"Mi okozhatja az ajakhasadékot?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Az ajakhasadék kizárólag rendellenesség lehet, vagy orvosi műhiba is okozhatja?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Az ajakhasadék lényege, hogy a két oldalról, valamint egyes középvonali szövettelepekből fejlődő struktúrák a méhen belüli fejlődés során nem egyesülnek.

Erre hajlamosíthat a terhesség folyamán az anyai dohányzás, bizonyos kémiai szerek vagy vírusfertőzések hatása. Ugyanakkor genetikai meghatározottság is ismert.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, háziorvos)

Az ajakhasadék gyakorisága

Ajak- és szájpadhasadékos babák szoptatása

Az ajak-és szájpadhasadék (népies nevén nyúlajak, farkastorok) fejlődési rendellenességek, kialakulásukban az arckoponya egyes részeinek egyesülési zavara áll. A hasadékok minden formája okozhat táplálási zavarokat. Ajak- és szájpadhasadékos babák szoptatása >>

Az ajak- illetve szájpadhasadék (népiesen nyúlajak és farkastorok), hazánkban is az igen gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik.

Nagyjából minden 5-600 újszülöttből egyet érint ezen elváltozások valamelyike. Kialakulásuk annak köszönhető, hogy a magzat fejlődése során, a két oldalról, valamint középről növekvő, az orr- és szájüreget kialakító és egymástól elválasztó szövetek, nem nőnek össze megfelelően.

Így – a fejlődési rendellenesség súlyosságától és lokalizációjától föggően – ajak-, illetve szájpadhasadék alakul ki, vagy a súlyossabb formákban a kettő egyszerre van jelen.

Kialakulásának pontos oka nem ismert

A rendellenesség kialakulásának pontos oka nem tisztázott.

A szövetlemezek inkomplett záródását, okozhatja a terhesség alatti dohányzás, a kismama nem megfelelő táplálkozása, bizonyos gyógyszerek, pl. antiepileptikumok szedése, illetve egyes terhesség alatti vírusfertőzések is.

Mindemellett genetikailag is meghatározott az elváltozás kialakulása. Amennyiben a családban már van hasonló rendellenességgel született egyén, akkor a baba sokkal nagyobb valószínűséggel fogja örökölni az elváltozást.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Fülzúgás és halláskárosodás...

A WHO jelenleg vizsgálja a COVID-19 elleni védőoltással kapcsolatos lehetséges hallásproblémákat, mivel egyes esetekben fülzúgásról...

Torokfájással járó krónikus...

Sokaknál komoly panaszt jelentenek a tartósan fennálló, nem gyógyuló - krónikussá váló - torokfájással együtt járó tünetegyüttesek. Kínzó...

Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak...

Az ajak-, illetve szájpadhasadék (népiesen nyúlajak és farkastorok) hazánkban is az igen gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.