Koronavírus - Mondjon le a dohányzásról

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A dohányzás számos szempontból kifejezetten káros, most még erőteljesebben is, a koronavírus-járvány idején. Bár korai még végérvényes következtetést levonni, de vannak már statisztikai elemzések, első eredmények elsősorban Kínából.

A NEJM (New England Journal of Medicine) folyóiratban megjelenő tanulmány adatai szerint a súlyos COVID-19-fertőzöttek 16.9%-a volt dohányos (korábbi, már leszokott dohányos 5.2 %-uk), de a lélegeztetőgépre kerültek vagy elhalálozottak esetében már 25.5%-ra emelkedett a dohányosok aránya, ami jelentős érintettséget jelent.

De miért is olyan nagy baj a dohányzás?

  • Önmagában fokozza a krónikus betegségek (krónikus tüdőbetegség, asztma, krónikus kardiovaszkuláris vagy szívbetegség) és daganatok (tüdődaganat) kialakulásának kockázatát. Károsítja mind a tüdőt, a légutakat és az ereket is.
  • Más krónikus betegség (cukorbetegség, magas vérnyomás, krónikus szívbetegség, krónikus légúti betegségek) negatív hatását is felerősíti, akár sokszorozza.
  • Önmagában növeli a koronavírus-fertőzés súlyos állapotának és halálozásának rizikóját.
  • Hajlamosít más fertőzésekre is (akár bakteriális fertőzések, vírusok, tuberculosis).
  • A dohányzás akár - mint szociális tevékenység - növeli a kontaktusok számát.
  • Az ajkak ujjakkal történő érintése növeli a vírusátvitel kockázatát.

Milyen hatása van a dohányzásnak?

Minden olyan hatás, amely növeli a szervezet oxigénigényét, fokozott rizikót jelent. A dohányosok légutai és tüdeje is károsodik.

Mint korábbi cikkükben írtuk, a dohányzás egyértelműen csökkenti a légutakban lévő csillószőrök számát és funkcióját is.

A légutakban lévő váladék termelődését (ami szintén a védekezésben tölt be szerepet) csökkenti.

A romló tüdőfunkció részeként csökken a tüdő vitálkapacitása, az oxigénszállítás csökken, a szén-dioxid-kiválasztás is. Romlik dohányosokban az immunrendszer működése is. Fokozódik az alsó légutakba jutó kórokozók száma.

Mindezek az e-cigarettára, vízipipára is vonatkoznak.

A leszokás jelenti az egyetlen eredményes megoldást. A dohányzás elhagyását követően viszonylag gyorsan regenerálódik a légút, tüdő, néhány hónapon belül jelentősen javul a tüdőfunkció, a dohányzás hatásai azonban még évek múlva is mérhetőek, nem beszélve a kialakult krónikus légzőszervi betegségekről és daganatokról. Óvjuk magunkat a koronavírussal szemben a dohányzás elhagyásával is!

Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Járvány Járvány

A koronavírus-pandémia 6 pozitív hatása.

Koronavírus - 255 új fertőzött...

A hétvégi összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 5 342 379 fő, közülük 4 208 619 fő már a második oltását is megkapta.

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.