Izomláz köhögés után

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Aki megússza a telet nátha és köhögés nélkül, igazán boldog lehet! Nagyon sokan napokig, akár hetekig is köhögnek ebben az időszakban, és a tartós, elhúzódó köhögés mellkasi fájdalommal, később izomlázzal járhat.

A köhögés nem betegség, hanem egy tünet, például a torokgyulladásé. A köhögésnek alapvetően két típusa van: a légutak megtisztítását szolgáló váladék távozásával járó produktív köhögés, és a légutak ingerlése miatt fellépő száraz ingerköhögés.

Miért vezethet izomlázhoz a köhögés?

Valamennyi típusba tartozó köhögés esetén a rekeszizom hirtelen összehúzódik, és a levegőt kb. 480 km/órás sebességgel kipréseli a tüdőből. Ebben a folyamatban az egész mellkas részt vesz. A rekeszizom mellett a köhögés folyamatában szerepet játszanak a bordaközi izmok is. Mivel ezeket az izmokat ritkán vesszük igénybe, már néhány napnyi köhögés elég ahhoz, hogy kialakuljon az izomláz.

A helytelen testtartásban történő köhögés, illetve a tartós és megerőltető köhögés pedig kiváltképp túlterheli a köhögésben részt vevő izmokat. Egy-egy köhögési roham során az izmok túlzott megerőltetése a hozzájuk tartozó idegeket is fokozott nyomás alá helyezi, túlingerli, ami különösen kellemetlen lehet.

Azt se feledjük, hogy minden ember más és más, ezért mindenki szervezete, izomzata különbözőképpen reagál a köhögésre.

Miben különbözik az egyszerű köhögés okozta izomfájdalom a súlyos okok miattitól?

A bordaközi izmokban kialakult izomláz fájdalmas, de nem ad okot aggodalomra, mivel egyáltalán nem jelent semmiféle veszélyt.

Ellentétben például a bordazúzódás vagy a mellhártyagyulladás következtében jelentkező fájdalommal, amelyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, a köhögés miatti fájdalom szimmetrikus, tehát mindkét oldalon ugyanolyan erős, és mihelyt a beteg meggyógyul, az izomfájdalom is megszűnik.

A hátfájás a tüdőgyulladás gyakori velejárója, ezért, ha a köhögés mellett ezt a tünetet is tapasztalja, mindenképpen forduljon orvoshoz!

Ha úgy is gondolja, hogy mindezek alapján a fájdalmat egyszerű köhögés okozta, akkor is a biztonság kedvéért mellkasi fájdalommal minden esetben forduljon orvoshoz!

Ha percről percre erősödő mellkasi fájdalmat vagy mellkasi nyomó érzést tapasztal, és különösen akkor, ha ehhez légszomj, izzadás, émelygés, a karba, a lapockák felé vagy nyakirányba sugárzó fájdalom társul, hívja ki a mentőket, vagy ha nincs rá mód, vitesse magát kórházba! Ezek a tünetek ugyanis szívinfarktusra utalnak, amely azonnali kórházi ellátást igényel. Fontos tudni Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Hasznos tanács köhögés esetére

Száraz köhögését csillapítsa köhögéscsillapító szerekkel! Kizárólag száraz ingerköhögés esetén célszerű köhögéscsillapítót alkalmazni! Produktív köhögés esetében alkalmazzon köptetőt! A szervezet igyekszik minden idegen testet, idegen anyagot eltávolítani a légutakból, ezért a kezelés célja a légutak szabaddá tétele kell, hogy legyen.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, szakfordító
Forrás: netzathleten.de, Wenn Husten und Rückenschmerzen sich begegnen (Apex Spine)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.