Tompahallást okozhat az átmeneti hallásromlás

Medipress
megjelent:

Régóta ismert tény, hogy a sérült szenzoros érzékelésnek, a gyermekkor egyes periódusaiban káros hatása lehet az agyra és a viselkedésre.

A legújabb kutatások szerint, a gyermekkori átmeneti hallásproblémák, maradandó halláskárosodáshoz vezethetnek a későbbiekben. Egy, a Neuron című szaklapban megjelent cikk szerint, a látóközponthoz hasonlóan a hallásközpont is rendkívül sérülékennyé válhat, ha nem kapja meg a megfelelő stimulációt a megfelelő életkorban.

A nagyothallás
A kor előre haladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás.
Mi az oka a nagyothallás kialakulásának?>>

Régóta ismert tény, hogy a sérült szenzoros érzékelésnek a gyermekkor egyes periódusaiban, káros hatása lehet az agyra és a viselkedésre.

Az ambylopia vagy tompalátás, az egyik klasszikus példa erre: a vizuális kéreg fejlődése közben, elégtelenül jutnak el a jelzések az agyba, emiatt az egyik vagy mindkét szem elveszti éleslátását.

A középfülgyulladás is okozhat hallásproblémát

"Hasonló a probléma a hallás esetében is: gyerekkorban igen gyakori a középfülgyulladás, aminek következtében folyadék szaporodik fel a hallójáratokban, és időleges hallásromlást okoz.

Ez csökkenti az agyba jutó akusztikus jeleket, és maradandó hallásromlást okozhat" - nyilatkozta Dr. Daniel Polley, a Massachusetts Szem és Fülklinika orvosa. Dr. Polley és kollegája, Dr. Maria Popescu a Vanderbilt Egyetemről kifejlesztettek egy eljárást, amellyel blokkolták egyes fiatal patkányok hallását, majd megvizsgálták, miként hatott ez az agyi fejlődésükre.

A fültisztításról
Jelenleg elterjedt az úgynevezett fültisztító (vattapálca) mindennapos használata. Hogyan tisztítsa helyesen a fülét?>>

Megfigyeléseik szerint az egyik fül hallásképességének romlása esetén, az agy hallásközpontja növeli a másik fül érzékenységét. Ez azonban azt is jelenti, hogy a változás egyes esetekben állandó, és a sérült fül a gyógyulás után sem lehet teljes értékű. "A jó hír, hogy ez az állapot embereknél viszonylag ritkán alakul ki, azaz a hallásromlás ritkán maradandó - nyilatkozta Dr. Polley - A hallásközpont ugyanis meglehetősen alkalmazkodó és később is képes korrigálni a fejlődés egyes szakaszaiban bekövetkezett hibákat."

Medipress

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.