• Kérdések és válaszok az orrsövényferdülésről

    Szerző: www.vargaklara.hu

    Hajlamosak vagyunk a szaglást kevésbé fontos érzéknek tekinteni a hallásnál, az ízérzékelésnél vagy a tapintásnál, pedig az orrunk az egyik legsokoldalúbb testrészünk: a szaglás és a légzés szerveként védekező funkciót lát el, valamint a beszédképzésben is részt vesz.

    Így nem csoda, hogy az orr betegségei is legalább ennyire sokfélék lehetnek. Az egyik leggyakoribb probléma - mely minden második embert érint - az orrsövényferdülés.

    Az orrsövény meglehetősen komplikált fejlődése miatt szinte nincs is olyan ember a Földön, akinél ez a porcos- csontos lemez az orrában pontosan középen helyezkedne el, és ne görbülne egyik vagy másik irányba. Tehát az orrsövényferdeség lényegét tekintve egy általános jelenség, tulajdonképpen élettani, normális variáció. Mértéke azonban nagyon különböző lehet: nincs is gond addig, míg ez a görbület csak enyhe, a túlzott mértékű deformáció azonban már komolyabb panaszokat okozhat. Az orrsövényferdülésről és annak műtéti korrekciójáról szakértőnkkel, dr. Varga Klára orrplasztika specialistával beszélgettünk.

    Hirdetés

    Mi is tulajdonképpen az orrsövény?

    V. K.: Az orrsövény (szeptum) egy függőleges irányú csontlemez, melyaz orrüreg középvonalában elhelyezkedve azt két részre osztja. Az elől levő része porcból, a hátul levő része csontból áll, nagyjából akkora, mint a vizsgált személy tenyere. Bár a legtöbbünk szabályos, egyenes orról álmodozik, az orrsövény a legritkább esetben mondható teljesen egyenesnek. Igen gyakran egyik, vagy mindkét irányban elmozdul, elferdül.

    Hogyan alakul ki a ferdesége? Az okokról beszélne egy picit bővebben…

    Műteni kell a ferde orrsövényt?

    Az orrsövény elferdülése - a sokkal ritkább, balesetből kialakult ferdeséget leszámítva - egyfajta fejlődési rendellenesség. Műteni kell a ferde orrsövényt?>>

    V. K.: Általában veleszületett, ritkábban baleset - sérülés, törés - az orrsövényferdeség oka. Az orrsövény gyorsabban nő, mint maga az orrüreg, így helyhiány következtében „kénytelen” egy S-alakú kanyarba formálódni. A veleszületettek nagy része a serdülőkorban alakul ki teljesen, például fokozódó orrdugulás formájában.

    Milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy ezzel a problémával állunk szemben?

    V. K.: A beteg orrhangon beszél („nazális” a hangja), gyakori az orrdugulása, az orr hurutos megbetegedése, az orrlégzés nehezített. Hangos légvétel, esetleg horkolás, nem ritkán a beteg környezete figyel fel a szinte elviselhetetlen éjszakai zajokra. Kialakulhat középfülgyulladás is, melynek akár idült formája is felléphet.

    Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható, állapítható meg a mértéke, formája, elhelyezkedése?

    V. K.: Fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat (orrtükör, a szakorvos által végzett részletes betegvizsgálat), illetve képalkotó eljárások segítségével, leggyakrabban CT vizsgálattal ismerhető és mérhető fel az orrsövényferdülés  kiterjedtsége, mértéke.

    Tényleg csak a műtét jelenthet végleges megoldást a problémára? Orrcseppel nem orvosolható, enyhíthető?

    V. K.: Az orrsövényferdüléssel élők körében nagy népszerűségnek örvendenek a manapság igen korszerű, vény nélkül is kapható orrcseppek, hiszen egyes típusok akár egy egész napig megakadályozzák az orr dugulását azáltal, hogy összehúzzák a nyálkahártyát. Ezek a cseppek azonban hosszútávon nem jelentenek megoldást, mivel egyre nagyobbra duzzasztják a nyálkahártyát, így használatukra egyre többet van szükség. A gyakori használat során azonban ezek a szerek maradandó károsodást okozhatnak, többek között megbéníthatják a csillószőröket, amelyek feladata egyébként pont az orrba kerülő különböző szennyeződések eltávolítása, kilökése lenne.A probléma éppen ezért csak műtéti úton orvosolható tartósan. Sajnos ezt az elváltozást semmilyen alternatív módszerekkel elmulasztani nem lehet.

    Miért fontos, hogy ha fény derült a bajra, ne húzzuk, halasszuk sokáig az operációt?

    V. K.: Az enyhe ferdeség panaszokat nem okoz, vele nincs is semmi teendő. A nagy fokban, S alakban görbült vagy erősen kiszélesedett orrsövény azonban több módon is zavart okozhat. Az esetleges esztétikai kifogásolhatóságon túl azért jelenthet problémát a ferde orrsövény, mertbeszűkíti az egyik vagy mindkét orrüreget, nehezítve, esetlegesen teljesen megakadályozva az orrlégzést. Ez számos orral kapcsolatos panasz és probléma oka lehet: túl azon, hogy aszaglás az egyik oldalon rossz vagy hiányzik, a légzés elégtelensége miatt gyakran jelentkezhet fejfájásis, és egy egyszerű náthából való felépülés is nagyon nehéz lehet.

    Az orrsövényferdülés környezetében gyakoribbá válnak a gyulladásos folyamatok, ezért akár idült arcüreggyulladás, fülkürt- hurut is kialakulhat, és az állandó lokális problémákon túl a szervezetben sok problémát okozó bakteriális gócként is szerepelhet az elváltozás okozta gyulladás.

    Az orrsövényferdüléssel élők pontosan tudják, hogy az ő esetükben egy egyszerű nátha is nehezebben viselhető, a panaszok ugyanis az esetek többségében elhúzódnak, az orr által fokozottabban termelt nyák ürítése pedig sokkal körülményesebb. Egy- egy „szimpla” náthából ezáltal könnyen alakulhat ki orrmelléküreg, arc- vagy éppen homloküreg gyulladás.

    Hogyan zajlik egy ilyen beavatkozás?

    V. K.: Az orrsövény plasztika egy altatásban végzett műtéti beavatkozás. A görbületért leginkább felelős területet a fül- orr- gégész, plasztikai sebész feltárja, a sövény megfelelő részét eltávolítja, a maradék területeket pedig úgy helyezi vissza és zárja be, hogy a ferdeség megszűnjön, az orrlégzés szabaddá váljon, a gyulladásos területek szellőztetése biztosítva legyen és végső soron működés tekintetében teljes értékű állapot alakuljon ki a műtétet követően.

    Mennyi idő után érezhetők a pozitív hatások?

    A műtét után egy héttel már általában javul az orrlégzés a teljes orrlégzés kialakulása pedig úgy 6. hétre tehető.

    Ahogy a mandulaműtétre, úgy az orrsövény- korrekcióra is igaz, hogy gyerekkorban könnyebben viseljük, vagy ebben az esetben nincs jelentősége az életkornak? Igaz, hogy egy bizonyos kor felett nem is végzik ezt a beavatkozást?

    V. K.: Gyermekkorban nem szabad ezt a beavatkozást elvégezni, mert a műtét negatív hatással lehet a növekedésben levő arccsontok fejlődésére. Amikor biztosan befejeződött a csontok növekedése (a serdülőkor végén), akkor szabad az orrsövényplasztikát elvégezni. Idős korban - ha a beteg általános egészségügyi állapota megfelelő - nincs akadálya a műtét elvégzésének. A korrekció általában csak 18 éves kor után javasolt.

    Lehetnek szövődményei a műtétnek?

    V. K.: Ahogyan valamennyi műtétnek, az orrsövény műtétének is lehetnek szövődményei. Képződhet véralvadék a nyálkahártya lemezek között, az orrsövény később kilyukadhat - ez gyakoribb a hagyományos orrsövény műtét esetén - ilyenkor a hiány peremén gyakori a pörkösödés, felléphetnek fertőzések, szűkületek, összenövések.

    Van- e tényleges összefüggés a horkolás és az orrsövényferdülés között?

    V. K.: Igen, gyakran összefüggés lehet a horkolás és az orrsövényferdülés között, de az esetek többségében más problémák is okozzák a horkolást, mint például a lágy szájpad meggyengülése, gégefedő eltérések, garat szűkület és még sorolhatnánk. Ezekre azonban sajnos az orrsövényferdülés műtéti korrekciójának nincsen hatása.

    (Forrás: www.vargaklara.hu)

     

    Módosítva: 2014.04.22 23:23, Megjelenés: 2014.04.22 23:23
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    A fülgyertya hatástalan és veszélyes

    A fülgyertyázás az utóbbi években népszerű, rendkívül széles alkalmazási körben elterjedt, alternatív gyógymódként számon tartott beavatkozás, mely állítólag az amerikai hopi indiánok ősi gyógymódja volt.

    Orrsövényferdülés miatt is horkolhat

    Visszatérő arcüreggyulladást, gyakori légúti fertőzéseket és horkolást is okozhat. Az orrsövényferdülésről dr.Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.