Nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálat (TEE)

Dr. Osikóczki Orsolya
Szerző: WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya

Az utóbbi időben a szív ultrahangvizsgálata (echocardiographia) nagymértékben elterjedt a kardiológiai gyakorlatban. A szívultrahang-laboratóriumokban a szívet, illetve a nagy ereket különböző módszerek segítségével monitorozhatják.

Leggyakrabban a hagyományos, külső behatással nem járó (nem invazív), mellkasfalon keresztül történő szív-ultrahangvizsgálatra (TE (transthoracalis echocardiographiára)) kerül sor. Vannak azonban olyan esetek, amikor a nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálat pontosabb képet ad a szívről.

A nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang (TEE ((transoesophagealis echocardiographia)) átmenet a külső behatással nem járó és az azzal járó vizsgálómódszerek között, ezért csak speciális esetekben végzendő.

Mikor van szükség a nyelőcsövön keresztül végzett ultrahangvizsgálatra?

Szükséges lehet például rossz minőségű mellkasi szívultrahang esetén, mivel az alkati sajátságok kevésbé befolyásolják. Ennél a vizsgálatnál az ultrahangos vizsgálófej a nyelőcsőben, közvetlenül a szív mögött helyezkedik el, és mivel anatómiailag a szív viszonylag közel fekszik a nyelőcsőhöz, így az egyes szívstruktúrák, melyek mélyen, a bőrtől távolabb helyezkednek el (szív hátsó részei, a mellkasi aorta), közelebbről, részletesebben, pontosabban vizsgálhatóak ezzel a módszerrel. Szívműtétek során is ezt alkalmazzák a pontosabb diagnózishoz, és a műtéti eredmény megítéléséhez.

A transoesophagealis echocardiográfia során a kardiológus orvos mozgóképet kap a szívről, a szívüregeket, az azokat határoló falakat, a szívbillentyűket, a szívburkot, a nagy ereket tudja tanulmányozni.

Infarktus utáni falmozgás-zavarokat, illetve hegesedést, különböző billentyűbetegségeket, a szívüregek közötti kóros irányú véráramlást, a szívüregekben kialakult vérrögöket, a szívburokban meggyűlő folyadékot lehet például kimutatni vele, illetve a műbillentyűk vizsgálatára is alkalmas.

Ezt olvasta már? Mit mutat még a szívultrahang? (ECHO)

Hogyan is történik egy ilyen beavatkozás?

A nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálat minimum 4 óra éhezés után végezhető el.

A transthoracalis echcardiographia során a páciens meztelen felsőtesttel fekszik a bal oldalán a vizsgálóasztalon. Mellkasán EKG elektródok vannak, mert a vizsgálat alatt mindvégig EKG monitorozás alatt áll. A gyomortükrözéshez hasonlóan egy körülbelül egy cm vastag csövet, szondát kell lenyelnie, így a szív a nyelőcsövön keresztül tanulmányozható. A szondát, melyet a beavatkozás során az orvos mozgat, helyi érzéstelenítésben helyezik be. Maga a vizsgálat enyhe, rövid ideig tartó bódításban, de - kivéve gyermekek esetében - nem altatásban történik.

A bódító szert vénán keresztül juttatják a szervezetbe az ultrahang előtt. A beavatkozás kellemetlen, de nem fájdalmas. A helyi érzéstelenítés, illetve a bódító szer alkalmazása csökkentik a beavatkozással járó kellemetlenségeket. A bódítás miatt célszerű kísérővel érkezni.

A kardiológus közvetlenül a vizsgálat alatt leletben foglalja össze véleményét, melyet így a beteg akár azonnal a beavatkozás után megkaphat. A lelet a mérési adatokat, leírásokat és ezek értelmezését is tartalmazza.

A transoesophagealis echocardiographia körülbelül 15-30 percig tart. A vizsgálatot követően 2 óra múlva már lehet enni, inni, autót vezetni azonban csak 12 óra elteltével szabad.

Magának az ultrahangnak az alkalmazott frekvencián nincsenek káros hatásai a szervezetre. Ritkán azonban előfordulhat hangszálödéma (ami enyhébb torokfájást jelent), és mivel félig külső behatással járó (félinvazív) vizsgálatról van szó, igen ritkán nyelőcső perforáció, a gyomor-bél traktus vérzése vagy a nyelőcső égési sérülése is megtörténhet.

WEBBeteg logó


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Milyen teendői vannak a képalkotó...

Nem minden esetben egyértelmű, milyen teendői lehetnek adott képalkotó vizsgálat előtt. A legfontosabb tudnivalókat próbáljuk összefoglalni...

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Milyen betegségek, panaszok esetében lehet szükség kontrasztanyagos CT-vizsgálatra? Milyen kontrasztanyagot használnak hozzá? Hogyan történik maga a...

A nők és a szív- és érrendszeri...

A női hormonális rendszer változásai a nők különböző életszakaszaiban jelentősen befolyásolják a keringési rendszer állapotát. Az ideális...

Szív- és érrendszeri betegségek:...

A fejlett országokban megvalósított, társadalmi szintű megelőzés és kezelés az elmúlt évtizedekben a szív- és érrendszeri betegségek terén...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.