Szükségesek a probiotikumok az egészséges étrendbe?

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kísérleti eredmények pontosításához további kutatások szükségesek, de az eddigi tapasztalatok alapján is nyilvánvaló, hogy a probiotikumok számos betegség kezelésében segíthetnek.

Nem létszükséglet, hogy a szervezet külön probiotikumokhoz jusson – például táplálékkiegészítők által -, de kutatások igazolják, hogy ezek a mikroorganizmusok segítik az emésztést, és védelmet nyújthatnak bizonyos káros baktériumokkal szemben, ahogy a szervezetben jelenlevő „hasznos baktériumok” is teszik.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A probiotikumok felvétele nemcsak táplálékkiegészítőkön keresztül történhet, hanem olyan ételekkel is, mint a joghurt, a tej vagy az aludttej, a miszó (erjesztett szójababból) és bizonyos gyümölcs- vagy szójaitalok. Érdemes elolvasni a termékek csomagolását, ahol feltüntetik, hogy tartalmaz-e élő, aktív kultúrát.

A probiotikumok kedvező hatása

Hasmenés esetén a probiotikumok ellensúlyozzák az orvos által felírt antibiotikum bélflórára gyakorolt káros hatását. A probiotikumos kúra segít megelőzni a hüvelyi vagy a húgyvezetéki gombás fertőzések kialakulását, csökkenti a húgyhólyagrák kiújulásának esélyét, és gyors megoldást jelenthet a különböző vékonybél problémákra. Gyermekeknél a tapasztalatok szerint meggátolja az ekcéma kialakulását, valamint enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit.

Néhány kutatás szerint a probiotikumok az általános egészségi állapotra is kedvezően hatnak. Egy svéd kísérlet során alkalmazottak egy csoportjának Lactobacillus reuterit adtak. Az eredmények szerint ezek a dolgozók sokkal kevesebbet hiányoztak légúti panaszok, gyomor bántalmak vagy bélbetegség miatt a munkahelyükről, mint a kontrollcsoportba tartozó alkalmazottak.

A legtöbb ember számára biztonságos az étrend probiotikumos kiegészítése, de a módosítás előtt érdemes kikérni a háziorvos véleményét is.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.