Milyen tápanyagokra van szüksége hajunknak?

WEBBeteg
frissítve:

Hajunk egészségének megőrzéséhez vitaminokra, nyomelemekre, fehérjékre és ásványi anyagokra is szükség van.

Hajunkat kívülről is megfelelően kell ápolni, de még ennél is fontosabb szerepe van annak, hogy milyen ételeket eszünk. Hajhullást a tápanyagokban szegény étrend is eredményezhet. Megfelelő, tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása mellett ritkán fordulhat elő hajhullás. Alkoholizmus, stressz és túlzásba vitt diétázás (így pl. az anorexia) is hajhulláshoz vezethet.

A hajhullást betegség is okozhatja!

A problémát számos betegség is okozhatja, ezért nagymértékű és/vagy tartós hajhullás esetén feltétlenül forduljon orvoshoz! Az okok lehetnek például felszívódási zavarok, amelyek pajzsmirigyproblémák, bélrendszeri műtét vagy bélbetegségek (pl.: Crohn-betegség, colitis ulcerosa) következtében is kialakulhatnak. A haj eleinte elvékonyodik, ha a hiányállapot tartósan fennáll, akkor teljesen ki is hullhat.

A szükséges tápanyagok

A tápanyagokat a vérünk szállítja a hajhagymákig. A hajhagymáknak nagyon sok tápanyagra van szükségük, hiszen igen aktívak.

Vitaminok:

  • A biotin (H-vitamin) a fehérje-anyagcserében vesz részt, a haj fényességéhez szükséges. Forrásai: hüvelyes zöldségek, belsőségek (máj, vese), tej, szója, földi mogyoró, csiperkegomba, búzacsíra, tojássárgája, élesztő.
  • A B-vitaminoknak szerepük van a hajhagyma fontos anyagcsere-folyamataiban, és szabályozzák a faggyúmirigyek működését, továbbá szükségesek a fejbőr egészségének megőrzéséhez, illetve védenek a gyulladásoktól. Forrásai: a biotinnál felsoroltak.
  • A-vitamin-ra a haj növekedéséhez van szükség. Nem tesz jót sem hiánya, sem túlzott mértékű bevitele. Forrásai: máj, vaj, zsíros sajtok, sárgarépa, spenót, káposzta, brokkoli, cikória.

Nyomelemek és ásványi anyagok:

A vas a vérben az oxigén szállításáért felelős, ezzel együtt a sejtek energiaellátásáért is. Hiánya esetén a hajszál szerkezete sérül, és hajhullás is jelentkezhet.

Mikor alakulhat ki vashiány?

  • Erős menstruációs vérzés következtében
  • Gyomor-bélrendszeri vérzések miatt
  • Szigorú vegetáriánus étrend miatt
  • Műtétek után
  • Gyomor-bélbetegségekben
  • Várandós nőknél
  • Túl sok kávé, tea és tejtermék fogyasztása miatt

Ezekben az esetekben ajánlott sok hús- és halételt fogyasztani, és C-vitaminban gazdag táplálkozást folytatni.

Réz hiányában hajképzési zavarok, a haj töredezése következhet be. Csökkenti hatékonyságát a fehérjében szegény táplálkozás, a túl sok kalcium és cink. Forrásai: gabonafélék, búzacsíra, hüvelyes zöldségek, mogyoró, napraforgómag, máj, élesztő.

A cink gyulladásgátló hatású, az immunrendszer fontos nyomeleme. Hiánya hajhullást okozhat. Forrásai: állati eredetű élelmiszer, pl.: marhahús, tej és halak.

Fehérjék:

A haj keratinból épül fel, ami fehérje építőkövekből áll. Fehérjék sok állati és növényi élelmiszerben megtalálhatók, például húsokban, tojásban, tejben, sajtokban, illetve burgonyában, gabonafélékben és a hüvelyes zöldségekben.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.