A betegek kötelességeiről

szerző: Simon Béla - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász frissítve: 2021.09.10.

A betegnek nemcsak jogai, hanem kötelességei is vannak! Alapelv, hogy a beteg köteles hozzájárulni saját kezelésének sikeréhez, és tekintettel kell lennie mások jogaira, egészségére is. Kevesen tudják, hogy meghatározott esetekben az orvosnak is joga van megtagadni a beteg ellátását.

A beteg kötelezettségei közé tartozik az együttműködés az egészségügyi szakdolgozókkal, illetve az intézmény házirendjének tiszteletben tartása. A legfontosabb azonban, hogy tájékoztatnia kell az egészségügyi dolgozókat mindarról, aminek ismerete szükséges a megfelelő gyógykezeléshez.

A betegek legfőbb jogai - részletes tudnivalók

Saját betegségével összefüggésben mindenkinek nyilatkozni kell arról, ami mások életét vagy testi épségét veszélyeztetheti, így különösen a fertőző betegségekről. El kell mondania, hogy egészségügyi ellátásával kapcsolatban korábban milyen jognyilatkozatot tett.

Dr. Kiss Gergely háziorvos tapasztalatai szerint a betegek tájékoztatási kötelezettsége nem kellőképpen hatékony, mivel amit a beteg feltár a kórtörténetéből, azt az orvos csak elfogadni tudja.

Előfordul például, hogy egy adott fertőző betegségnél nem lehet tudni a tájékoztatásokra alapozva, hogy hányan fertőződhettek meg. Ilyenkor „le kell szűrni” a beteg közvetlen környezetét és az egészségeseket védőoltásban, a betegeket megfelelő terápiában kell részesíteni. Kötelessége még a betegeknek személyes adataikat igazolni és jogszabályban előírt térítési díjat megtéríteni. (pl.: látlelet, gépjármű orvosi vizsgálat stb.)

A gyógyítás meg is tagadható

Ön tudta?

A betegek fele nem veszi be a gyógyszert vagy helytelenül szedi azt, több mint kétharmada pedig nem tartja be a diétára vonatkozó előírásokat.

Az orvosi jogok helyett inkább csak kötelezettségeket találhatunk, azonban a legkiemelkedőbbek között említhetjük a gyógyítási mód megválasztásának a jogát, illetőleg az gyógykezelés megtagadásának jogát.

A jogszabályok uganis - talán kevesen tudják - nemcsak a beteg számára teszik lehetővé a választást, hanem kétoldalú döntéssé teszi az orvos-beteg kapcsolat létrehozását.

A sürgősségi ellátásban az orvos köteles a beteget megvizsgálni és dönteni arról, hogy a beteg igényel-e sürgős orvosi beavatkozást. Ha igen, akkor köteles a beteget ellátni, ám ha sürgősségi beavatkozásra nincs szükség, akkor dönthet úgy, hogy a beteget más egészségügyi ellátó intézménybe irányítja.

Az orvos a beteg kezelését, ellátását megtagadhatja, ha a beteg együttműködési kötelezettségét súlyosan megsérti, nyilvánvalóan nem tartja be az orvos utasításait.

Annak fényében, hogy felmérések szerint a betegek mintegy fele nem veszi be a gyógyszert vagy helytelenül szedi azt, több mint kétharmada pedig nem tartja be a diétára vonatkozó előírásokat (nem is beszélve a dohányzás tilalmának megszegéséről), mindez elgondolkodtató.

Az orvosok alkotmányos jogaikat is gyakorolhatják, így megtagadható az ellátás a lelkiismereti és vallásszabadságból eredően is. Nem kötelezhetők az orvosok bizonyos beavatkozásokat elvégzésére, mint például a művi terhességmegszakítás.

Ön tudta?

Az egészségbiztosítási pénztárnak meg kell szüntetnie a táppénz folyósítását, ha a beteg a kezelőorvos utasításait nem tartja be, és ezáltal gyógyulását szándékosan késlelteti, vagy az elrendelt orvosi vizsgálaton nem jelenik meg, és a mulasztásra elfogadható okot nem tud szolgáltatni.

Saját felelősségre

Mielőtt a beteg elhagyná az intézményt - még ha azt a kezelőorvosa javaslatának ellenére is teszi -, alá kell írnia a záró jelentését, illetve egyéb dokumentumokat. Ez a gyakorlatban nem mindig szokott megtörténni, hiszen előfordul, hogy egyes betegek idő előtt az említett dokumentumok aláírása nélkül elhagyják a kórházat, mint ahogy azt Dr. Kiss Gergely is megerősítette.

Ha valamely beteg idő előtt távozik a kórházból, ennek a következményeit neki kell viselnie! Ilyen esetben a kezelőorvosnak az egészségügyi dokumentációban rögzíteni kell a távozás tényét és annak pontos időpontját.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Simon Béla
Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban

A gyerekek esetében gyakrabban ütheti fel a fejét baktérium okozta fertőzés. Az orvos ilyenkor antibiotikumok szedését javasolja, amelynek használata...

A grapefruitfogyasztás hatása a gyógyszerekre

Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a...

Magas vérnyomást mért az orvosom, máris gyógyszert kell szednem?

Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha 3 különböző időpontban, nyugodt körülmények között mért érték átlaga meghaladja a 140 Hgmm...

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a...

Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk...

Gyógyszerszedési szabályok májbetegség esetén

A máj a gyógyszerek lebontásának egyik helyszíne. A szervezetbe jutott legtöbb gyógyszer olyan átalakuláson megy át, melynek hatására...

Gyógyszerek szedése és autóvezetés

Számos gyógyszer szedése befolyásolja az éberséget, a reakcióidőt, ezek természetesen az autóvezetésre is hatással vannak. Sorra vesszük a...

Gyógyszerek által okozott vesekárosodás

Egyes gyógyszerek - különböző mechanizmusokon keresztül - a vese bármelyik részének elváltozását eredményezhetik, ennek következményeként pedig...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.