A gyermek asztmájának kezelése az iskolában

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus frissítve:

Amennyiben gyermekénél asztmát diagnosztizáltak, bizonyára tudja, milyen nehéz a tünetek kezelése az iskolában. Ezért is fontos a tanárok beavatása, még enyhe asztma esetén is. Cikkünkben ahhoz nyújtunk segítséget, hogy megkönnyítsük az asztmával való együttélést az iskolai mindennapokban is.

Hogyan előzhetők meg az asztmás problémák az iskolában?

Beszéljen gyermekével!

A legfontosabb, hogy beszéljünk a gyermekkel, és életkorától függően mondjunk el neki mindent az asztmáról, amit meg tud érteni. Ideális esetben a gyermek nyomon tudja követni, mikor van ideje a gyógyszerbevételnek, hogyan kell az inhalálót vagy csúcsáramlásmérőt használni, mit jelent az azon megjelenő szám, és mit kell tenni, ha az túl alacsony. Beszéljen gyermekével arról is, hogy mikor kell segítséget kérnie tanáraitól.

Beszéljen gyermeke tanáraival!

Győződjön meg arról is, hogy a gyermek tanára(i) tudják, hogyan kell az asztmát kezelni. Fontos, hogy tudjanak a betegség súlyosságáról, az azt kiváltó tényezőkről, arról, hogy milyen gyógyszert és milyen gyakran használ a gyermek, illetve hogy mi a teendő egy asztmás roham esetén. Legjobb, ha gyermeke tanárai számára kinyomtat egy cselekvési tervet, melyben mindezeket az információkat rögzíti. Ennek tartalmaznia kell még a kezelőorvos, a szülők vagy más gondviselő telefonszámát is. Ezenkívül – különösen kisiskolások esetében – jó, ha a gyermekkel napközben együtt lévő tanítónál vannak a gyógyszerek, a pontos adagolási útmutatóval.

Ki kezelje a gyermek asztmáját az iskolában?

Minél több felnőtt tud az iskolában gyermeke asztmájáról, annál jobb, hiszen bármikor előfordulhat, hogy olyankor kap asztmás rohamot, mikor nem az osztályfőnökkel van órája. Mindenképpen ossza meg problémáját az alábbi személyekkel:

 • Osztályfőnök – Ő az, aki a legnagyobb valószínűséggel lesz a gyermekkel asztmás roham alkalmával. Minél többet tud az osztályfőnök a betegségről, annál valószínűbb, hogy gyermeke megfelelő ellátásban fog részesülni. Előfordul, hogy a légzési nehézséggel küzdő gyerekek nem teljesítenek olyan jól az iskolában, annak ellenére, hogy nincs asztmás rohamuk. Az osztályfőnöknek tudnia kell az asztma teljesítményt befolyásoló hatásáról is.
 • Iskolai védőnő – Beszéljen a védőnővel is a gyermek betegségéről, az általa használt gyógyszerekről, és azok alkalmazási gyakoriságáról. Biztonságérzetet adhat az is, ha az iskola orvosi szobájában mindig van egy adag a gyermek által szedett gyógyszerekből.
 • Többi szaktanár – Beszéljen a gyermeket tanító többi szaktanárral is a betegségről, illetve arról, hogy mit kell tudniuk annak ellátásáról. Kérje meg őket, hogy esetleges helyettesítés alkalmával a helyettesítő tanárt is tájékoztassák gyermeke állapotáról, illetve adják át neki a kinyomtatott, asztma roham esetére szolgáló cselekvési tervet.
 • Testnevelő tanár – A testnevelő tanárnak különleges felelőssége van, hiszen a tornagyakorlatok könnyen válthatnak ki asztmás rohamot. Betegsége miatt gyermekének nem kell kihagynia a testnevelés órákat, de vannak olyan gyakorlatok, amiket nem végezhet (ezek nem minden asztmás gyermeknél azonosak, egyedileg eltérőek lehetnek), győződjön meg róla, hogy ezeket nem követeli meg tőle a tanára. Ugyanakkor a testnevelő tanárnak ösztönöznie kell a gyermeket a rendszeres mozgásra mindaddig, míg az asztmája megfelelő ellenőrzés alatt áll.

Mikor küldjünk gyógyszert az iskolába?

Az orvosnak és szülőnek együttesen kell eldönteni, hogy az asztmával diagnosztizált gyermek elég érett-e arra, hogy egyedül is kezelni tudja a gyógyszerbevételét az iskolában. A legtöbb diák jól tudja kezelni a betegségét, ha náluk van az inhalátoruk, vagy egyéb szükséges gyógyszerük. Természetesen a biztonság kedvéért jó, ha a tanárok is tudnak arról, milyen gyógyszer(eke)t és milyen gyakorisággal kell a gyermeknek szednie, illetve mi a teendő asztmás roham esetén.

Segít abban, hogy el tudja dönteni, gyermeke elég érett-e ahhoz, hogy egyedül is kezelni tudja a betegségét, ha figyelembe veszi a következőket:

 • Szeretné-e a gyermek egyedül kezelni az iskolai tartózkodás alatt a betegségét?
 • Az orvos szerint elég érett, komoly-e ehhez a gyermek?
 • Képes-e a gyermek önállóan is felismerni az asztma jeleit, tüneteit?
 • Tudja-e a gyermek, hogy a tünetek jelentkezésekor milyen gyógyszert, milyen mennyiségben kell bevennie?
 • Megfelelő módon tudja a gyermek használni az inhalátort?
 • Tisztában van-e a gyermek a gyógyszer mellékhatásaival, illetve azzal, mikor kell azt jelenteni?
 • Elég megbízható-e a gyermek abból a szempontból, hogy mindig magánál tartsa az inhalátort?
 • Megbízható-e a gyermek abból a szempontból, hogy más diáknak nem ad a gyógyszereiből, illetve azokat nem hagyja felügyelet nélkül?
 • Biztos-e abban, hogy gyermeke csak akkor fogja használni az inhalálót és a gyógyszereket, mikor azokra ténylegesen szüksége van?
 • Korábban használta-e már egyedül a gyermek a szükséges gyógyszereket?

Mindemellett hasznos lehet átgondolni, hogy:

 • milyen gyakran és általában hol jelentkeztek a múltban a hirtelen asztmás rohamok?
 • milyen kiváltó tényezők fordulhatnak elő az iskolában?
 • milyen gyakran kell a gyermeket a hirtelen rohamok miatt kórházi sürgősségi ellátásban részesíteni?

Ne feledje, akkor tudják a legbiztonságosabban gyermeke asztmáját kezelni, ha az orvos, a szülő, a tanár és a beteg szorosan együttműködik!

Tovább Megelőzhető az asztmás roham?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, Forrás: WebMD
Aktualizálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Inkontinencia
Inkontinencia

Miért ne egészségügyi betétet használjon?

Nephropathia
Nephropathia

Hogyan kezeljük a diabéteszes nephropathiát?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.