Lesz elegendő influenza elleni oltás idén?

WEBBeteg szerkesztőség
megjelent:

A tavalyi szezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felvásárolta a patikai forgalomnak szánt influenza vakcinákat a háziorvosoknál jelentkező igény biztonságos kielégítéséhez, aminek következtében azonban sokan még önköltségen sem jutottak védőoltáshoz a patikákban. Vajon megismétlődhet-e mindez idén is?

A szakma által készletgazdálkodásnak nevezett tervezési folyamat egy bonyolult, számos ismeretlent tartalmazó kérdéskör. Mivel az influenza vakcina esetében is ajánlott, nem kötelező védőoltásról beszélünk, a legfőbb ismeretlen az oltást igénylők száma. "Békeidőben" ez a szakemberek által aránylag jól megbecsülhető mennyiséget jelent, a WEBBeteg információi szerint a rizikócsoportba tartozók 20-30 százaléka igényelte csak az oltást, így a járvány előtt a készletből esetenként százezres nagyságrendben maradt felhasználatlan oltóanyag.

Mindez alapvetően megváltozott 2020 őszén, amikor a koronavírus- és az influenzajárvány együttes jelentkezésének megelőzése érdekében rekord számban igényelte a lakosság az influenza elleni oltást. Bármelyik magyar állampolgár jogosult volt az ingyenes oltásra, orvosi szempontból ugyanakkor a rizikócsoportba tartozók, a fertőzés által leginkább veszélyeztetettek immunizálása volt az elsődleges cél: elsősorban a 60 év feletti krónikus betegeké, a zárt közösségekben élőké (idősotthonok), vagy a fertőzésnek fokozottan kitett egészségügyi dolgozóké.

Az NNK az oltóanyag felvásárlásával biztosította azt, hogy a meglévő vakcinamennyiséget orvosi indokok alapján a fokozott kockázati csoportba tartozók kapják meg biztosan, és mindenki más pedig csak ezek után következzen.

A készletgazdálkodást bonyolította, hogy háziorvosi praxisonként sem feltétlenül egyforma arányban igényelték az oltást az emberek, így előfordulhatott, hogy egy rendelőben pillanatok alatt elfogyott egy szállítmány vakcina, és hiány keletkezett, míg máshol kényelmes mennyiség volt még a háziorvosnál. Ez a hiány a legtöbb rendelőben - legalábbis a kockázati csoportba tartozók számára - átmeneti volt, ám az adagok pótlása mégis kényszerű várakozást jelentett, amit a patika készletek hiánya miatt azok sem tudták lerövidíteni, akik egyébként költöttek volna erre.

Mi várható idén?

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere hétfőn jelentette be, hogy a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan az influenza elleni oltás midenki részére ingyenes lesz, és a háziorvosnál lehet igényelni. A tavalyival megegyező szabályozás felveti azt a kérdést, hogy megismétlődhet-e a 2020-ban látott vakcinahiány.

A válasz gyorsan megjött. A tisztifőorvos asszony, dr. Müller Cecília egy háziorvosoknak szóló, szerkesztőségünkhöz eljuttatott körlevélben részletezte az influenza oltással kapcsolatos készlet adatokat.

Ezek szerint rendelkezésre áll:

  • 1 300 000 adag 3Fluart (háromkomponensű, teljes vírust tartalmazó, magyar gyártású vakcina) térítésmentesen. A rendelkezés szerint mindenki által igényelhető, 3 év felett. Ezek az adagok a háziorvosnál érhetőek el.
  • 4 000 adag Vaxigrip TETRA (négykomponensű, vírus alegységet tartalmazó, francia gyártású vakcina) a krónikus betegségben szenvedő 3 év alatti kisgyerekeknek, amely a házi gyermekorvosnál érhető el, szintén térítésmentesen.
  • Ezeken felül további 196 000 adag vakcina áll még rendelkezésre, térítés ellenében (kb. 5000 forintos patikai áron) a patikákban, recept ellenében.

Összesen tehát 1,5 milló adag influenza elleni vakcina van jelenleg az országban.

Mivel 2020 októberében 1,3 millió vakcina állt rendelkezésre Magyarországon, és kizárólag a háziorvosoktól lehetett igényelni a kockázati szempontok figyelembe vételével, a helyzet idén mindenképp sokkal kényelmesebb. Egyrészt 200 ezer adaggal nagyobb a hazai készlet, másrészt a patikai mennyiség azoknak is rendelkezésére áll, akik nem tartoznak a fokozottan veszélyeztetettek csoportjába, és/vagy minél előbb szeretnének hozzájutni az oltáshoz.

A kockázati csoportokba tartozók száma ugyanakkor kb. 3 millió fő, amit az idei, emelt mennyiség sem fed le. Mivel a 100%-ot megközelítő oltási hajlandóság szinte elképzelhetetlen, minden bizonnyal elegendő a már rendelkezésre álló vakcinamennyiség, ugyanakkor az sem kizárt, hogy az ősz és tél folyamán szükség lesz további dózisok beszerzésére.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

Bak Marianna, biológus szakfordító
Influenza elleni védőoltás
Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására, amely ellen a legjobb védelmet a védőoltás biztosítja. A vakcina beadatása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkakörükből kifolyólag sok emberrel érintkezőknek.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.