Ínysorvadásom van, mit tegyek? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Ínysorvadásom van. Kérdésem az, hogy csontbeültetést, fogaim rendbetételét terhesség előtt, vagy inkább utána érdemes megcsináltatni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Az ínysorvadást nem „csontbeültetéssel” szokták kezelni.

Az ínysorvadás kiváltó okai lehetnek:

  • Harc a fogkő ellen

    Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad.Hogyan előzhető meg a fogkövesedés? Mit tegyünk, ha nem vigyáztunk eléggé?
    A fogkő és következményei >>
    A nem megfelelő száj higiéné, és itt arra gondolok, hogy hiába mos napi 3-szor fogat, ha az nem megfelelő. Ha kell, vásároljon plakkfestő tablettát a patikában ellenőrzés céljából.
  • Fogkő – amit célszerű fél évente, évente eltávolíttatni.
  • Nem megfelelő táplálkozás, vitamin szegény életmód.
  • Dohányzás, alkohol fogyasztás.

Ezek mind hozzájárulhatnak, hogy ínygyulladásunk, majd ínysorvadásunk alakuljon ki.

Ha már ez kialakult, az lenne a legfontosabb, hogy megállítsuk ezt a folyamatot, és szinten tartsuk. Ezt azonban csak gondos szájhigiénével, és rendszeres fogorvosi ellátással tudjuk karbantartani.

Terhesség előtt és terhesség alatt is fontos a jó szájhigiénia

Mind a terhesség előtt, ill. után, nagyon fontos a fogaink megfelelő állapotának fenn tartása. Azonban a terhességre, lehet tudatosan is készülni: elmenni a fogorvoshoz, rendbe hozatni fogaink és ínyünk állapotát.

Milyen a jó fogkefe?

Melyek a legfontosabb szempontok fogkefe vásárlásnál? Mit ajánl a fogorvos? >>

Ha ezt nem tesszük meg, a terhesség alatt fellépő hormonális változások miatt, a tünetek pl.: ínyvérzés sokkal fokozottabb lesz.

llletve az a tapasztalat, hogy a gyermek 3 éves koráig, az anyukák nagyon nehezen, és csak igen súlyos esetekben fordulnak fogorvoshoz.

Sajnos nem egy anyukát láttam már a gyed vége felé foghiányokkal, számos lyukas foggal, akik azért keresték fel a rendelést, mert ilyen állapotban szégyell újra dolgozni menni, annyira elhanyagolta magát minden téren.

Szóval minél hamarabb keressen fel egy olyan fogorvost, akiben megbízik, és hozassa rendbe fogait, ill. ínye állapotát.

(WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekkori fogszuvasodás - már egy...

A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis...

A magzat fejlődése a negyedik...

A negyedik hónapban a baba már folyamatos mozgásban van, csontjai pedig egyre szilárdabbak, így egyre nagyobb az esély, hogy édesanyja is megérezze az...

A terhességi...

Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet....

Szedjünk-e magnéziumot terhesség...

Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és ásványi...

A magzat fejlődése a harmadik...

A tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több...

A magzat fejlődése az ötödik...

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.