• Koronavírus - Mondjon le a dohányzásról

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A dohányzás számos szempontból kifejezetten káros, most még erőteljesebben is, a koronavírus-járvány idején. Bár korai még végérvényes következtetést levonni, de vannak már statisztikai elemzések, első eredmények elsősorban Kínából.

    A NEJM (New England Journal of Medicine) folyóiratban megjelenő tanulmány adatai szerint a súlyos COVID-19-fertőzöttek 16.9%-a volt dohányos (korábbi, már leszokott dohányos 5.2 %-uk), de a lélegeztetőgépre kerültek vagy elhalálozottak esetében már 25.5%-ra emelkedett a dohányosok aránya, ami jelentős érintettséget jelent.

    Hirdetés

    De miért is olyan nagy baj a dohányzás?

    • Önmagában fokozza a krónikus betegségek (krónikus tüdőbetegség, asztma, krónikus kardiovaszkuláris vagy szívbetegség) és daganatok (tüdődaganat) kialakulásának kockázatát. Károsítja mind a tüdőt, a légutakat és az ereket is.
    • Más krónikus betegség (cukorbetegség, magas vérnyomás, krónikus szívbetegség, krónikus légúti betegségek) negatív hatását is felerősíti, akár sokszorozza.
    • Önmagában növeli a koronavírus-fertőzés súlyos állapotának és halálozásának rizikóját.
    • Hajlamosít más fertőzésekre is (akár bakteriális fertőzések, vírusok, tuberculosis).
    • A dohányzás akár - mint szociális tevékenység - növeli a kontaktusok számát.
    • Az ajkak ujjakkal történő érintése növeli a vírusátvitel kockázatát.

    Milyen hatása van a dohányzásnak?

    Minden olyan hatás, amely növeli a szervezet oxigénigényét, fokozott rizikót jelent. A dohányosok légutai és tüdeje is károsodik.

    Mint korábbi cikkükben írtuk, a dohányzás egyértelműen csökkenti a légutakban lévő csillószőrök számát és funkcióját is.

    A légutakban lévő váladék termelődését (ami szintén a védekezésben tölt be szerepet) csökkenti.

    A romló tüdőfunkció részeként csökken a tüdő vitálkapacitása, az oxigénszállítás csökken, a szén-dioxid-kiválasztás is. Romlik dohányosokban az immunrendszer működése is. Fokozódik az alsó légutakba jutó kórokozók száma.

    Mindezek az e-cigarettára, vízipipára is vonatkoznak.

    A leszokás jelenti az egyetlen eredményes megoldást. A dohányzás elhagyását követően viszonylag gyorsan regenerálódik a légút, tüdő, néhány hónapon belül jelentősen javul a tüdőfunkció, a dohányzás hatásai azonban még évek múlva is mérhetőek, nem beszélve a kialakult krónikus légzőszervi betegségekről és daganatokról. Óvjuk magunkat a koronavírussal szemben a dohányzás elhagyásával is!

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.03.30 16:05, Megjelenés: 2020.03.30 16:05
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Országos tisztifőorvos: a járvány lecsengő szakaszában van

    Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ez is azt igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában van - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

    Koronavírus - Több mint 2,1 millióan épültek fel a betegségből világszerte

    A világban 5 millió 407 ezer 701-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 345 060, a gyógyultaké pedig 2 millió 168 ezer 564 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.