• Inkontinencia - Eszközök, amelyek segíthetnek

    Szerző: WEBBeteg

    Vizelettartási gondoktól sokkal többen szenvednek, mint gondolnánk. Az inkontinencia - akaratlan vizeletvesztés - megkeseríti az érintettek életét, és bármilyen módon veszik is fel a harcot ellene, legalább átmenetileg szükség lehet a kínos csepegést felfogó betétekre.

    Kínos, de sokakat érintő jelenség

    Néhány évvel ezelőtt egy, az INKO FÓRUM kezdeményezésére végzett reprezentatív felmérés során több mint 35 ezer nőt kérdeztek ki a védőnők arról, vannak-e inkontinencia panaszaik, és ha igen, mit tesznek ellene. Az eredmény megdöbbentő volt: a megkérdezettek 56 százaléka szenved vizelettartási panaszoktól. Jellemzően a 2-3, természetes úton történő szülés után lévő, illetve a túlsúllyal küzdő középkorú vagy annál idősebb nők problémája ez.

    Hirdetés

      Inkontinencia - Diszkrét megoldások


    A vizelettartási zavart, ha lehet, még kellemetlenebbé teszi a társadalmi megítélése, a vele járó szégyen. Míg pl. egy érszűkület akár társasági téma lehet, az érintettek mindent megtesznek ennek eltitkolására. A különböző betétek ebben segíthetnek. Diszkrét megoldások>>

    Főleg az ún. stressz-inkontinencia gyakori, amikor is köhögés, tüsszentés, nevetés, esetleg futás, ugrálás során fordul elő akaratlan vizeletvesztés. Az érintettek többsége azonban nem fordul panaszaival orvoshoz, és közel negyven százalékuk semmilyen segédeszközt sem használ. Újabb ilyen méretű felmérés azóta nem készült, de valószínű, hogy az orvoshoz fordulók és a bajukat titkolók aránya, valamint a segédeszközök használata ma is hasonló.

    Csak remélni lehet, hogy a mind szélesebb körű ismeretterjesztés eredményeképpen egyre többen lesznek, akik felismerik, hogy nem szükségszerű kínlódniuk ezzel a kellemetlenséggel, hiszen léteznek hatékony eljárások a probléma kezelésére.

    Fő a diszkréció

    Még abban az esetben is szükség lehet átmenetileg diszkrét segédeszközök, betétek használatára, ha az inkontinens tünetekre valódi, orvosi megoldást keres valaki. Ennek megtalálása ugyanis mindenképpen időbe telik.

     Vizelési napló 
    A napló segítségével orvosát olyan információkhoz juttatja, mely közelebb visz a tünetek okához, és így a megfelelő kezelés kiválasztásához. A vizelési napló letöltése >>

    Egy teljes körű szakorvosi vizsgálat, a háttér, az okok feltárása, az urodinamikai vizsgálatra várakozással együtt egy hónapot is igénye vehet.

    A stressz-inkontinens betegek számára javasolt gát- és intim torna eredménye is, több hónap alatt mutatkozik meg, az elektrostimulációs kezelés hasonlóképpen hónapok alatt hozhatja meg az eredményét. Ez idő alatt is el kell kerülni az esetleges "baleseteket", a ruházat szennyeződését, a bántó szagokat, a kínos helyzeteket. Nézzük, milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésre!

      Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
    Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának? >>

    Az idézett felmérés kitért arra is, hogy a valamilyen segédeszközt igénybevevők körében a legnépszerűbb a menstruáció idején is használt egészségügyi, illetve a tisztasági betét - valószínűleg azért, mert ezek használata már természetesen elfogadott a közvélemény szemében, ezeket nem kínos a boltok bevásárlókosarába tenni. Meglepő, hogy (legalábbis 2003-ban) még minden tizedik érintett a hagyományos vattát (is) használta.

    Számszerű adatok nincsenek, de a higiénia, az egészségügyi kultúra fejlődésével egyre általánosabbá válik a speciálisan erre kifejlesztett inkontinenciabetétek használata. Ezek ugyanis valóban diszkrétek, megbízhatóan szívják be a nedvességet, a ruházat nem szennyeződik, és nem jönnek létre a vizeletcsepegéssel együtt járó kellemetlen szagok.

    A szakorvos által is megállapított, súlyos, tartósan fennálló inkontinencia esetén az egészségbiztosítás támogatja is az egyes segédeszközöket.

    Mikor, milyen inkontinencia betét a megfelelő?

    Természetesen az adott segédeszközök kiválasztásánál az adott beteg tüneteinek jellege, az inkontinencia súlyossága a mérvadó. A felszívóképességnek meg kell felelnie a folyadékvesztés mennyiségének, hiszen az inkontinencia a pár cseppnyi kellemetlenségtől a teljes vizelettartási képtelenségig terjedhet, ahol már deciliterben mérhető a folyadékvesztés, nem is beszélve azokról, akiknek nemcsak vizelet-, hanem széklettartási nehézségeik is vannak. Az önkéntelen "elcseppenésekhez" a vékony, diszkrét, de biztonságos, nedvesség- és szagzáró tulajdonságokkal rendelkező betétek megfelelők.

    A "becsurranásokhoz" a közepesen vastag, ultra nedvszívó képességű, vízzáró maggal is ellátott betétek szükségesek. Bár az inkontinenciában szenvedők többsége nő, nem ismeretlen ez a probléma a férfiak számára sem. Léteznek kifejezetten férfiak számára kialakított inkontinenciabetétek, inkább tasakok, amelyek a hímvessző formájához illeszkednek, és ragasztószalagokkal rögzíthetők a testhez.     

    Azok számára, akik az inkontinencia súlyosabb formáival küzdenek, a betétek már nem elegendőek, nekik a nagyobb nedvszívó- illetve folyadékmegtartó képességű, egyszer használatos nadrágpelenkákra van szükségük.

    Székletinkontinencia esetén olyan nadrágpelenka viselete javasolható, amely visszanedvesedés-gátló felülettel is el van látva. A körkörös z     árású, biztonságos betétek aktív életvitelt tesznek lehetővé a járóképes érintettek számára. Nagyon súlyos vizelet- és székletinkontinenciában szenvedő, nagymértékben ápolásra szoruló betegeknek célszerű különösen nagy nedvszívó képességű visszanedvesedés-gátló felülettel rendelkező nadrágpelenkákat viselni. A fekvőbetegek ápolóinak, hozzátartozóinak munkáját könnyíti meg, hogy az ilyen esetekre ajánlott nadrágpelenkák külső részén nedvességjelző indikátor jelzi a csere szükségességét.

    A minőség sem mindegy

    Az aktív életet élők számára a diszkrét biztonságot jelenti egy-egy jól kiválasztott, a szükségletüknek leginkább megfelelő betét vagy pelenka. Amikor pedig bizonyos súlyos betegségek (például agyvérzés) kísérő tüneteként jelenik meg a súlyos inkontinencia, nagyon fontos, hogy fekvőbeteg bőre ne károsodjon, ne maródjon fel. Sokszor a drágább, de jobb minőségű terméket jobban megéri használni, mert a korszerűen kialakított pelenka abszorpciós magja mintegy elszívja a nedvességet a bőrről, raktározza, megakadályozza a visszaszivárgást.

    Az inkontinens betegek érdekében létrejött betegegyesületek (például az IBE) azt ajánlják az egészségbiztosítónak, hogy a segédeszközök minél szélesebb körét vonja be a támogatásba, és legfeljebb a napi támogatott darabszámot fixálja. A jobb minőségű, nagyobb nedvességszívó képességű, a bőrt a visszanedvesedéstől jobban védő pelenkákból, egyszer használatos nadrágokból ugyanis kevesebb is elég, és mivel a bőrt jobban védik, kevesebb bőrvédő készítményt kell mellettük használni.

    Az inkontinencia


    • Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent
    • A koffein stimulálja a hólyagot, és vizelethajtóként működik
    • Egyes gyógyszerek súlyosbíthatják az inkontinencia tüneteit

    Tudjon meg többet a vizelet- és széklet-inkontinenciáról és azok lehetséges kezeléseiről! Megnézem>>

    (WEBBeteg)

     

    Módosítva: 2010.09.04 02:45, Megjelenés: 2010.09.04 02:45
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Bőrvédelem inkontinens betegeknél - Fekvő betegek

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Százezreket érint Magyarországon az inkontinencia

    3600 fő bevonásával készült hazai felmérés a vizeletvisszatartási problémában, közismert nevén inkontinenciában szenvedőkről. A betegségben egyébként több mint 400 millió ember érintett világszerte.

    A vizelet inkontinencia kivizsgálása

    Mivel az inkontinencia számos formában jelentkezhet és számos tényező okozhatja, rendszerint alapos kivizsgálás szükséges a diagnózis felállításához. Amennyiben úgy dönt, hogy felkeresi orvosát, célszerű felkészülni már az első találkozásra is.

    Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

    A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyagsüllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

    14 tény a férfi inkontinenciáról

    Tévhit, hogy az inkontinencia csak a nőket érinti - becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede az erősebbik nemhez tartozik. Lássunk néhány tényt, amely a férfiak inkontinenciájára jellemző.

    Ételek, melyektől gyakrabban kell pisilni

    Az inkontinencia legfőbb tünete, hogy gondot okoz a vizelet visszatartása. Ezért is fontos odafigyelni, hogy kerüljük azokat az ételeket, melyektől gyakrabban kell WC-re mennünk.

    Inkontinencia - Igaz vagy hamis?

    A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

    Hogyan birkózzon meg az inkontinenciával a munkahelyén?

    A hiperaktív hólyag különösen sok kényelmetlenséget okozhat a munkahelyen, ám tippjeink segítenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.