Betegségek, amelyekre adókedvezmény igényelhető

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy betegségük miatt őket is megilletné az adókedvezmény. Tekintse meg, hogy ki és milyen feltételekkel igényelheti.

Az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményt a 335/2009 (XII.29) Kormányrendelet mellékletében meghatározott, súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén lehet igénybe venni. Csak abban az adóévben érvényesíthető, amelyben az adózás alá eső jövedelemmel rendelkezett az adózó.

A kormányrendeletet módosító 287/2018 (XII.21) kormányrendelet 29 § 11. mellékletében meghatározottak szerint a korábbiakhoz képest a betegségek listája bővült a daganatos betegségek vonatkozásában az emlő, méhnyak, petefészek, prosztata, here daganatos betegségeivel. Új csoportként a női nemi szervek nem gyulladásos megbetegedései közül az endometriosis került be a jogszabályba.

Ez a cikk is érdekelheti Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információk!

Hogyan igényelhető a kedvezmény, mik a feltételek?

A kedvezmény a súlyos fogyatékosságról szóló igazolás alapján vehető igénybe, amelyet szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk kiadott dokumentáció alapján a háziorvos állít ki. A 49/2009 (XII.29) EüM rendelet szerint az igazolásnak tartalmaznia kell a személyes adatokat, a súlyos fogyatékosság végleges, vagy ideiglenes voltának megállapítását, utóbbi esetben az igazolás hatályának megállapítását is, a szakorvosi dokumentáció kiadási dátumát, természetszerűleg a kiállítás dátumát, és a kiállító orvos aláírását. Az igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de meg kell őrizni. Visszamenőleg is érvényesíthető a kedvezmény, az elévülési (5 év) időn belül, feltéve, ha már akkor is fennállt a súlyos fogyatékosság.

Az alábbi betegségben szenvedők kaphatnak adókedvezményt:

Azt, hogy a kormányrendelet értelmében pontosan kik jogosultak a kedvezményre, az alábbi linkre kattintva ellenőrizheti: Tekintse meg a teljes listát!

További információkért keresse fel háziorvosát, aki személyre szabott tájékoztatással szolgálhat!

A kedvezmény összege

A kedvezményt mindenki csak saját maga után veheti igénybe, melynek összege 2019. évre havonta 7450 Ft.

Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.