Csontsűrűség-mérés téma

Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen

Oxygen Medical - Dr. Pál Mónika, reumatológus - 2022-05-28 09:33
A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

A csontsűrűség mérése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-11-19 14:33
A denziometria a csontok ásványianyag-tartalmának mérését szolgálja. A csont sűrűségétől függ, hogy mennyire áll ellen a törésnek. Görög-latin szóösszetétellel oszteodenzitometriának, rövidítve ODM-nek nevezik az eljárást.

A csontritkulást megelőző állapot: csökkent csontsűrűség

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2021-06-04 03:03
Az osteopénia a csontállomány sűrűségének olyan mértékű csökkenését jelenti, amely még nem tekinthető csontritkulásnak (attól kisebb mértékű), de mindenesetre már jelzi, hogy a csontok veszítettek erősségükből.

Mikor szükséges csontsűrűségmérést végezni?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-06-27 07:38
Nagy a csonttörés kockázata. Mitévő legyek? Számos változó korban lévő nőben felmerülhet ez a kérdés. A csontritkulás problémája azonban nem csak őket érinti. A probléma megfelelő kezeléséhez ismerni kell a csontok állapotát.

A csontritkulás diagnosztizálása és a további teendők

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-03-16 21:51
A csontritkulás diagnosztizálásának legmegbízhatóbb eszköze a csontsűrűségmérés. Mikor indokolt elvégezni a vizsgálatot, és mi a teendő, ha csontritkulást diagnosztizálnak Önnél?