• Hogyan válasszunk iskolatáskát?

    Szerző: WEBBeteg

    A gyermek egészsége legyen a fő szempont az iskolatáska kiválasztásánál. Milyen szempontok alapján válasszunk?

    Miért fontos, hogy megfelelő táskát válasszunk?

    Sajnos kevesen fordítanak figyelmet arra, hogy megfelelő iskolatáskát válasszanak gyermeküknek, vásárláskor leginkább a divat és az anyagiak a meghatározó tényezők, ahelyett, hogy a kényelmet és a táska megfelelő kialakítását tartanánk szem előtt. Pedig sokkal egyszerűbb és olcsóbb megelőzni a gerincbántalmak kialakulását, mint később kezelni azokat. A nem jól megválasztott iskolatáska rendszeres viselése, valamint a mozgásszegény életmód a két legfontosabb oka annak, hogy a gyermekeknél hátfájás, rossz tartás és hosszú távon gerincferdülés alakul ki. 

    Ha egészséges a gyermek, akkor gerincoszlopának háti szakasza domború, nyaki és ágyéki szakasza pedig homorú; ezek a görbületek biztosítják a gerinc optimális teherviselő képességét. Önmagában a súly cipelése a fiziológiás görbületeket még nem változtatja meg, de a túlságosan nagy teher cipelése vagy az aránytalan súlyelosztás túlterheli a gerincoszlopot. A csigolyatest a nyomás oldalán idő előtt elcsontosodik, a másik oldalon pedig tovább növekszik, ami kóros görbületek, gerincferdülés kialakulását eredményezheti.

    Milyen szempontok alapján válasszunk?

    Az iskolatáska kiválasztásánál tehát a gyermek egészsége legyen a fő szempont, és természetesen az is fontos, hogy a gyermek örömmel viselje, tetsszen neki.

    A szimmetrikus terhelést biztosító iskolatáskák a legmegfelelőbbek. Ezek az iskolatáskák mindkét vállon hordva egyenletes terheléselosztást biztosítanak, ám ezek közül sem mindegy, hogy melyiket választjuk.

    Olyan táskát vásároljanak, ami ergonómiailag tervezett, hátfala igazodjon a gerincoszlophoz, minden oldalról támassza a gerincet, tökéletesen kövesse a test vonalát így megakadályozva, hogy viselője görnyedt tartást vegyen fel. A hátfal anyaga légáteresztő legyen, hogy minél kevésbé izzadjon be viselője háta. A vállhevederek szélesek, jól párnázottak legyenek, hogy ne csússzanak le és ne vágják a gyermek vállát. A táska vállpántjai legyenek állíthatóak, a táska a jobb megtámasztás érdekében a váll vonalától a medencecsontig érjen.

    A táska belső tere többrekeszes legyen, hogy a megfelelő pakolással jobban eloszthassuk a gerincre nehezedő súlyt, ennek érdekében a nehezebb könyveket a gerinchez közelebbi rekeszbe, a könnyebbeket a távolabbiba helyezzük. Fontos az is, hogy a táska saját súlya a lehető legkisebb legyen, megfelelő minőségű, strapabíró anyagból készüljön minőségi varrással.

    A legmegfelelőbb táska megvétele után az is fontos feladatunk, hogy rávegyük gyermekünket, hogy mindig két vállon hordja a táskáját.

    Mi kerüljön az iskolatáskába?

    Édességek helyett egészséges harapnivalókat csomagoljon be a gyermekének az iskolába, pl. kedvenc gyümölcsét. A gyerekek nagyobb örömmel látnak neki a tízórainak, ha valamilyen színes szalvétába vagy dobozba csomagoljuk az elemózsiát.

    Mindig legyen a gyerekeknél egészségügyi csomag is, ami tartalmazzon papír zsebkendőt, toalettpapírt, lányoknál egészségügyi betétet stb.!

    A telepakolt iskolatáska súlya a gyermek testsúlyának 10%-át ne haladja meg! Csak a legszükségesebb dolgokat tegyük a táskába, fölösleges dolgokat azonban ne! A gyerekeknek úgyis mindig vinniük kell a könyveiket, füzeteiket, íróeszközeiket stb., amik épp elég terhet jelentenek. Az iskolatáska ugyanis rendszerint a tanszerekkel is nehezebb, mint a nemzetközileg elfogadott mérték, ami a testsúly 10 százaléka. Az ideális az lenne, ha minden iskolában minden gyermeknek lenne saját szekrénye és csak azokat a könyveket kellene a táskájában cipelnie, ami a másnapi felkészüléshez szükséges.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült: 2017.09.01 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Létező betegség az iskolafóbia?

    Mindannyian emlékszünk azokra a napokra, amikor egyáltalán nem volt kedvünk iskolába menni. Ez természetes, de azt azért sokan szkepticizmussal fogadnánk, ha valaki kijelentené, hogy az iskolafóbia létező betegség.

    Ne riogassuk gyermekeinket az iskolai élményekkel

    Kezdetét vette az új tanév, amit sok diák kíváncsisággal vár, így nagyon fontos, hogy a szülők, nagyszülők semmilyen körülmények között ne riogassák a gyermekeket az iskolakezdéssel, a pedagógusok személyével és a nem létező, okafogyott rémtörténetekkel, büntetésekkel. A diákok napjukból mintegy nyolc órát az adott oktatási intézményben töltenek. Nem mindegy, milyen lelki, egészségi és fizikai állapotban állnak a kihívások elé.

    Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

    Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat.

    2,5 kilónál nem lehet nehezebb az elsősök iskolatáskája

    Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb 10 százalékát érheti el, ami 7 éveseknél hozzávetőleg 2,5 kilogramm - figyelmeztetett Moravcsik Bence ortopéd szakorvos az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

    Oviból suliba - Készüljünk fel az iskolakezdésre!

    Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is előkészíti. Az iskolakezdés mégis okozhat nehézséget a kicsik számára, hiszen egy teljesen új világba csöppennek, amikor első osztályosokká válnak. Ez az időszak nem csupán fizikailag és szellemileg jelenthet plusz kihívást a gyerekeknek, hanem pszichésen is megterhelő lehet. Hogyan könnyíthető meg az átmenet? Mit tehet a szülő? A WEBBeteg gyermekpszichológusának összefoglalója az iskolakezdéssel járó lelki megpróbáltatásokról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.