Marad az amalgámtömés

Független Hírügynökség
megjelent:

Egyetlen magyart sem mérgezett meg a fogtömése, és nem is kell ettől tartania - állítják az orvosi kamaránál. Azok után, hogy az Egyesült Államok gyógyszerhivatala hétfőn károsnak minősítette és várhatóan be is tiltja a higany tartalmú amalgám tömést.

Nem kellene megfúrni az amalgám tömést - mondják felháborodottan az egyik budapesti fogorvosi rendelőben. Ha az orvos jól végzi a dolgát, kizárt, hogy a későbbiekben, már a beteg szájában mérgező higany szabaduljon fel - érvelnek. Ők úgy tapasztalják, az amalgám tartósabb is, mint a fogakkal azonos színű és ezért esztétikusnak nevezett műanyag tömés.

"Sokkal több időt vesz igénybe és sokkal drágább a fehér tömés. Tehát az elkészítése is sokkal igényesebb" - mondta dr. Diószeghy Andrea, a Közponzi Stomatológiai Intézet főorvosa. Az egészségbiztosítási pénztárnak, a fehér tömés nagyjából 20 százalékkal kerül többe, mint az amalgám.

Egy nappal az amerikai bejelentés után, Magyországon nem gondolkodnak a betiltásról. Majd ha az Egészségügyi Világszervezet kér ilyet, vagy ha az Európai Unió parlamentje hoz határozatot róla.

Egy nemzeti állam kormánya hozhat döntéseket, és azt saját maga számára be is tarthatja. Azonban a nagy nemzetközi szakmai szervezetek nem hoztak ilyen döntést mind a mai napig" - mondta dr. Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

Persze a fogász köteles olyan anyaggal tömni, amilyet a beteg választ. A most Amerikában károsnak minősített amalgámból pedig évről évre egyre kevesebbet használnak.

Tíz emberből mindössze egy kéri az amalgám tömést Magyarországon, ha kéri egyáltalán. A világon egyébként több tízmillió ember szájában van ilyen.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.