• Vitaminok, nyomelemek
    Elnevezés

    P-vitamin (rutin, bioflavoidok)

    Típus Vitamin
    Alapvető tudnivalók A P-vitamin vagy rutin tulajdonképpen a bioflavonoidok közé tartozó anyag, amely a C vitamin kísérőjeként fordul elő, megvédve a C-vitamint az oxidációtól és elősegítve a felszívódását. A bioflavonoid, ill. flavonoid kifejezés hasonló felépítésű antioxidánsok ezreit takarja. A flavonoidokat 1936-ban a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert professzor fedezte fel, amikor rájött, hogy segítségükkel megelőzhető a hajszálerek áteresztése vagy törékenysége, így megelőzhető a véraláfutás és az ödéma kialakulsáa is. Szent-Györgyi P-vitaminnak nevezte a bioflavonoidokat. Bár később már nem használta ezt a kifejezést, a flavonoidok vitamin-szerepet is betöltenek.
    Miben játszik szerepet? A rutin védőfaktorként szükséges a szervezet számára a C-vitamin mellékanyagaként. Erősíti a hajszálereket, mérsékli a koleszterinszintet, lassítja az öregedési folyamatokat, jó az ödéma és a herpesz kezelésére. Antioxidációs tulajdonsága révén gátolja a tumor növekedését.
    Hiánya esetén Hiányában gyengül az érfal, elpattanhatnak a hajszálerek, rugalmatlanná válnak az érfalak. Mivel a P-vitamin kísérőanyag, további hiánytüneteit általában nem különítik el a C-vitamin hiányában kialakuló panaszoktól.
    Túladagolása A P-vitamin túladagolásából következő toxikus hatások nem ismertek, csak enyhe hasmenést okozhat a túl nagy mértékű bevitel.
    Mekkora mennyiségben van rá szükségünk? Pontos szükséglete nem ismert, megfelelő C-vitamin bevitel mellett nem szükséges külön pótlása. Mesterséges C-vitamin pótlás esetén minden bevitt 500 mg C-vitamint célszerű kiegészíteni 100 mg bioflavonoiddal.
    Milyen táplálékokban található meg? Jellemzőan azokban az élelmiszerekben fordul elő, amelyek C-vitamint is tartalmaznak. A legjobb forrást így a gyümölcs- és zöldségfélék jelentenek, elsősorban a citrusfélék, a csipkebogyó, a paradicsom és a brokkoli.
    Hasonló találatok - Vitaminok, nyomelemek
    Hirdetések

    Új keresés

    Vitaminok, nyomelemek - (utolsó feltöltés: 2019-09-18 10:54:20)