A betegek kötelességeiről

Szerző: WEBBeteg - Simon Béla, Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász

A betegnek nemcsak jogai, hanem kötelességei is vannak! Alapelv, hogy a beteg köteles hozzájárulni saját kezelésének sikeréhez, és tekintettel kell lennie mások jogaira, egészségére is. Kevesen tudják, hogy meghatározott esetekben az orvosnak is joga van megtagadni a beteg ellátását.

A beteg kötelezettségei közé tartozik az együttműködés az egészségügyi szakdolgozókkal, illetve az intézmény házirendjének tiszteletben tartása. A legfontosabb azonban, hogy tájékoztatnia kell az egészségügyi dolgozókat mindarról, aminek ismerete szükséges a megfelelő gyógykezeléshez.

A betegek legfőbb jogai - részletes tudnivalók

Saját betegségével összefüggésben mindenkinek nyilatkozni kell arról, ami mások életét vagy testi épségét veszélyeztetheti, így különösen a fertőző betegségekről. El kell mondania, hogy egészségügyi ellátásával kapcsolatban korábban milyen jognyilatkozatot tett.

Dr. Kiss Gergely háziorvos tapasztalatai szerint a betegek tájékoztatási kötelezettsége nem kellőképpen hatékony, mivel amit a beteg feltár a kórtörténetéből, azt az orvos csak elfogadni tudja.

Előfordul például, hogy egy adott fertőző betegségnél nem lehet tudni a tájékoztatásokra alapozva, hogy hányan fertőződhettek meg. Ilyenkor „le kell szűrni” a beteg közvetlen környezetét és az egészségeseket védőoltásban, a betegeket megfelelő terápiában kell részesíteni. Kötelessége még a betegeknek személyes adataikat igazolni és jogszabályban előírt térítési díjat megtéríteni. (pl.: látlelet, gépjármű orvosi vizsgálat stb.)

A gyógyítás meg is tagadható

Ön tudta?

A betegek fele nem veszi be a gyógyszert vagy helytelenül szedi azt, több mint kétharmada pedig nem tartja be a diétára vonatkozó előírásokat.

Az orvosi jogok helyett inkább csak kötelezettségeket találhatunk, azonban a legkiemelkedőbbek között említhetjük a gyógyítási mód megválasztásának a jogát, illetőleg az gyógykezelés megtagadásának jogát.

A jogszabályok uganis - talán kevesen tudják - nemcsak a beteg számára teszik lehetővé a választást, hanem kétoldalú döntéssé teszi az orvos-beteg kapcsolat létrehozását.

A sürgősségi ellátásban az orvos köteles a beteget megvizsgálni és dönteni arról, hogy a beteg igényel-e sürgős orvosi beavatkozást. Ha igen, akkor köteles a beteget ellátni, ám ha sürgősségi beavatkozásra nincs szükség, akkor dönthet úgy, hogy a beteget más egészségügyi ellátó intézménybe irányítja.

Az orvos a beteg kezelését, ellátását megtagadhatja, ha a beteg együttműködési kötelezettségét súlyosan megsérti, nyilvánvalóan nem tartja be az orvos utasításait.

Annak fényében, hogy felmérések szerint a betegek mintegy fele nem veszi be a gyógyszert vagy helytelenül szedi azt, több mint kétharmada pedig nem tartja be a diétára vonatkozó előírásokat (nem is beszélve a dohányzás tilalmának megszegéséről), mindez elgondolkodtató.

Az orvosok alkotmányos jogaikat is gyakorolhatják, így megtagadható az ellátás a lelkiismereti és vallásszabadságból eredően is. Nem kötelezhetők az orvosok bizonyos beavatkozásokat elvégzésére, mint például a művi terhességmegszakítás.

Ön tudta?

Az egészségbiztosítási pénztárnak meg kell szüntetnie a táppénz folyósítását, ha a beteg a kezelőorvos utasításait nem tartja be, és ezáltal gyógyulását szándékosan késlelteti, vagy az elrendelt orvosi vizsgálaton nem jelenik meg, és a mulasztásra elfogadható okot nem tud szolgáltatni.

Saját felelősségre

Mielőtt a beteg elhagyná az intézményt - még ha azt a kezelőorvosa javaslatának ellenére is teszi -, alá kell írnia a záró jelentését, illetve egyéb dokumentumokat. Ez a gyakorlatban nem mindig szokott megtörténni, hiszen előfordul, hogy egyes betegek idő előtt az említett dokumentumok aláírása nélkül elhagyják a kórházat, mint ahogy azt Dr. Kiss Gergely is megerősítette.

Ha valamely beteg idő előtt távozik a kórházból, ennek a következményeit neki kell viselnie! Ilyen esetben a kezelőorvosnak az egészségügyi dokumentációban rögzíteni kell a távozás tényét és annak pontos időpontját.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Simon Béla
Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tilos a napozás Tilos a napozás

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás.

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Mit kell tudnunk az orvostechnikai...

Cikkünk témája egy már lezárult és nyugvópontra került vizsgálat eredményéről számol be, a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó készítményekkel...

Reklámozhatnak-e gyógyszerterméket...

A hatályos jogszabályok betartása mellett lehetséges-e a piaci szereplők számára a manapság divatos influenszer-marketinget alkalmazni? A kérdést a...

Nemcsak jog, kötelezettség is! A...

Alapelv, hogy a beteg köteles hozzájárulni saját kezelésének sikeréhez, illetve tekintettel kell lennie mások jogaira, egészségére. Bár kevesen...

A betegek legfontosabb jogai

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés...

A gyógyintézet elhagyásának joga

A betegnek a hazai jogszabályok szerint joga van a gyógyintézetet elhagyni, amennyiben azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. E...

Betegjogok - A kórház nem börtön!

A kórház nem börtön, a betegek közül egyre többen vannak tisztában jogaikkal – és élnek is ezekkel. A legfontosabb kérdéseket Kristóf Péter...

Új foglalkoztatási forma a betegjogi...

A tavalyi évben több mint 15.000 alkalomal keresték fel a betegek panaszaikkal az Országos Betegjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot (OBDK)...

Az egészségügyi dolgozók jogai

Kevéssé ismert a köztudatban, hogy az egészségügyi dolgozókat is védi a jog. Az egészségügyi törvény az ő lehetőségeikről is rendelkezik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.