Hízás ellen ecetes itallal? Új kutatás

Szerző: MTI

Japán kutatók vizsgálata szerint, a zsíros kosztra fogott egerek lényegesen kevésbé híznak, ha víz helyett ecetes italt fogyasztanak. A testsúlycsökkentésre vágyó emberek számára izgalmas eredményeket a Journal of Agricultural and Food Chemistry közölte.

Az étkezés számos területén népszerű ecet, évezredek óta szerepel a természetgyógyászat elemei között is. Az Egyesült Államokban működő Ecet Intézet, érdekes adatokat hozott nyilvánosságra arról, hogyan gyógyították ecettel a skorbutot az amerikai polgárháború idején, vagy miként alkalmazták sebkezelésre az első világháború során.

Tomoo Kondo és munkatársai azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az ecetfogyasztás kísérleti egerek zsíranyagcseréjét, milyen módon és mértékben híznak, ha étkezésük alapvető része az ételecet.

Az egerek erősen hizlaló, zsírban dús kosztot kaptak, de az egyik csoport a táphoz a szokásos vizet itta, a másik csoport tagjai viszont, hat héten keresztül csak ecetes folyadékkal olthatták szomjukat.

Az eredmény fényesen igazolta a kutatók azon reményét, hogy az egerek az ecetes diétán kevésbé híznak.

A kritikus mutatók

  • Testtömeg index (BMI). A testtömeg index a kilógrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Ha a BMI értéke 18,5 alatti, akkor soványabb, mint az ideális lenne. Ha a BMI 18,5 és 25 közé esik, akkor az Ön tömege optimális. Amennyiben a BMI 25 és 30 között van, akkor túlsúlyos, ha 30 felett van, akkor elhízott.
  • Haskörfogat mérés. Ha a zsírszövet jelentős része a hasüregben található a belek között (mezenteriális zsír), akkor "alma" típusú elhízásról beszélünk. Ha a zsírszövet zöme a csípőn, a combokon és általában a bőr alatt van (szubkután zsír), akkor az elhízás "körte" típusú. Az egészség szempontjából sokkal kedvezőbb a körte típus.
    Ha Önnek pocakja, előredomborodó vagy éppenséggel lecsüngő hasa van, akkor elhízása alma típusú. A hasüregi zsír növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Nőknél a haskörfogat 88 cm, a férfiaknál pedig 100 cm alatt kell, hogy legyen (ezek a számok a különböző ajánlásokban néhány cm-rel eltérhetnek).

A hatodik hét végén az ecetsavas folyadékkal kezelt csoport testében, főleg májában 10 százalékkal kevesebb zsír halmozódott fel, mint a másik csoport tagjainak szervezetében.

Növeli a zsírégetést

Az izgalmas különbség hátterében azt találták, hogy az ecet azoknak a géneknek a tevékenységét fokozza, amelyek a zsírok égetését növelik.

A zsírszövet így éppen a hasüregben rakódott le kisebb mennyiségben, ahol az elzsírosodás az igazán egészségtelen folyamat.

Ezek a gének olyan fehérjék keletkezésében játszanak szerepet, melyek a zsírsavak lebontását végzik. (Egyes, még folyamatban lévő kutatások előzetes eredményei szerint, ecettel a zsírfölhalmozódásának gátlásán kívül, kedvezően befolyásolható a vérnyomás és a vércukor értéke is.)

Hatheti kezelés - bármilyen gyógyszer alkalmazása esetén - ilyen eredménnyel, az emberi súlycsökkentés szempontjából is rendkívül ígéretes beavatkozásnak tűnik.

Az egér és az ember élettartamát egybevetve, azonban ez az idő az emberek számára nem másfél hónapos, jópofa fogyókúrát, hanem alapos étrendi változtatással járó, négy savanyú esztendőt jelentene.

(MTI)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Túlsúly: Nem csak a BMI számít

Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg...

A túlevést hormon váltja ki

Az étkezés a végéhez ért, az éhség rég eltűnt (talán nem is volt), ám az emberek többsége nem áll meg, tizenkilencre lapot húz, és akkor is...

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

A túlsúlyosaknál gyakoribb az...

A túlsúlyhoz és kifejezetten az elhízáshoz társuló betegségekről számos adat áll rendelkezésünkre. Közismert a jelentős...

Élet elhízottan - Önt érinti?

A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem kell...

Fogyókúra - Íme a leggyakoribb...

Számos olyan tévhit van, ami nagyon megnehezíti a vágyott cél - a formás alak és az egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz...

Tények és tévhitek az...

Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek-e, mint sovány...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.