nem szedi?

Külföldi és hazai vizsgálatok szerint igen nagy a gyógyszerszedést elhagyók száma. Ennek hátránya egyértelmű, mivel a betegek nem részesülhetnek a gyógyszerek védő hatásaiban. Mindezek miatt érdemes számba venni, hogy milyen tényezők is akadályozhatják a megfelelő terápiahűséget. Például a beteg a kezelőorvosa által felírt gyógyszert ki sem váltja a gyógyszertárban. Ennek hátterében lehet feledékenység, vagy a beteg úgy érzi, hogy neki nem is kell gyógyszer, illetve úgy gondolja, hogy nem a megfelelő gyógyszert kapta az orvostól. Elképzelhető, hogy a beteg kiváltja a gyógyszert, azonban mégsem veszi be. Ha mégis beveszi a gyógyszert, előfordulhat, hogy nem az előírt gyakorisággal vagy időpontban szedi azt.

A gyógyszerszedés abbahagyásának számos oka lehet. Idetartozik, ha a beteg nem tapasztal javulást, vagy éppen észreveszi, hogy van javulás (pl. csökkent a vérnyomása) és éppen emiatt hagyja abba a gyógyszerszedést. Ennek oka lehet, hogy gyengül a betegségtudat (jobban vagyok).

A terápia megszakításának fontos oka a mellékhatások jelentkezése. Nagyon fontos, hogy ekkor a beteg keresse fel a kezelőorvosát és beszéljék meg, milyen módon lehet ezeket megszüntetni. Egy hosszan tartó kezelés során a betegnek pontosan tudnia kell, hogy miért szedi a gyógyszert, és legyen számára világos és egyértelmű az adagolási előírás.

Talán nem is gondolunk rá, de a környezetünkben élők visszajelzései is a terápia megszakításához vezethetnek (pl. Mari néni mondta, hogy neki ez a gyógyszer nem is használt). Mindezek mellett sokat számít a társadalom szociális és humán fejlettsége, illetve az, hogy az emberek miként gondolkodnak saját egészségükről, a betegségekről, mennyire folytatnak egészségtudatos életmódot. Emellett nem mellékes, hogy milyen módon óvják saját egészségüket.

Jellemző, hogy akik olyan betegségben szenvednek, amely nem jár kifejezett tünetekkel (pl. magas vérnyomás, magas vérzsír, a cukorbetegség egyes gyakori formái), kevéssé érzik át a kezelés fontosságát, sőt sokszor nem is értik, miért kell gyógyszert szedniük, amikor egyébként teljesen jól érzik magukat.

Az egészségügy és a beteg közös felelőssége

Hazai vizsgálatok szerint igen alacsony a gyógyszerszedés terápiahűsége. Egy év elteltével általában kevesebb, mint a betegek fele szedi a számukra előírt gyógyszereket. Ennek oka egyrészt a hazai lakosság alacsony egészségtudatossága, illetve az, hogy igen kevés idő jut a betegek oktatására, a konzultációra. Ebben az egészségügyi szakemberek (orvosok, nővérek, asszisztensek) oldaláról is lehet javítanivaló. Nagy szerep hárul a háziorvosra, aki a beteg gondozásában a legnagyobb részt vállalja. Mellettük a különböző szakambulanciákon dolgozóknak is nagy a felelőssége a betegek terápiahűségének kialakításában és fenntartásában.

A terápiahűség javításában a betegtájékoztatásnak, új keletű kifejezéssel a betegedukációnak van a legnagyobb szerepe. Ez azt jelenti, hogy megfelelő időt kell szánni arra, hogy a beteggel átbeszéljék, miért is kell szednie a gyógyszert, milyen adagolásban és milyen időtartamban. Krónikus betegségek esetén nem ritka az élethossziglan tartó gyógyszerszedés. Ekkor a betegnek tudatában kell lennie, hogy az adott betegség bizony ilyen hosszú távú kezelést igényel. Eközben elképzelhető, hogy meg kell változtatni a gyógyszer adagolását, esetleg másik gyógyszert is kell a betegségre szednie.

A terápiahűséget rendszerint javítja az is, ha az adott gyógyszert naponta egyszer kell bevenni. Ehhez nyújtanak segítséget a gyárilag összeállított gyógyszer- kombinációk, amelyek kettő-három hatóanyagot tartalmaznak egy tablettában, gyakran különböző hatóanyag- erősségű formában is. A megfelelő terápiahűség elérésékor kettőn áll a vásár. Az egészségügyi dolgozóknak a megfelelő felvilágosításban és a gondozásban van nagy szerepük, míg a betegnek az utasítások betartásában és az esetleges mellékhatások kialakulásakor ezek visszajelzésében kell részt vállalnia. A nagyobb terápiahűség eléréséhez az orvosnak a beteggel együtt kell kiválasztania a beteg számára az életmódjához, kísérőbetegségeihez igazodó terápiát. A hosszú távú együttműködés gyümölcse a hosszabb, egészségesebb élet.

(Dr. Simonyi Gábor, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központ osztályvezető főorvosa, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság titkára)

Hypertonia és a kardiovaszkuláris rendszer

Hypertonia 2015/2 lapszám

A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával betegtájékoztató folyóiratot indított útjára a Tudomány Kiadó a magas vérnyomással élők ismereteinek bővítésére. A lap hasznos tudnivalókat tartalmaz a betegségről, kezelésének módjáról, szövődményeiről és elkerülésük lehetőségeiről.

A tájékozottság, a betegséggel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása vitathatatlan szerepet játszik a kezelés sikerében, a jó vérnyomásértékek elérésében, az életminőség javításában, a szövődmények elkerülésében, késleltetésében. A kiadvány szakmai felügyelet mellett készül, ellenőrzött írásokat tartalmaz.

A Hypertonia kiadvány megrendelése

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.