Hogyan öröklődik az ajakhasadék? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent: 2015.08.09.

A férjem testvérének ajakhasadékos kisbabája született. Arra lennék kíváncsi, hogy nálunk fennáll-e ilyen veszély? Mennyi az esélye, hogy öröklődik a szájpadhasadék? Már van egy közös egészséges gyermekünk. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Az ajak- és szájpadhasadék öröklődése

Az ajak - és szájpadhasadék, úgynevezett multifaktoriális meghatározottságú genetikai kórkép. Ez azt jelenti, hogy a "betegség" vagy "jelleg", sok gén által meghatározott (poligénes öröklődésű) és megjelenésében környezeti tényezőknek is szerepe van.

Ajak- és szájpadhasadékos babák szoptatása

Az ajak-és szájpadhasadék (népies nevén nyúlajak, farkastorok) fejlődési rendellenességek, kialakulásukban az arckoponya egyes részeinek egyesülési zavara áll. A hasadékok minden formája okozhat táplálási zavarokat.
Ajak- és szájpadhasadékos babák szoptatása

Egy családban minél több a kóros gén (anyában és apában), annál nagyobb a genetikai terheltség.

Feltehetően ez lehet a születendő kisbaba esetében is: anya és apa is hordozzák erre a jellegre hajlamosító géneket, és mindketten a kóros gének nagyobb hányadát "juttaták" az utódba.

Mivel az Ön és a férje családjára vonatkozó pontos adatok (ajak és szájpadhasadékkal kapcsolatban) nem ismertek. Azt tudjuk, hogy már van egy egészséges gyermekük, tehát az a legvalószínűbb, hogy tervezett gyermekük sem fogja ezt a jelleget örökölni!

Számszerű adatot ezekből pontosan nem lehet megadni, de genetikai szakrendelésen természetes meghatározzák.

Megnyugtatásként írom, hogy ennek a jellegnek az átlag populációban az előfordulási gyakorisága 1:700 -hoz, és későbbi életkorban, főként "csak" esztétikai hátránnyal bír.

Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak és farkastorok)

Az ajak-, illetve szájpadhasadék (népiesen nyúlajak és farkastorok), hazánkban is az igen gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik. Nagyjából minden 5-600 újszülöttből egyet érint ezen elváltozások valamelyike. Kialakulásuk annak köszönhető, hogy a magzat fejlődése során, a két oldalról, valamint középről növekvő, az orr- és szájüreget kialakító, és egymástól elválasztó szövetek nem nőnek össze megfelelően. Így – a fejlődési rendellenesség súlyosságától és lokalizációjától föggően – ajak-, illetve szájpadhasadék alakul ki, vagy a súlyossabb formákban a kettő egyszerre van jelen. Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak és farkastorok)

(WEBBeteg - Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász, onkológus szakorvosjelölt)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

Alagille-szindróma

Az Alagille-szindróma egy autoszóm domináns módon öröklődő betegség, amely elsősorban a májat és a szívet érinti, de egyéb jellegzetes...

Genetikai rendellenességek

Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik embert érintenek...

Miről ismerhető fel az Alström szindróma?

Az Alström szindróma egy ritka, genetikailag öröklődő betegség, számos gyakori, igen jellegzetes tünettel.

Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak és farkastorok)

Az ajak-, illetve szájpadhasadék (népiesen nyúlajak és farkastorok) hazánkban is az igen gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik....

Dr. Falus András: A genetika legfontosabb szava a valószínűség

Játék. Az életben, így a munkában, a tudományban is nagyon fontos a játékosság - mondja a biológus végzettségű dr. Falus András, aki kutat...

Az inzulinrezisztencia és a PCOS örökölhető

Sok kismama küzd azért, hogy egyáltalán teherbe eshessen. Közülük sokan a PCOS vagy éppen az inzulinrezisztencia miatt kénytelenek megvívni ezt a...

Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?

Az allergiát kiváltó anyag (allergén) kerülése csak az első életévekben járhat igazán sikerrel, de a folyamatos üvegbúrában való élet nem...

"Mi okozhatja az ajakhasadékot?" - Az orvos válaszol

"Az ajakhasadék kizárólag rendellenesség lehet, vagy orvosi műhiba is okozhatja?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.