• Terhességi diabéteszem van - Mit szabad enni, és mit nem?

        Irinyi-Barta Tünde
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Az áldott állapotban lévő kismamák első és legfontosabb gondolata, hogy minden rendben legyen a kisbabával, egészségesen fejlődjön és növekedjen az édesanya testében. Fontos tudni, hogy az anyuka egészségi állapota, életmódja és táplálkozása nagyban hozzájárul a gyermek megfelelő fejlődéséhez, a szülés körüli szövődmények és kockázatok csökkentéséhez, ezért már a terhesség tervezésekor figyelmet kell fordítani az egészséges életvitelre, a normális testsúly elérésére és fenntartására.

        Terhesség során a szervezet szénhidrát-anyagcseréje és vércukorszint-szabályozása megváltozik, amelyhez általában a test képes alkalmazkodni fokozott inzulintermeléssel, viszont ez nincs mindig így. Általában a kismamák egészségügyi ellenőrzése (családban előforduló betegségek kikérdezése, vérvételek, vizeletvizsgálat) során derül fény a csökkent glükóztoleranciára vagy a terhességi cukorbetegségre, amely hátterében állhat a már meglévő túlsúly, vagy korábban nem diagnosztizált magas vércukorszint is.

        Bővebben A terhességi cukorbetegség okai és kezelése

        Hirdetés

        A diagnózis: terhességi diabétesz - Hogyan tovább?

        Ha az eredmények egyértelműen kimutatják a terhességi diabéteszt, akkor a kezelőorvos és a védőnő mellett célszerű felkeresni egy dietetikus szakembert is, aki ellátja a várandós anyát a megfelelő diétás tanácsokkal. A diéta általában könnyen betartható, és csupán egészségmegőrző lemondásokkal jár, amelyeket nem csupán a terhesség alatt, hanem az anya saját érdekében a szülés után is javasolt tovább folytatni, ezáltal elkerülhetővé válhat a 2-es típusú cukorbetegség és szövődményeinek kialakulása.

        Ez a cikk is érdekelheti Önt! Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

        Az étrend összeállításának szempontjai

        Az étrendet minden esetben egyénre szabottan kell összeállítani, ugyanis nincs két egyforma testtömeggel, életkorral és vércukor-értékekkel rendelkező kismama. Emellett figyelembe kell venni az életmódot, a fizikai aktivitást, ikerterhességnél a babák számát is.

        Energiatartalom: Általánosságban az étrend energiatartalma normális testtömeggel rendelkező várandós számára 1600-1800 kcal naponta, amelyből 45%-ot (180-185 gramm) kell a szénhidrátfogyasztásnak kitennie. A túlsúllyal rendelkező kismama étrendje napi 1400-1500 kcal összenergiát tartalmazhat, ebből legfeljebb 150-160 gramm lehet a szénhidráttartalom.

        A legfontosabb szempont a diéta során a vércukorszint-értékek normális szinten tartása, és a fejlődő kisbaba tápanyagszükségletének maximális kielégítése, tehát a várandósság alatt tilos sanyargató fogyókúrákba kezdeni!

        Összetétel: Az étrend alapját 40-50%-ban a szénhidrátok adják, ezek közül elsősorban az összetett szénhidrátokban gazdag és magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonakészítmények és zöldségek javasoltak. A fehérjék aránya 20-25 % az összes napi energia-bevitelben, amelyet sovány húsokból és tejtermékekből célszerű fedezni. A zsírok aránya legfeljebb 30 energia%, amelynek nagy része telítetlen zsírsavakból álljon.

        Étkezések gyakorisága: Az étkezések száma naponta 5-6 alkalom, amelyekre a szénhidrátbevitelt arányosan el kell osztani: például reggeli 20-25 g, tízórai 25 g, ebéd 50 g, uzsonna 20 g, vacsora 30 g, pótvacsora 10 g. A reggeli és vacsora során a kismamának lassú felszívódású szénhidrátokat ajánlott fogyasztani.

        A várandósság időszaka alatt kiemelten fontos a megfelelő tápanyag-ellátottság mellett a szervezet vitamin- és ásványi anyag készletének a fenntartása, ezért nélkülözhetetlen a megfelelően összeállított étrend, amelynek a gerincét a zöldségek és gyümölcsök alkotják.

        Ezt olvasta már? A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) kezelése

        Terhességi diabétesz során ajánlott és kerülendő élelmiszerek

        Ajánlott ételek

        • Gabonakészítmények: teljes kiőrlésű lisztből, durumlisztből vagy Graham lisztből készült kenyér, tésztafélék és péksütemények, zabpehelyliszt, korpát tartalmazó péksütemények, kekszek, barnarizs
        • Húsok és húskészítmények: sovány húsok, például baromfi melle bőr nélkül, lezsírozott sertéskaraj, sertéscomb, halak közül a busa, tonhal, hekk, keszeg, felvágottakból a csirkemell sonka, gépsonka, párizsi, Zala felvágott, virsli
        • Zöldségek: korlátlanul fogyaszthatóak: saláták, zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, brokkoli, karfiol, padlizsán, sóska, spenót, zöldbab, spárga, szénhidráttartalmat beszámítva fogyaszthatók: kukorica, sütőtök, sárgarépa, zöldborsó, sárgaborsó, burgonya, lencse, szárazbab
        • Gyümölcsök: mért mennyiségben fogyaszthatóak a hazai idénygyümölcsök nyersen, salátaként vagy smoothie formájában: alma, körte, málna, eper, őszibarack, sárgabarack, nektarin, szeder, szilva, görögdinnye, sárgadinnye, gesztenye, meggy, cseresznye, narancs, mandarin, ananász, grapefruit
        • Tej és tejtermékek: szénhidráttartalom beszámításával: zsírszegény tej, joghurt, sovány és félzsíros sajtok és túró, light gyümölcsjoghurt, sovány tejföl
        • Tojás: elsősorban a tojásfehérje hetente maximum 2-3 db sárgájával zsírszegény módon elkészítve
        • Édesítés: természetes édesítőszer, például Stevia, mesterséges édesítőszer, például eritrit, nyírfacukor (számolni kell a szénhidráttartalmat)
        • Italok: szénsavmentes ásványvíz, csapvíz, cukormentes italok és gyümölcslevek, gyümölcstea, zöldtea édesítés nélkül vagy energiamentes édesítővel, napi 1-2 kávé energiamentes édesítővel

        Kerülendő élelmiszerek

        • Gabonakészítmények: fehér búzaliszt és az abból készült fehér, félbarna kenyér, kifli, zsemle, péksütemények, tésztafélék, zsírban és cukrokban gazdag péksütemények, például kakaós csiga, túrós batyu, kalács, sajtos pogácsa, croissant, lekváros bukta, gabona-, kukorica- és rizspehely, müzlik
        • Húsok és húskészítmények: zsíros húsrészek, oldalas, tarja, csülök, szalonna, halak közül a ponty, felvágottakból a disznósajt, szalámi, hurka, kolbász                        
        • Gyümölcsök: banán, szőlő, aszalt gyümölcsök, kompótok, befőttek
        • Csak kis mennyiségben fér a diétába: dió, mogyoró, pisztácia, mandula
        • Tej és tejtermékek: zsíros tej, tejföl, sajt, túró, tejszín, vaj
        • Tojás: hetente több mint 2-3 db tojássárgája
        • Édesítés: kristálycukor, méz, barnacukor
        • Italok: alkoholos italok, cukrozott szénsavas üdítőitalok és gyümölcslevek, cukorral vagy mézzel édesített teák, kávé

        Segítségre van szükség? Íme, egy mintaétrend

        Mintaétrend körülbelül 160 gramm szénhidráttartalommal:

        Étkezés

         Élelmiszer

         Mennyiség

        Szénhidrát-tartalom          (gramm)

        Reggeli:

        Málnatea édesítés nélkül

        200 ml

         
         

        Főtt virsli

        60 g

         
         

        Mustár

        30 g

         
         

        Barna kenyér

        60 g

        30

        Tízórai:

        Házi gyümölcsjoghurt

           
         

        Eper

        150 g

        10

         

        Natúr joghurt

        150 g

        7,5

         

        (Stevia édesítőszer)

           

        Ebéd:

        Brokkolipüré leves

           
         

        Liszt

        10 g

        7

         

        Zsemlekocka

        10 g

        7

         

        Fűszeres csirkemell

           
         

        Cukkinis spagetti

           
         

        Durumtészta

        40 g

        30

         

        Cukkini

        100 g

         

        Uzsonna:

        Körte

        100 g

        12

        Vacsora:

        Zsírszegény tej

        200 ml

        10

         

        Zöldséges melegpástétom

           
         

        Vegyes zöldség

        60 g

        5

         

        Árpapehely

        10 g

        6

         

        Teljes kiőrlésű zsemle

        1 db

        25

        Pótvacsora:

        Korpovit keksz

        5 db

        15

        Összesen:

         

         

        164,5

        Kereső Megkeresheti az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmát keresőnkben

        Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2018.07.30 16:15, Megjelenés: 2018.07.18 15:16
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Triggerpont masszázs

        Triggerpont masszázs

        Cs. K., fordító

        Miért hasznos férfiaknál? Hol alkalmazható a triggerpont terápia?

        Psoriasis

        Psoriasis

        K. M.

        Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

        Fertőzések a terhesség alatt

        Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

        10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

        Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

        Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

        Jelenleg a terhességek kb. 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei - 1000 fogamzóképes nőből 3 szenved cukorbajban már a terhessége előtt, a többieknél a várandósság alatt alakul ki cukoranyagcsere-zavar. Hogyan hat a betegség a magzatra?

        Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbaj?

        A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.

        Terheléses cukorvizsgálat (OGTT)

        A vizsgálat a panaszokat még nem okozó cukorbetegség, az azt megelőző állapot (az úgynevezett csökkent glükóztolerancia, IGT) és a terhességi cukorbetegség felismerésére szolgál.

        Kerülje el a terhességi cukorbetegséget személyre szabott mozgással

        A terhességi cukorbetegség igen gyakori állapot a gyermeket váró nők körében, melynek jelentős rizikófaktora, ha az illető inzulinrezisztens, ha a családjában előfordult már cukorbetegség, illetve ha túlsúllyal küzd. Fontos tudni, ha már valakinél kialakult a gesztációs (azaz a terhességi) diabetes, azt sokkal nagyobb eséllyel fogja sújtani az állapot az azt követő várandósságoknál. Azonban mozgással a rizikó jelentősen csökkenthető!

        Vércukor-terhelés kismamáknál

        A terhes gondozás során a diabétesz rizikófaktorral rendelkező kismamákat figyelemmel kísérjük, akkor is, ha a kora terhességben nem sikerült eltéréseket kimutatni. A 24. - 28. terhességi hét közötti időszakban minden terhesnél vércukor-terhelést végzünk.

        Ismerje fel időben a terhességi cukorbetegséget!

        Az adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.