Tények és tévhitek a vér lézerbesugárzásról

Szerző: Dr. Hegedűs György
Megjelent: 2015.06.23

Egyre jobban terjed hazánkban is a vér lézerbesugárzás. Robbanásszerűen érkezett hazánkba néhány évvel ezelőtt. Leggyakrabban Kínában gyártott termékeket hoznak be magyar vállalkozások, hogy azokat nagy profittal eladják.

Általában orrba dugható, csíptethető vagy újabban csuklóra erősíthető készülékeket forgalmaznak. Nagyon sok hirdetéssel találkozhatunk, melyek ingyenes vizsgálatokra, illetve előadásra invitálnak, melyek során elég agresszívan beszélik rá a résztvevőket a készülék megvásárlására.

Először a tévhitek, melyeket az előadásokon és vizsgálatokon tárnak a laikus “jelöltek” elé a vér lézeres besugárzásnak előnyeiről:

 • megelőzi a vér rögösödését, ezáltal a trombózisok kialakulását,
 • a vér rögösödés gátlásán keresztül a szívinfarktust és az agyvérzést is meg lehet előzni,
 • csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a magas vérnyomást normalizálja, stb.

A leggyakoribb bemutató módszer, hogy levetítenek egy videót, melyben bemutatják a legfőbb betegségek (pl. érrendszeri- vagy cukorbetegség) elterjedését, szövődményeit. Ezután pedig azt, hogy a vérben a helytelen életmód hatására a vörösvértestek összetapadnak, így nem tudnak jól oxigént szállítani. Ezek az összetapadások a vér rögösödéséhez, illetve érelzáródáshoz vezethetnek. Ez pedig trombózishoz, infarktushoz és agyvérzéshez vezet. A vér lézeres besugárzása megszünteti a vörösvértestek összetapadását, jobb keringést eredményez (ez hat pozitívan a vérnyomásra és a vércukorra), illetve megelőzi a vér rögösödéséből fakadó betegségeket.

Ötpercenként meghal valaki vérrög vagy trombózis miatt

Jóval több, mint ezer ember halálát okozza évente trombózis Magyarországon, ahogyan más nyugati állomokban is súlyos a helyzet. Ötpercenként meghal valaki vérrög vagy trombózis miatt

Az előadásokon gyakran vércseppvizsgálatot is végeznek (ez elég furcsa, mert ehhez megfelelő végzettség és veszélyes hulladék kezelési engedély is kellene pl. az adott szállodában), mely során megmutatják, hogy mennyire össze van tapadva a “jelölt” vére. Ebből azt a következtetést vonják le, hogy magas a rizikója egy akár halálos kimenetnek is, pl. szívinfarktusnak. Ezután 20-30 perces vér lézer besugárzásos próba történik, mely után az ismételt vércseppvizsgálat már nem mutat összetapadt vörösvértesteket. Ebből pedig azt a következtetést vonják le, hogy a készülék azonnali megvásárlása akár életmentő is lehet, mert mással nem tudja megszűntetni ilyen hamar a veszélyes vérrögösödési folyamatot.

Normális vörösvértestek

Normális vörösvértestek

Összetapadt vörösvértestek

Összetapadt vörösvértestek

Vér lézeres besugárzása után

Vér lézeres besugárzása után

De nézzük a tényeket:

Tökéletesen igaz, hogy a vörösvértestek normális állapotban önállóan, nem összetapadva közlekednek.

DE:

 • Az összetapadt vörösvértestek nem játszanak szerepet a véralvadásban közvetlenül. A véralvadásban a vérlemezkék tapadnak ki a sérült érfalra, nem pedig a vörösvértestek. Az érfalon egy fibrinháló keletkezik az érfal sérülésekor és ebbe beletapadnak a vérlemezkék. Ide vörösvértestek is beletapadnak ugyan, de ez nem az vörösvértestek összetapadása miatt jön létre, hanem az érfalsérülés miatt kialakult fibrinháló ejti őket csapdába. Tehát az összetapadt vörösvértestek önmagukban nem okoznak vér rögösödést.
 • A vörösvértestek normálisan is, naponta, mindenkinél összetapadnak, majd elengedik egymást.
 • A vörösvértestek összetapadását egyszerű és természetes úton is lehet csökkenteni.

Valóban, a vér lézeres besugárzása megszünteti a vörösvértestek összetapadását. Erre számtalan bizonyíték van. Én az elsőt 1981-ből találtam orosz kutatóktól, de sok cikket olvastam erről német, angol és kínai kutatóktól, intézetektől.

A kérdés az, hogy mire jó az, hogy a vörösvértestek nem tapadnak össze?

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Tény, hogy a vörösvértestek jobban tudnak közlekedni “önállóan”, mint összetapadva, tehát így jobb a vér áramlása. Az is tény, hogy a vörösvértesteknek a legkisebb ereknél (kapilláris) össze kell lapulni, hogy át tudjanak férni (mint egy lufi, összelapul hosszú, piskóta alakúra és utána újra visszanyeri labda formáját). Ez összetapadva nehezebb és lassabb. Az is tény, hogy a vörösvértestek oxigént szállítanak, tehát tőlük függ ezáltal a sejtek energiatermelése. Így egyértelműnek tűnik, hogy ha az összetapadásuk miatt lassul a vörösvértestek általi oxigénszállítás, az kedvezőtlen a sejtek működésére.

Ha megszüntetjük a vörösvértestek összetapadását, az biztosan pozitív hatással van a szervezetre.

DE ezek a hatások nem mindig alakulnak ki és nem is véglegesek. Miért?

Mert a fent említett anyagcsere betegségek (cukorbetegség) vagy keringési betegségek (magas vérnyomás, agyvérzés, szívinfarktus) sok paramétertől függenek, amiben fontos, de csak egy tényező, a sejtek oxigénellátása.

Ezek függenek a

 • stressztől
 • túlsúlytól
 • táplálkozástól
 • folyadékbeviteltől
 • mozgástól, stb.

És ezek összessége határozza meg az adott tünet vagy betegség javulását vagy romlását.

Ezért van olyan eset, hogy a vér lézeres besugárzására javul a cukorszint vagy a vérnyomás, de sokszor nem változik, mert a stressz tartja fent vagy a túlsúly.

Olyan is van, hogy egy ideig javul, majd hirtelen megint rossz lesz. Mert pl. ha valaki egy nyaralás alatt felszed túlsúlyt, az lerontja az eredményt.

Ugyanígy kialakulhat a vér lézeres besugárzása mellett is egy nagy stressz hatására szívinfarktus.

Összefoglalva tehát a vér lézeres besugárzása hatékony a vörösvértestek összetapadásának csökkentésére. Ez pozitív hatással van a szervezetre. De semmilyen biztosíték nincsen arra, hogy ettől meg fog gyógyulni egy betegségből vagy megelőzi azt.

Még néhány információ arról, hogy a táplálkozással hogyan változik a vörösvértestek összetapadása

Az alábbi képeket magamon kísérletezve készítettem:

Reggeli ébredéskor

vörösvértestek

Vitaminok bevétele után 1 órával - az antioxidánsok hatására megszűnt a vörösvértestek összetapadása (persze ez nem tart örökké, amíg ezek a vérben vannak, addig hatnak így), de ezért vagyunk frissebbek sok zöldség és gyümölcs és vitamin fogyasztása után.

vörösvértestek

Kolbász étkezés után 1 órával - összetapadnak a vörösvértestek a fehérje és zsírdús étkezéskor. Ugyanez van édesség és sok liszt után. Ezért is vagyunk liszt, cukor és zsírdús táplálkozás után (jó kis vasárnapi magyaros ebéd) fáradtak.

vörösvértestek

Érdekes eredményre jutottam fél óra kertben, fűben mezítlábas séta után:

Séta előtt

vörösvértestek

30 perc mezítlábas füvön való séta után

vörösvértestek

Összefoglalásként elmondható, hogy a vér lézerbesugárzás nem új keletű, régóta kutatja az orvostudomány. Sok pozitív eredmény tapasztalható, de ezek még nincsenek egységesítve, ezért hivatalosan még nem elfogadott. Az a tény pedig, hogy a folyamatban lévő kutatási eredményeket egyes üzleti érdekek már elfogadottnak adják elő profitszerzés céljából, az nem tekinthető korrekt magatartásnak. A laikus embereknek nem lenne szabad olyat ígérni biztosan, ami még nem teljesen megalapozott.

(Dr. Hegedűs György, www.drlaser.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

A krónikus gyulladás tünetei...

Számos krónikus gyulladással járó betegség létezik, melyek kialakulhatnak elhúzódó gyulladás, vagy góc következtében, illetve vannak olyan...

Vérrögök a menstruációs vérben...

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat, nem csoda, hogy a nőgyógyászati rendelők tele vannak olyan páciensekkel, akiknél...

Hogyan vált a lézer terápiás...

Annak ellenére, hogy kezdetekben a lézert nem sokrétű gyakorlati felhasználásra szánták, az orvostudományi felhasználása pár éven belül...

Lézer a gyógyításban...

Az első lézer az 1960-as években jelent meg és mára hatalmas karriert futott be - többek közt a gyógyításban. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai...

Vizelettartási probléma - Lézeresen...

Az inkontinencia elsősorban a nők körében jelentkező gáttájéki renyheség, ami rendszerint vizelettartási panaszokat is okozhat, míg a férfiaknál...

Anyajegy vagy melanoma? Mik a...

Az anyajegyek többsége ártalmatlan bőrjelenség, amely csupán esztétikai gondot okozhat. Mivel számuk a gyermek- és serdülőkortól szaporodik, nem...

Az orvos válaszol: Mi az a...

Két hete csináltattam egy vérvételt, mivel az ismerőseim a vashiány tüneteit ismerték fel rajtam. Elég világos a bőröm, a kezeim sokszor hidegek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.