Rájöttek, hogy mi gerjeszti a tuberkulózisos emberek köhögését

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis elsődleges tünete, és hogy a köhögés lehetővé teszi a betegség emberről emberre való terjedését.

A tuberkulózissal összefüggő köhögés oka azonban mindeddig tisztázatlan volt. Az uralkodó hipotézis eddig az volt, hogy a köhögést a fertőzés okozta tüdőirritáció és gyulladás váltja ki, de ezt eddig még soha nem sikerült véglegesen bizonyítani. Most megtörtént az előrelépés!

Kiderült, hogy a tuberkulózist okozó baktériumok megkönnyítik saját terjedésüket azáltal, hogy köhögést kiváltó molekulát termelnek - derül ki az UTSW (egy dallasi kutatóintézet) kutatói által készített új tanulmányból, amelynek vezetője, Michael Shiloh, MD, Ph.D., az UTSW Belgyógyászati ​​Tanszéke Fertőző Osztályának valamint Mikrobiológiai Tanszékének a docense.

A kutatók tengerimalacokat fertőztek meg

Ennek a tesztelésére a kutatócsoport tengerimalacokon kísérletezett. Ezeket az állatokat gyakran használják laboratóriumi körülmények között mind a tuberkulózis, mind a köhögés tanulmányozására. Bár több mint egy évszázada használják őket kísérleti modellként, nem volt világos, hogy a betegség köhögést okoz-e nekik. A kérdés megválaszolásához Shiloh és kollégái tuberkulózissal fertőzött tengerimalacokat helyeztek el olyan speciális kamrákban, amelyek regisztrálták a köhögés okozta nyomás,- és térfogatváltozásokat. A tuberkulózissal fertőzött állatok lényegesen többet köhögtek, mint a tuberkulózismentesek.

Annak megállapítására, hogy a baktériumok köhögést kiváltó anyagot termelnek-e, a kutatók izoláltak és teszteltek különböző összetevőket a Mycobacterium tuberculosisból és megpróbálták meghatározni, hogy ezek az összetevők képesek-e két dologra. Először is, hogy a komponensek önmagukban köhögtetnek-e, másodsorban, hogy vajon a kutatók által meghatározott anyagok képesek-e olyan fájdalom érzékelő idegsejteket aktiválni amelyek serkentik a köhögést, illetve a tüdőben köhögési reflexet váltanak ki?

A Mycobacterium tuberculosis komponenseivel és más mycobacterium fajokkal végzett kísérletek során Shiloh kutatócsoportja az idegsejteket aktiváló anyagként a mycobakterium sejtfelszíni lipidjét, a szulfolipid-1 (SL-1) néven már korábban is ismert molekulát azonosította. Ez a válasz az emberi fájdalomérzékelő idegsejtekben is előfordult, ami arra utal, hogy az SL-1 és funkciója megőrződött az evolúció során a különböző emlősfajokban. Bizonyítékként, amikor a tengerimalacokat kitették a tisztított SL-1-nek, az állatok valóban elkezdtek köhögni.

Hogy igazolják, hogy valóban az SL-1 a felelős a köhögésért, a kutatók tengerimalacokat fertőztek meg egy géntechnológiával módosított Mycobacterium tuberculosis törzzsel, amely nem képes SL-1 termelésére. Ezek a tengerimalacok kimutatták a tuberkulózis összes tipikus tünetét, de nem köhögtek! Shiloh szerint az eredmények együttesen azt jelentik, hogy a tuberkulózist okozó baktériumok elsősorban SL-1-et termelnek a köhögési reflex stimulálása érdekében, hogy a mikobaktériumokat fertőzöttről nem fertőzött emberekre terjeszthessék.

Ha a tudomány kimutatja, hogy a köhögés elnyomása nem káros a fertőzött személyekre, Shiloh azt reméli, hogy a tudósok képesek lesznek arra, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését, azáltal, hogy kifejlesztenek egy módszert, amellyel megakadályozhatják az SL-1 termelését, vagy valamilyen módon ellensúlyozni tudják annak köhögtető hatását.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Tuberculosis bacteria trigger cough, facilitating spread (medicalxpress)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Tuberkulózis
A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.