Húsfogyasztás: csak mértékkel

szerző: B. M., szakfordító - WEBBeteg
megjelent: 2016.05.07.

A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az utóbbi 40 évben világszerte megháromszorozódott.

A hús egészséges?

A hús egy fontos táplálék. Értékes fehérjéket, vitaminokat, és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függően lehet egészséges és egészségtelen étel is. A húsétel egészségtelen lehet, ha túl sok zsír, só és tartósító szer van benne. A túl sok húsfogyasztás következményei az olyan civilizációs betegségek, mint például:

Több szakértő feltételezi, hogy összefüggésbe hozható olyan betegségekkel is, amilyen a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a daganatos betegségek. Emiatt sokan lemondanak a húsfogyasztásról és vegetáriánusok vagy vegánok lesznek vagy kizárólag bio hústerméket választanak.

A túlzott vörös hús fogyasztás reális veszélye

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány által készített tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a túl sok vörös hús rákot okozhat. A felnőttek ajánlott mennyisége mindössze heti 500 gramm, ami naponta három vékony szelet bacon-nek felel meg. A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány egy héttel ezelőtti jelentése még arról számolt be, hogy a felnőttek többsége egészséges mennyiségű vörös húst eszik, és nem találtak meggyőző bizonyítékot a hús rákkeltő hatására sem. De az alapítvány legutóbbi tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a túlzott mennyiségű vörös hús szívbetegségeket és rákot okozhat, kis mennyiségben viszont fontos vasforrás, és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen kiegészítője. A túlzott vörös hús fogyasztás reális veszélye

A bio hús egészséges alternatíva

Mondhatjuk, hogy a bio húsfogyasztás manapság nagyon divatos, ehhez alkalmazkodva egyre több hústermelő áll át bio tartásara. Ez az állat fajának megfelelő szabad tartást jelent, kiegyensúlyozott táplálkozással, hormon- és antibiotikumos kezelések nélkül.

A bio húsok ezért egészségesebbek, hozzávetőleg kétszer annyi omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a hagyományos húsok. A bio húsok jobb minőségűek, és garantáltan nincsenek bennük gyógyszerszármazékok.

Tudósok feltételezik, hogy a hormonok, amelyek az állatok szervezetében a stressz és a félelem hatására termelődnek, negatívan befolyásolják a hús ízét. Ezzel magyarázzák, hogy a szabadtartású sertés és birkahús jobb ízű.

Csak mértékkel!

Alapvetően semmi nem szól sem a hagyományos, sem a bio hús fogyasztása ellen. Heti két-három alkalomnál azonban ne fogyasszon gyakrabban húst! Az is számít, milyen húst fogyaszt, hogyan készíti el, és hogy szárnyasok esetében bőrével vagy anélkül kerül-e az asztalra.

A marhahús zsírtartalma viszonylag alacsony, átlagosan 8,5 százalék. A sertéskaraj zsírtartalma csupán két százalék, a hasi részen azonban 16 százaléknyi a zsír aránya. A baromfihúsokat mindig bőr nélkül fogyassza, ugyanis bőrrel együtt a csirkehús 9,5 százalék, anélkül csupán 1 százaléknyi zsírt tartalmaz.

Az emberek többsége a húst steak formájában vagy panírozva és olajban kisütve szereti, sokan előszeretettel fogyasztanak feldolgozott húsokat: kolbászt, virslit. A bostoni Harvard School of Public Health tanulmánya szerint napi 50 g feldolgozott hús fogyasztása 19 százalékkal növeli a diabétesz és 42 százalékkal az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A konyhasó és a nitrites sók koncentrációja növeli a magas vérnyomás és a magas vércukorszint kialakulásának kockázatát, melyek további súlyos szövődményekkel járhatnak.

A rákellenes táplálkozás szabályai

Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyorsétkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek. A rákellenes táplálkozás alapszabályai

Tovább Növeli-e a vörös hús fogyasztása a diabétesz kockázatát?

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesundheit.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

11 egyszerű tanács a rák...

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb...

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A rostok szerepe az étrendben

Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet...

Ízek, színek bűvöletében:...

Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros. Önök is így vannak ezzel? A...

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a...

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek....

Így maradhat egészséges és fitt a...

Aki betart néhány egyszerű szabályt, a hideg évszakban is problémamentesen megőrizheti egészségét, fitt és karcsú maradhat. Ehhez adunk öt tippet.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.