Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

Természetesen a különféle oltások ellen sokféle érv felhozható, ám a fájdalomtól, illetve az oltási procedúrától való kínzó félelem sokakat visszatart. Azok, akik különben is hajlamosabbak a szorongásra, sokkal jobban félnek magától az injekciós tűtől, az oltásoktól és az azokkal járó kellemetlen érzelmektől, az esetleges mellékhatásoktól.

Az úgynevezett tűfóbia jellemzői

• Kisgyerekeknél nagyon gyakori a tűtől való félelem. A legtöbben idővel „kinövik” azt, ám mások felnőtt korukban is rettegnek a tűtől. Azoknál a gyermekeknél, akik rettegnek a tűszúrástól, és megfelelő érzéstelenítés, lelki felkészítés nélkül kapnak oltásokat komoly az esélye annak, hogy felnőtt korukban is olyannyira tűfóbiásak maradnak, hogy kerülik a vérvételeket, oltásokat.

• Egyes tűfóbiások túlérzékenyek a fájdalomra. Az ilyen betegek a mások számára szinte fájdalommentes vérvételt vagy oltást is kínzóan fájdalmas procedúraként élik meg.

• A tűfóbia leginkább valamely korai, traumatikus élményre vezethető vissza, melyet gyakran fel is tudnak idézni, annak ellenére, hogy az nagyon korai életkorra vezethető vissza.

Mi segíthet enyhíteni a félelmet és fájdalmat?

• A tűfóbia leginkább a megfelelő helyi érzéstelenítéssel kezelhető. A lidocaine ilyenkor önmagában nem elegendő, hiszen az csak 2-3 mm mélyen érzésteleníti a bőrt. Iontophoresis alkalmazásával azonban akár 1-2 centiméter mélyre is bejuttatható az érzéstelenítőszer.

• Az oltás előtt 30-60 perccel használjon lidocaine és prilocaine tartalmú érzéstelenítő krémet és tapaszt, mellyel csökkenthető a fájdalomérzet. Különösen ajánlott ez a készítmény azoknak, akik túlérzékenyek a fájdalomra. A készítmény hiányában a tűszúrás helyének jegelése is sokat segíthet.

• Próbáljon hárítani, azaz nem igazán gondolni az Ön előtt álló „megpróbáltatásra”! Vigyen magával a rendelőbe iPodot, egy jó könyvet, vagy kérje meg barátját, hogy kísérje el Önt és próbálja meg beszélgetéssel elterelni a figyelmét, gondolatait.

• Végezzen légzőgyakorlatot! A tűfóbiásokra jellemző a gyors, kapkodó légzés, mely súlyosbíthatja a szorongásos tüneteket, fájdalomérzetet. Amennyiben a test feszült, az oltás is jobban fog fájni. Azonban lassú, mély légzőgyakorlatok végzésével ellazíthatja az izmait, így a tűszúrás sem fog úgy fájni!

• Az oltás vagy vérvétel során feküdjön le, és emelje fel a lábait. Ez csökkenti a vasovagalis reflexet, mely a bolygóideg stimulálásával fájdalom, félelem, undor (például vér látványa), érzelmi megterhelés (rossz hír) és nagyfokú kimerültség során ájuláshoz vezet. mindaddig maradjon fekve, míg nem érzi jobban magát, majd nagyon lassan álljon fel.

• Amennyiben fennáll a tű látványára való ájulás esélye, a béta blokkolók alkalmazása a legjobb megoldás. Ezek a vérnyomás szinten tartását segítik, és a szorongásoldó gyógyszerekkel ellentétben szerencsére nincsenek hatással a gondolkodás –és reakcióidőre, így nyugodtan vezethet alkalmazásuk közben is.

Természetes, hogy a tűszúrás valamilyen mértékben fájdalmat okoz, ám az attól való félelem, fóbia mellékhatásai még fájdalmasabbak lehetnek. Ha elkerülhetetlen a tűszúrás, mindig tájékoztassa a nővért és az orvost a tűfóbiájáról. Figyeljen arra, hogy csak ülő vagy fekvő helyzetben szúrják meg, és maradjon a várószobában még legalább 15 percig a procedúra után. A tűfóbia egyes tünetei ugyanis gyakran az injekció beadása után pár perccel jelentkezik csak.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; ScienceDaily
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.