Hogyan válasszunk iskolatáskát?

Szerző: WEBBeteg
Legutóbb frissítve: 2022.08.28

A gyermek egészsége legyen a fő szempont az iskolatáska kiválasztásánál. Milyen szempontok alapján válasszunk?

Miért fontos, hogy megfelelő táskát válasszunk?

Sajnos kevesen fordítanak figyelmet arra, hogy megfelelő iskolatáskát válasszanak gyermeküknek, vásárláskor leginkább a divat és az anyagiak a meghatározó tényezők, ahelyett, hogy a kényelmet és a táska megfelelő kialakítását tartanánk szem előtt. Pedig sokkal egyszerűbb és olcsóbb megelőzni a gerincbántalmak kialakulását, mint később kezelni azokat. A nem jól megválasztott iskolatáska rendszeres viselése, valamint a mozgásszegény életmód a két legfontosabb oka annak, hogy a gyermekeknél hátfájás, rossz tartás és hosszú távon gerincferdülés alakul ki.

Ha egészséges a gyermek, akkor gerincoszlopának háti szakasza domború, nyaki és ágyéki szakasza pedig homorú; ezek a görbületek biztosítják a gerinc optimális teherviselő képességét. Önmagában a súly cipelése a fiziológiás görbületeket még nem változtatja meg, de a túlságosan nagy teher cipelése vagy az aránytalan súlyelosztás túlterheli a gerincoszlopot. A csigolyatest a nyomás oldalán idő előtt elcsontosodik, a másik oldalon pedig tovább növekszik, ami kóros görbületek, gerincferdülés kialakulását eredményezheti.

Milyen szempontok alapján válasszunk?

Az iskolatáska kiválasztásánál tehát a gyermek egészsége legyen a fő szempont, és természetesen az is fontos, hogy a gyermek örömmel viselje, tetsszen neki.

A szimmetrikus terhelést biztosító iskolatáskák a legmegfelelőbbek. Ezek az iskolatáskák mindkét vállon hordva egyenletes terheléselosztást biztosítanak, ám ezek közül sem mindegy, hogy melyiket választjuk.

Olyan táskát vásároljanak, ami ergonómiailag tervezett, hátfala igazodjon a gerincoszlophoz, minden oldalról támassza a gerincet, tökéletesen kövesse a test vonalát így megakadályozva, hogy viselője görnyedt tartást vegyen fel. A hátfal anyaga légáteresztő legyen, hogy minél kevésbé izzadjon be viselője háta. A vállhevederek szélesek, jól párnázottak legyenek, hogy ne csússzanak le és ne vágják a gyermek vállát. A táska vállpántjai legyenek állíthatóak, a táska a jobb megtámasztás érdekében a váll vonalától a medencecsontig érjen.

A táska belső tere többrekeszes legyen, hogy a megfelelő pakolással jobban eloszthassuk a gerincre nehezedő súlyt, ennek érdekében a nehezebb könyveket a gerinchez közelebbi rekeszbe, a könnyebbeket a távolabbiba helyezzük. Fontos az is, hogy a táska saját súlya a lehető legkisebb legyen, megfelelő minőségű, strapabíró anyagból készüljön minőségi varrással.

A legmegfelelőbb táska megvétele után az is fontos feladatunk, hogy rávegyük gyermekünket, hogy mindig két vállon hordja a táskáját.

Mi kerüljön az iskolatáskába?

Édességek helyett egészséges harapnivalókat csomagoljon be a gyermekének az iskolába, pl. kedvenc gyümölcsét. A gyerekek nagyobb örömmel látnak neki a tízórainak, ha valamilyen színes szalvétába vagy dobozba csomagoljuk az elemózsiát.

Mindig legyen a gyerekeknél egészségügyi csomag is, ami tartalmazzon papír zsebkendőt, toalettpapírt, lányoknál egészségügyi betétet stb.!

A telepakolt iskolatáska súlya a gyermek testsúlyának 10%-át ne haladja meg! Csak a legszükségesebb dolgokat tegyük a táskába, fölösleges dolgokat azonban ne! A gyerekeknek úgyis mindig vinniük kell a könyveiket, füzeteiket, íróeszközeiket stb., amik épp elég terhet jelentenek. Az iskolatáska ugyanis rendszerint a tanszerekkel is nehezebb, mint a nemzetközileg elfogadott mérték, ami a testsúly 10 százaléka. Az ideális az lenne, ha minden iskolában minden gyermeknek lenne saját szekrénye és csak azokat a könyveket kellene a táskájában cipelnie, ami a másnapi felkészüléshez szükséges.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Az autista gyermekeknek...

A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek...

Oviból suliba - Készüljünk fel az...

Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is...

Problémás iskolakezdés - Rengeteg...

Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett...

Milyen a jó iskolatáska? - Előzzük...

A rosszul megválasztott iskolatáska oka lehet a hátfájásnak, a rossz tartásnak és hosszú távon a meglévő gerincferdülést vagy gerincbetegségeket...

Hogyan mérje helyesen a vérnyomását...

A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a...

Fagyási sérülés - Mit tegyen és...

Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

Iskolát vált a gyermekem - Hogyan...

Nemcsak az iskolakezdés jelenthet nehézséget egy gyermek életében, hanem az iskolaváltás is. Ezt nagyban meghatározza, hogy milyen okból és mikor...

Az iskolaorvosok több segítséget...

A szülők közül sokan nem is tudják, hogy ki a gyermekük iskolai orvosa, hogy mikor rendel és milyen tevékenységet lát el. Szabály szerint minden...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.