A dohányzás szerepe a COVID-19 súlyosságában

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A dohányosok esetében nagyobb a rizikója, hogy az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) súlyosabb formája alakul ki, közölte a belga Rák ellenes Alapítvány (Foundation against Cancer) március 20-án egy a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban publikált tanulmányra alapozva.

Ugyan nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a dohányosok esetében nagyobb annak a kockázata, hogy elkapják az új koronavírust, a vizsgálat szerint azonban a megfertőződött dohányosoknál nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki szövődmények, amelyek esetében mesterséges lélegeztetésre, vagy akár újraélesztésre lehet szükség.

Itt az ideje leszokni a dohányzásról!

„Most mindennél jobban javasoljuk a dohányosoknak, hogy szokjanak le annak érdekében, hogy a szervezetük képes legyen optimálisan ellenállni a fertőzéseknek. Az egészségügyi krízishelyzet jó motiváció lehet, hogy abbahagyjuk a dohányzást saját magunk és mások érdekében, a rokonaink miatt és az egészségügyi dolgozók miatt is” – mondta Dr. Anne Boucquiau, az Alapítvány dohányzás megelőzésével foglalkozó szóvivője.

Az Alapítvány elmondása alapján a dohányzás károsítja a tüdő csillósejtjeit, amelyek megfelelő működése a szennyeződések, baktériumok, vírusok és nyák eltávolításához szükséges. Ha dohányzunk, akkor ezek a csillósejtek megbénulnak, károsodnak és egy fontos védelmi mechanizmust veszítünk el.

Már néhány nap dohányzás nélkül eltöltött időt követően „a csillósejtek védelmi mechanizmusa elkezd helyreállni és fertőzés esetén jobban képes regenerálódni. Ez egy komoly érv, ami a dohányzásról való leszokás mellett szól”.

A dohányosoknál súlyosabb a COVID-19 betegség lefolyása, nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki szövődmények

Nem a ’Foundation against Cancer’ volt az egyetlen, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a dohányzás súlyosbíthatja az új koronavírus okozta megbetegedés lefolyását.

Egy kínai a ’Chinese Medical Journal’ szakfolyóiratban februárban publikált vizsgálat alapján annak az esélye, hogy egy COVID-19 okozta megbetegedés súlyosbodik, és szélsőséges esetben halálhoz vezet, 14-szer nagyobb volt azoknál, akik dohányoznak vagy korábban dohányoztak. A vizsgálat azt is megállapította, hogy azoknál, akik dohányoztak, 14%-kal nagyobb a kockázata a tüdőgyulladás kialakulásának.

Olvasson tovább! COVID-19 vírus fertőzés - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Coronavirus: smokers face higher risk of severe infection (brusselstimes.com), How smoking, vaping and drug use might increase risks from Covid-19 (edition.cnn.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Módosítva: 2020.03.24 14:35, Megjelenés: 2020.03.24 14:35
Címkék: Koronavírus
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Koronavírus - 12 637 új fertőzött...

A beoltottak száma 6 057 367 fő, közülük 5 808 536 fő már a második oltását is megkapta, 2 043 213 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.