Probiotikum a szorongás és depresszió kezelésére?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Kutatások bizonyítják, hogy a probiotikumok segítségével hatékonyan lehet megelőzni, illetve kezelni a hasmenést, allergiás rhinitist és csökkenti az emésztőrendszeri tüneteket.

A probiotikumok olyan táplálék-kiegészítők, melyek az emberi szervezet számára potenciálisan hasznos baktériumokat tartalmaznak.

Kanadai kutatók a probiotikumok hatásait vizsgálták a lelki tünetekre, és a krónikus fáradtság szindrómára. A krónikus fáradtság szindróma (CFS) egy olyan összetett betegség, mely érzelmi tünetei leginkább szorongásos jellegűek.

A kutatás eredményei

A kutatásban résztvevő krónikus fáradtság szindrómában szenvedők 24 billió telepképző egységnyi Lactobacillus casei strain Shirota-t (LcS) vagy placebót kaptak két hónapon át minden nap. A kutatók azt tapasztalták, hogy szignifikánsan megnőtt a Lactobacillus casei és bifidobaktériumok száma a résztvevők székletében, ugyanakkor az LcS-t szedők körében jelentősen csökkentek a szorongásos tünetek.

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a vizsgálatban tapasztalt pozitív eredmények kizárólag ezzel a probiotikum törzzsel kapcsolatosak, és további kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy tisztázzák a probiotikumok szerepét a szorongásos tünetek enyhítésében.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: jarretmorrow.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.