Egészségügyi ellátás külföldön: a teljes ellátás

Dr. Barcsai Tímea
szerző: Dr. Barcsai Tímea - WEBBeteg
frissítve:

A Magyarországon megállapított nyugdíj alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét - az önrész kivételével - a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő fizeti.

A téma cikkei

2/1 Egészségügyi ellátás külföldön I.
2/2 Egészségügyi ellátás külföldön II.

Egészségügyi ellátás járulékfizetők esetén

Amennyiben egy személy Magyarországon biztosított, de ő maga és családtagjai egy másik EU tagállamban laknak, akkor lehetősége van arra, hogy a biztosítása szerinti állam terhére a lakóhelyén is igénybe vegye - a vele együtt élő családtagokkal együtt - az egészségügyi szolgáltatásokat. Ennek feltétele egy formanyomtatvány beszerzése a magyar foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítótól.

A magyarországi biztosítás alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő fizeti.

Az ellátás igénylésére az S1 (korábban E 106) számú formanyomtatvány szolgál, amelyet:

  1. a TAJ-kártya,
  2. a magyar biztosítási jogviszony jogcímét igazoló dokumentum,
  3. 3. a másik tagállamban fennálló lakóhelyről szóló igazolás és
  4. a közeli hozzátartozói jogviszonyról szóló igazolás

fejében térítésmentesen állít ki az illetékes vármegyei egészségbiztosítási pénztár.

A nyomtatvány egy éves érvényességgel adható ki, ennek elteltével a jogosultság további igazolása alapján korlátlan alkalommal hosszabbítható.

A nyomtatványt az egészségbiztosítási pénztár küldi el külföldi lakóhely szerinti betegbiztosítónak. Az S1 nyomtatvány alapján a lakóhely szerint illetékes külföldi biztosító bejegyzi a magyar biztosítottat és biztosítási számot ad neki.

Hasznos link Társadalombiztosítási jogosultságokat igazoló űrlapok a más uniós országokba költöző uniós polgárok számára (europa.eu)

Orvosilag szükséges ellátás
Az átmenetileg - például turistaként - egy másik tagállamban tartózkodó magyar jogosult a tartózkodása tervezett idejére és az egészségi állapotára tekintettel orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra az adott tagállam egészségbiztosítójával, vagy egészségbiztosítóinak valamelyikével szerződésben álló egészségügyi szolgáltatónál, ugyanolyan feltételek szerint, mint az adott tagállam biztosítottai. A kiutazás előtt mindössze az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kell kiváltania.

Ellátás áttelepülő nyugdíjasok esetén

Magyar nyugdíjasnak lehetősége van arra, hogy áttelepüljön valamely EU-tagállamba, amennyiben rendelkezik az ehhez szükséges anyagi fedezettel. Az ellátások teljes köre igénybe vehető, nemcsak az orvosilag szükséges ellátások. A kiutazás előtt mindössze az S1 (korábban E 121) számú formanyomtatványt kell felvenni a lakóhely szerint illetékes vármegyei egészségbiztosítási pénztárnál.

A Magyarországon megállapított nyugdíj alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét - az önrész kivételével - a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő fizeti.

Az ellátás igénylésére az S1 (E 121) számú formanyomtatvány szolgál, amelyet a TAJ-kártya, a személyi igazolvány, a nyugdíjas igazolvány (vagy nyugdíjmegállapító határozat, illetőleg bármely más dokumentum, amiből kétséget kizáróan megállapítható, hogy az illető nyugdíjban részesül) bemutatása ellenében azonnal, térítésmentesen állítanak ki a lakóhelyéhez legközelebb eső vármegyei egészségbiztosítási pénztár nyilvántartási osztályán.

A nyomtatvány annak állítható ki, aki véglegesen áthelyezi a lakóhelyét egy másik EU tagállamba. A lakóhely végleges áthelyezésének tényét a nyomtatvány kiállításához az alábbi dokumentumokkal kell igazolni:

  1. A választott lakóhely szerinti tagállam jogszabályai szerinti lakcímbejelentő.
  2. A magyarországi állandó lakóhely megszüntetéséről szóló határozat, vagy bejegyzés a személyi igazolványban.

A nyomtatvány egy éves érvényességgel adható ki, ennek elteltével a jogosultság további igazolása alapján korlátlan alkalommal hosszabbítható. A nyomtatványt a NEAK küldi el külföldi lakóhely szerinti betegbiztosítónak, amely bejegyzi a nyugdíjast, és biztosítási számot ad neki.

A nyomtatvány érvényességi ideje alatt a nyugdíjas Magyarországon a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával veheti igénybe az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat; a magyar TAJ-kártyát a megyei egészségbiztosítási pénztár érvényteleníti.

Kapcsolódó 2/1 Egészségügyi ellátás külföldön I.: a szükséges ellátás

(Szerző: Dr. Barcsai Tímea, jogász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.