Rotavírus téma

Hasmenés - Okok és kezelési lehetőségek

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2020-04-04 11:36
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre.

Rotavírus-fertőzés: Előzze meg idejében oltóanyaggal!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-08 14:33
Rotavírus
A csecsemők és kisgyerekek vírusos bélfertőzésének egyik leggyakoribb oka a rotavírus-fertőzés. A vírusok erősen fertőzőképesek, és könnyen terjednek, a kisgyerekek pedig általában hajlamosak a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre. De lehet ellene védekezni!

Országos hiány van a rotavírus elleni oltásból

Magyar Orvosi Kamara - 2018-02-13 08:48
Március végéig nem is lehet megrendelni. A vakcinahiány azok számára okozhat komoly problémát, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot. Ugyanis ennek a harmadik elemét nem lehet beszerezni a gyógyszertárakban.

A rotavírus-fertőzés - Mit kell tudni róla?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2017-11-24 20:09
Rotavírus
A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. 3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3-36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat, amely során a gyors folyadékveszteség jelentős folyadék- és elektrolit háztartási zavarhoz vezet.
Időben be kell adatni a rotavírus elleni oltást a kisgyerekeknek - figyelmeztetett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható, választható a két- vagy háromadagos vakcina.

Rotavírus: még a kórházban is otthon van!

PR-ego Kommunikációs Ügynökség - 2016-05-19 20:01
Az agresszív vírus felel a hasmenéses kórházi járványok közel 30 százalékáért. 2345 jelentett eset, több száz új fertőzés hetente, a kórházi kezelést igénylő betegek közel kétharmada csecsemő és kisgyermek - ez a rotavírus-fertőzések hazai mérlege 2016 első négy hónapjában.

Rotavírus: tények és tévhitek

Házi Gyermekorvosok Egyesülete - 2015-06-02 20:01
A köztudatban máig számos tévhit él a Magyarországon évente 4000-5000 regisztrált megbetegedést okozó és mintegy 500 millió forintnyi OEP- számlát generáló rotavírus-fertőzésekkel kapcsolatban. Pedig kisgyermekkorban, a lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegség rendkívül gyorsan kiszáradáshoz és akár életveszélyes állapothoz vezethet.

Súlyos és hazánkban igen gyakori a rotavírus fertőzés!

VIPR Kommunikációs Ügynökség - 2014-05-29 14:37
Hazánkban igen gyakori a rotavírus okozta megbetegedés, az idei év első négy hónapjában például 3673 fertőzést jelentettek. A rotavírus okozta lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségen 5 éves korára szinte minden gyermek átesik, csak Európában évente 87.000 beteg kerül kórházba rotavírus fertőzés következtében.

Rohamosan terjed a rotavírus

WEBBeteg - 2014-04-15 15:45
Világviszonylatban a rotavírus fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget. Hazánkban van olyan megye, ahol már annyi beteg volt az idén, mint tavaly egész évben.
A vércsoportunk is befolyásolhatja, hogy mennyire vagyunk kitéve a rotavírussal való fertőződés kockázatának - sugallja amerikai kutatók tanulmánya, amely a Nature tudományos magazinban jelent meg.
Az év eleje óta a szekszárdi kórházzal együtt hét egészségügyi intézményből jelentettek vírus okozta hányást, hasmenést, a tíz esetből ötben mutatták ki a calicivírust - közölte Visontai Ildikó, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-helyettese szerdán az MTI megkeresésére.
Mivel a társadalombiztosítás nem finanszírozza a szóban forgó vakcinát, Százhalombatta önkormányzata vállalta az oltóanyag beszerzését és beadatását - közölte a sajtóreferens.
Azonnali információkat kértek az európai gyógyszerügyi hatóság illetékesei a brit GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cégtől hétfőn, miután a gyerekek számára készült vakcinájában egy sertéseket megfertőző vírus nyomaira bukkantak.
A súlyos hasmenést, ezáltal akár pár nap alatt a csecsemők és kisgyerekek halálát okozó rotavírus elleni vakcina, 2 millió gyerek életét mentheti meg a következő évtizedben - közölték szerdán szakértők.

Rotavírus fertőzött az újszülött osztályon

Független Hírügynökség - 2009-08-14 17:20
Rotavírus betegített meg több újszülöttet az elmúlt napokban a Kaposi Mór Oktató Kórház újszülött osztályán - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bálint György, az ÁNTSZ Kaposvári Kistérségi Intézetének tiszti főorvosa.

Rotavírus elleni oltás és colitis ulcerosa a családban

Orvos valaszol - Dr. Sarkadi Adrien - 2019-03-29 07:18
Tisztelt Szakértő! Férjem diagnosztizált colitis ulcerosa beteg. Kislányunk most 9 hetes, gondolkozunk a rotavírus elleni oltás beadatásán. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e? Mivel úgy tudom, hogy a colitis ulcerosa örökölhető és feltételezhetően

Rotavírus elkapható még egyszer 1 hónapon belül?

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2015-02-26 15:37
Tisztelt Dr. Balogh Andrea! Kislányom (1 éves) átesett skarláton, majd a korházban elkapta a rotavírust (hányás, hasmenés, láz) . Infúzión is volt, Én (apa) voltam Vele a kórházban! Kiütése is lett a teljes testén! 1 napja jöttünk haza! Mo

Rota vírus

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2012-01-11 13:41
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Hogyan lehetséges illetve van-e valamilyen gyógymód vagy tenni való a következő esetben: kis lányomnál júniusban kiderült, hogy rotás, de csak 1 napig volt hasmenése (5 széklet, semmi más) , kis hőemelkedése, ezzel nem kezelté

Rotarix vagy Rotateq?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-04-28 10:47

Jó napot kivánok!

Rotaírus elleni oltások közül Rotarix-szel vagy a Rotateq-kel oltassam a kislányomat, aki 8 hetes. Mi a különbség a kettő között?  

Köszönöm