Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésP-vitamin (rutin, bioflavoidok)

Tipus: Vitamin

Alapvető tudnivalók
A P-vitamin vagy rutin tulajdonképpen a bioflavonoidok közé tartozó anyag, amely a C vitamin kísérőjeként fordul elő, megvédve a C-vitamint az oxidációtól és elősegítve a felszívódását. A bioflavonoid, ill. flavonoid kifejezés hasonló felépítésű antioxidánsok ezreit takarja. A flavonoidokat 1936-ban a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert professzor fedezte fel, amikor rájött, hogy segítségükkel megelőzhető a hajszálerek áteresztése vagy törékenysége, így megelőzhető a véraláfutás és az ödéma kialakulsáa is. Szent-Györgyi P-vitaminnak nevezte a bioflavonoidokat. Bár később már nem használta ezt a kifejezést, a flavonoidok vitamin-szerepet is betöltenek.

Miben játszik szerepet?
A rutin védőfaktorként szükséges a szervezet számára a C-vitamin mellékanyagaként. Erősíti a hajszálereket, mérsékli a koleszterinszintet, lassítja az öregedési folyamatokat, jó az ödéma és a herpesz kezelésére. Antioxidációs tulajdonsága révén gátolja a tumor növekedését.

Hiánya esetén
Hiányában gyengül az érfal, elpattanhatnak a hajszálerek, rugalmatlanná válnak az érfalak. Mivel a P-vitamin kísérőanyag, további hiánytüneteit általában nem különítik el a C-vitamin hiányában kialakuló panaszoktól.

Túladagolása
A P-vitamin túladagolásából következő toxikus hatások nem ismertek, csak enyhe hasmenést okozhat a túl nagy mértékű bevitel.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
Pontos szükséglete nem ismert, megfelelő C-vitamin bevitel mellett nem szükséges külön pótlása. Mesterséges C-vitamin pótlás esetén minden bevitt 500 mg C-vitamint célszerű kiegészíteni 100 mg bioflavonoiddal.

Milyen táplálékokban található meg?
Jellemzőan azokban az élelmiszerekben fordul elő, amelyek C-vitamint is tartalmaznak. A legjobb forrást így a gyümölcs- és zöldségfélék jelentenek, elsősorban a citrusfélék, a csipkebogyó, a paradicsom és a brokkoli.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés