• Az orvos válaszol: Az orrsövény-plasztika

    Szerző: WEBBeteg

    Erős orrsövény-ferdülésem van, és meg szeretném műttetni. Aggaszt, hogy hasonló műtéten átesettek szerint, igen nagy a pörkösödés és egyéb szövődmények esélye. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

      Tisztelt Cím!

    Erős orrsövény-ferdülésem van, és meg szeretném műttetni. A problémám az, hogy nem tudok áttekinthető képet adni arról, hogy hol, milyen módszerrel dolgoznak. Hallani kéthetes (hazai intézet), illetve 3-4 napos gyógyulással (Ausztria) járó megoldásról. Aggaszt, hogy hasonló műtéten átesettek szerint, igen nagy a pörkösödés és egyéb szövődmények esélye. Szeretnék tanácsot kérni abban, hol lehetséges kis kockázattal és viszonylag rövid gyógyulással járó beavatkozást végeztetni? Válaszukat köszönöm.

    A fül-orr-gégész válasza

    Az orrsövény-ferdülés műtétjére, a kb. 100 éve leírt és igen hatékony műtéti módszert használjuk (submucosus septumresectio) leggyakrabban. A műtét helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban  történik.

    Az orrnyálkahártya felületi érzéstelenítése után, az orrsövény porcának mindkét oldalára a csont-, illetve a porchártya alá fecskendezünk érzéstelenítő oldatot, lapszerint egyenletesen eloszlatva. Ezt a lépést általános érzéstelenítés esetén sem hagyjuk ki.

    Az orrbemenettől körülbelül 1-1,5 cm-re az egyik orrfélben ejtünk metszést, a porcról leválasztjuk a porchártyát, majd hátrébb a csonthártyát - ugyanis ezek épségére ajánlatos vigyázni. Ezután egy kicsit "feljebb" ejtünk a porcon is egy metszést, és így átjutva az ellenoldali orrfél porc- és csonthártyáját is leválasztjuk. Ekkor a porclemez már jól látható - és eltávolítjuk a középvonalból kilógó porcrészleteket, és ha kell, az orrfenéken gyakori csontos tarajt.

    A porc- és csonthártyát, és a nyálkahártyát visszafektetjük (a korábbi ferdeséget okozó csont- és porcrészletek jelenléte nélkül). Az orrfelekbe mindkét oldalon réteges tampont helyezünk, ezt általában egy-két nap múlva távolítjuk el. Ha nincs vérzés, a beteg hazaengedhető, az orr érzékenysége azonban még hetekig fennmarad. A műtét hatékonyan javítja az orrlégzést, azonban ferde orrok esetén nem ajánlott végezni.

    Septoplastica

    A másik műtéti módszer, a körülbelül 50 éve ismert orrsövény-plasztika (septoplastica), amelynek első lépései az előző műtétével egyeznek. Tudni érdemes róla, hogy nem típusműtét, valamennyi műtét egyénre szabott. A metszés máshol történik, mint az előző típusnál - hiszen ekkor az orrsövény egészét kell megmozgatnunk.

    A műtét során igyekszünk minél kevesebb porcot eltávolítani, esetenként a porcot úgy alakítani, hogy az visszailleszkedjen függőleges síkba. Képzelje csak el: amennyiben a porc homorú oldalán, egymással párhuzamos metszéseket ejtünk, a domború oldalon megmaradó szövetek szöveti nyomása kiegyenesíti a homorulatot. A domború oldal felől is elérhetjük a domborulat kiegyenesedését ék keresztmetszetű, keskeny, párhuzamos porclécek eltávolításával.

    Esetenként az orrsövény porcának pótlására - megerősítésére is szükség lehet -, ilyenkor a korábban eltávolított csont vagy porcdarabkákból, néha (főleg korábban már operált orrokon) egyéb területekről (pl. bordaporc) veszünk megfelelően formálható szövetet, és azt ültetjük be a beteg orrába.

    Szövődmények

    Ahogyan valamennyi műtétnek, az orrsövény műtétének is lehetnek szövődményei.

    Képződhet véralvadék a nyálkahártyalemezek között, az orrsövény később kilyukadhat (ez gyakoribb a submucosus resectio esetén - ilyenkor a hiány peremén gyakori a pörkösödés), felléphetnek fertőzések, szűkületek, összenövések.

    Véleményem szerint az ajánlható műtéti típus, a beteg orrának és orrsövényének állapotától függ. A 3-4 napos gyógyulás nem reális. Az Önnek mondott ausztriai adat, inkább csak a bentfekvési időre vonatkozik. Én a betegeimnek a műtéttől számított 6-8 hétre ígérek fájdalmatlan orrfúvást.

    Üdvözlettel: 
    Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2013.05.25 05:21, Megjelenés: 2013.05.25 05:21
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia szindróma (ablak szindróma)

    A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven is emlegetik) olyan ritka rendellenesség, mely egyensúlyzavarral és halláskárosodással jár. Az elnevezés arra utal, hogy a betegségben szenvedők belső fülében a felső félkörös ívjáratokat fedő csont lyukas vagy elvékonyodott.

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.