• Izomláz köhögés után

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Aki megússza a telet nátha és köhögés nélkül, igazán boldog lehet! Nagyon sokan napokig, akár hetekig is köhögnek ebben az időszakban, és a tartós, elhúzódó köhögés mellkasi fájdalommal, később izomlázzal jár.

    A köhögés nem betegség, hanem egy tünet, például a torokgyulladásé. A köhögésnek alapvetően két típusa van: a légutak megtisztítását szolgáló váladék távozásával járó produktív köhögés, és a légutak ingerlése miatt fellépő száraz ingerköhögés.

     Mikor forduljunk orvoshoz?


    Ha percről percre erősödő mellkasi fájdalmat vagy mellkasi nyomó érzést tapasztal, és különösen akkor, ha ehhez légszomj, izzadás, émelygés, a karba, a lapockák felé vagy nyakirányba sugárzó fájdalom társul, hívja ki a mentőket, vagy ha nincs rá mód, vitesse magát kórházba! Ezzel vagy megmentheti az életét, vagy megnyugodhat, hogy nincs komoly baj az egészségével.

    Valamennyi típusba tartozó köhögés esetén a rekeszizom hirtelen összehúzódik, és a levegőt kb. 480 km/órás sebességgel kipréseli a tüdőből. Ebben a folyamatban az egész mellkas részt vesz.

    A rekeszizom mellett a köhögés folyamatában szerepet játszanak a bordaközi izmok is. Mivel ezeket az izmokat ritkán vesszük igénybe, már néhány napnyi köhögés elég ahhoz, hogy kialakuljon az izomláz. Azt se feledjük, hogy minden ember más és más, ezért mindenki szervezete, izomzata különbözőképpen reagál a köhögésre.

    Milyen fájdalmat okoz az egyszerű köhögés?

    A bordaközti izmokban kialakult izomláz fájdalmas, de nem ad okot aggodalomra, mivel egyáltalán nem jelent semmiféle veszélyt.

    Ellentétben például a bordazúzódás vagy a mellhártyagyulladás következtében jelentkező fájdalommal, a köhögés miatti fájdalom szimmetrikus, tehát mindkét oldalon ugyanolyan erős. Mihelyt a beteg meggyógyul, az izomfájdalom is megszűnik. Ha úgy is gondolja, hogy mindezek alapján a fájdalmat egyszerű köhögés okozta, akkor is a biztonság kedvéért mellkasi fájdalommal minden esetben forduljon orvoshoz!

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Száraz köhögését csillapítsa köhögéscsillapító szerekkel! Produktív köhögés esetében alkalmazzon köptetőt! A szervezet igyekszik minden idegen testet, idegen anyagot eltávolítani a légutakból, ezért a kezelés célja a légutak szabaddá tétele kell, hogy legyen. Kizárólag száraz ingerköhögés esetén célszerű köhögéscsillapítót alkalmazni!

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: netzathleten.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2013.12.06 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Köhög? Szívbetegség is állhat a hátterében!

    Nem minden köhögést hörghurut (bronchitis, hörgőgyulladás) vagy asztma okoz. A tünet mögött szívbetegségek is állhatnak. Ennek az eshetőségnek differenciáldiagnosztikai szempontból nagyon fontos figyelmet szentelni.

    Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

    Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Állandóan köhögök és kapar a torkom, mi bajom? - Az orvos válaszol

    Állandóan köszörülnöm kell a torkomat. Szünet nélkül olyan érzésem van, mintha valami folyna le a légcsövemen - válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

    Mellkasi fájdalom - Hosszabb vagy rövidebb 20 percnél?

    Iszkémiás szívbetegségek néven foglalhatók össze azok a kórállapotok, amelyek kialakulásában a szívizom elégtelen vérellátása (iszkémiája) játszik szerepet. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakembere a legfontosabb tünetről, a mellkasi fájdalomról beszélt.

    Hogyan hatnak a köptetők?

    A köhögés olyan reflexes folyamat, melynek célja, hogy a légutakba jutó idegen anyagokat, és a feleslegben termelt váladékot eltávolítsa onnan. Bizonyos gyulladásos betegségek esetén, mikor túl sok vagy túl sűrű váladék termelődik, szükség van gyógyszerek alkalmazására, melyek megkönnyítik a váladék eltávozását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.