Nyelv téma

Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - 2020-03-23 18:35
Candida
A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.

Égő nyelv: Mi okozza?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-28 17:03
Gyakran nem könnyű megállapítani, mi okoz égő érzést a nyelven. Számos ok szóba jöhet. Az érzészavar hátterében egészen egyszerű okok, de komolyabb betegségek is állhatnak.

Hogy néz ki a térképnyelv és mivel enyhíthetők a panaszok?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-03-18 11:33
Térképnyelv
A térképnyelv (lingua geographica) a nyelv felületének jóindulatú, gyulladásos elváltozása. Sima, piros foltok alakulhatnak ki, amelyeket fehér szegély vesz körül. Jellegzetes égő érzés és bizonyos ételekkel szembeni érzékenység kíséri.

Mi az a térképnyelv?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-01-24 22:07
Térképnyelv
A térképnyelv egy ártalmatlan, jóindulatú elváltozás. Kialakulásának gyakorlatilag az a lényege, hogy a nyelv bizonyos részein a nyelvpapillák (a szabad szemmel is látható apró dudorok) hiányoznak, ezért szabálytalan körvonalú, sima, fényes, vörhenyes elváltozások alakulnak ki a nyelven.

Mit tud elmondani nyelvünk az egészségünkről?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2021-12-30 22:03
Az egészséges nyelv rózsaszín, és a felületén kis csomók (papillák) látszanak. Bármilyen eltérés ettől az állapottól, a konkrét fájdalomérzet, aggodalomra adhat okot. Összefoglaljuk, milyen elváltozások lehetnek a nyelvünkön, amiért orvoshoz vagy fogorvoshoz kell fordulni.

A herpesztől a szőrös nyelvig - Szájüregi problémák

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2018-12-17 20:36
A kellemetlen lehelet, a száj sarkában éktelenkedő herpesz, s a nyelven keletkező hólyagok, senkiben sem keltenek különösebb bizalmat. Gondolatban egyből a nem kielégítő higiénét okoljuk értük, holott a legalaposabb szájápolás mellett is bele-belefuthat fertőzésekbe. A leggyakoribb szájüregi problémák.

Az ízérzékelés zavarai

Budai Allergiaközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus - 2017-03-03 02:51
Hogyan érezzük az ízeket? Megváltozott az ízérzésünk? Ég a nyelvünk? Az utóbbi évek kutatási eredményei bizonyították, hogy a nyelv ízek iránti képessége egyrészt öröklött, másrészt bizonyos betegségek hatására változik.

A nyelvtisztítás fontossága

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító - 2015-01-05 23:23
A fogmosás, a fogselyem használata és az öblögetés mellett, a rendszeres nyelvtisztításra is érdemes odafigyelni a megfelelő szájhigiénia érdekében.
Édesanyámnak évek óta fekete a nyelve, szó szerint koromfekete. Van hogy kicsit halványul, de el nem múlik soha. Mi lehet az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.
Beszéd formálója, ízek érzékelője - ennyit tud az átlagember a nyelvről, holott e fontos szervünk ennél sokkal többre hivatott, és több feladatot teljesít.

Púpok a nyelven

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2019-09-09 19:57
Kedves Doktornő/Úr! A nyelvem elején mindkét oldalt piros púpok vannak, mintha a nyelvem részei lennének. Ezek sosem tűnnek el, nem fájnak, de a jobb oldalon van hogy jobban megdagadnak, bal oldalt mindig ugyanolyanok. Nem dohányzok, nem iszok. Ily

Enyhén duzzadt nyelv, és minkét oldalon hullámos.

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2018-01-04 22:06
Kb.40 napja kezdődött a probléma, mikor újra elkezdtem szedni 4 hónap szünet után a scippát pánikbetegségre. Pár nap után orvosom lecserélte egy másik ilyen hatóanyagú gyógyszerre, a neve citagen. Problémám azóta is meg van. Néha kevésbé, de legtöbbs

Valami van a nyelvemen es a torkomon

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2017-10-24 20:20
Jó estét kívánok! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy kb 4 napja olyan mintha hajszálak vagy szöszök lennének a nyelvemen es a torkomon! Már régebben is volt ilyen problémám de kb 1 nap alatt elmúlt...Enni és inni tudok nem fáj sehol sem... c

Repedezett, lepedékes nyelv

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2015-11-12 11:57
Üdvözlöm! Kb. 3 hónapja a nyelvemnek mindkét széle kirepedt és keletkezett rajta egy dudor is, ami azóta növekszik. Evés közben fáj a nyelvem, szinte minden csípi, marja és dörzsöli. Voltam a háziorvosomnál aki a fogorvoshoz irányított. A fogorvos

Mi ez a nyelvemen?

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2014-09-18 20:02
36 hetes terhes vagyok, a várandosságom 12.hete körül fehér körvonalak jelentek meg a nyelvemen. Vannak napok mikor teljesen eltűnik, s van, hogy elég csúnya.Főként a nyrlvem két oldalán van. Mi lehet ez? Köszönöm váladzukat!

Nyelvfájás

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-12-01 12:25
udvozlom onoket es koszonom eddigi segitseguket azzal problemaval szeretnek onokhozfordulni hogy a paromnak kicsi apro piros holyagok lettek a nyelve hegyere es viszketnek.mi lehet ez es hogyan lehet  segiteni hogy elmuljanak? nagyon koszonom

Mi lehet az?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-11-17 14:34
Tisztelt doktor úr\nő! Fiatal 22 éves férfi vagyok! Egészségesnek érezem magam különösebb problémáim nem voltak tartós vagy örökletes betegségekre gondolok! Most azonban azt hiszem valami van aminek nem kellene hogy ott legyen! A nyelvem felső

Apró gömb alakú púp a nyelven

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-10-07 20:50
Kedves Doktornő, Doktorúr, olvastam a kérdések között hasonlót, de ne teljesen ugyanaz a probléma ott, mint nálam. Nekem kb. hetente, rendszeresen előjön a nyelvem első részén, majdnem a nyelvcsúcsánál, de az alsó felén a nyelvemnek egy apró gömba

Púpok a nyelven - Normális?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-11-26 22:51
A nyelvemen van három, kb. 3-4 milliméter széles és 1-2 mm magas púp. Vörös színűek, mintha a nyelv részei lennének. Elhelyezkedése: a nyelv hátsó részén, majdnem a torokban. Kb. 2-3 éve vettem észre (előtte soha nem vizsgáltam a nyelvem) . Nemrég

nyelv

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-09-08 11:44
Jó napot. a nyelvem alatt két ér megvan dagadva és lila. ezt eddig soha nem vettem észre. Mi lehet az oka? És nagyon sokszor bedagad az ínem.