• Fogamzásgátlás és kényelem

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Hazay Máté

    Sok szó esik a választható fogamzásgátló módszerek hatékonyságáról, megbízhatóságáról, esetleges mellékhatásairól. Mivel a nők nagy része sok évig használja egyik vagy másik megoldást, nem elhanyagolható szempont az egyes módszerek egyszerűsége, kényelme sem! A következő cikkben sorra vesszük a különböző fogamzásgátlási módszereket - elsősorban a kényelem szempontjából.

    Naptár-módszer, megszakított közösülés

    A naptár-módszer a saját ciklus pontos megfigyelésén, a biztonságos napok számításán alapul. Ha kiegészítjük az ébredési hőmérséklet mérésével és a méhnyak-váladék vizsgálatával, akkor javítható a módszer megbízhatósága. Kényelmes, mert gyakorlatilag semmilyen külső beavatkozásra nincs szükség, teljesen ingyenes, a szervezetet sem éri hormonterhelés. Egyetlen hátránya, hogy mivel a női ciklusok nem gépiesen egyformák, minden ciklusban előfordulhat a számítottól eltérő időpontban jelentkező peteérés.

    A megszakított közösülés nem javasolt módszer, mert alig véd a teherbeesés ellen, nem is beszélve arról, hogy az orgazmus-élmény is elvész.

    Hirdetés

    Gumi óvszer

    Előírásszerű használat esetén szintén megbízható módszer, bár a ritkán előforduló balesetek miatt javasolt mellé egyéb kiegészítő módszer használata is (pl. tabletta).

    Vannak férfiak, akik idegenkednek tőle, pedig egy jól megválasztott óvszer nem csökkenti az együttlét élményét. Akiknek ez mégis probléma, választhatják az ultra vékony változatot is. Használata főleg összeszokott pároknál gördülékeny, és erősíti a bizalmat is (azaz a férfi is részt vállal a védekezésben).

    Fogamzásgátló tabletta

    Figyelem!

    A naptár-módszer, az ébredési hőmérséklet meghatározás és a méhnyak-nyák megfigyelés módszerének kombinációja növeli a biztonságosságot, azonban ezek a módszerek inkább csak akkor javasoltak, ha a pár vállalja a terhesség esetleges bekövetkezésének kockázatát.

    Megbízható, jól működő, kevés mellékhatással járó módszer. A peteérés gátlásán túl számos jótékony hatása lehet, gyakran épp emiatt írják fel őket. Csökkenti a mensessel járó, kellemetlen görcsöket, használatával csökken a havi vérzés mennyisége (kevesebb betétre, tamponra van szükség!), szebbé teszi a zsíros, pattanásos bőrt, valamint enyhíti a menses körüli ingerlékenységet, hangulati labilitást is. Ösztrogéntartalma miatt erősebb, szebb lesz a haj és a köröm is. A korábban rendszertelen ciklusú nőknél kiszámíthatóvá, szinte óramű pontosságúvá válik a havivérzés.

    A fogamzásgátló tabletta lehetőséget ad, hogy a menses idejét viszonylag szabadon megváltoztassuk, ami nagy áldás ha a menses éppen egy fontos esemény vagy a nyaralás idejére esne. Kényelem szempontjából az egyetlen hátránya, hogy mindennapi odafigyelést igényel, hiszen megfelelő védelem csak a precíz, órához állított tablettaszedéstől várható.

    Hüvelygyűrű

    A hüvelygyűrű egy rugalmas, gyűrű alakú eszköz, melyből folyamatosan a tablettához hasonló hormonok szívódnak fel a szervezetbe, ezért a gyűrű a tabletta összes fent leírt előnyével rendelkezik. A tablettaszedéshez képest mégis óriási előrelépés, hogy nem kell minden nap odafigyelni a bevételre, ez különösen jó hír a feledékeny hölgyeknek. A hormontartalmú megoldások közül a hüvelygyűrű tartalmazza a legkevesebb hatóanyagot, ezért ez terheli a legkevésbé a szervezetet. A felhelyezést követően nem zavarja az együttlétet, jelenléte többnyire nem érezhető. Ha mégis szükséges, a szeretkezés idejére levehető, majd újból felhelyezhető. Hátránya lehet, hogy viszonylag drága.

    Spirál

    Szintén bevált, megbízható módszer. Elsősorban olyan hölgyeknek ajánljuk, akik már szültek gyermeket. Nagy előnye, hogy mindennapi figyelem nélkül is folyamatos védelmet biztosít, nem lehet "elfelejteni". A jelenléte nem érezhető, nem zavaró együttlétkor sem. A klasszikus spirál semmilyen hormont nem tartalmaz, bátran javasoljuk olyan pácienseknek akik valamilyen okból ódzkodnak hormontartalmú fogamzásgátlóktól.

    Manapság fontos szempont az ár is: a spirál (egy hónapra számítva) a legolcsóbb fogamzásgátlási módszer. Egy spirál élettartama öt év körül van, tehát ritkán kell rá pénzt költeni. Az új generációs, kevés sárgatesthormont is tartalmazó spirál csökkenti a vérzés mennyiségét, nem ritkán teljesen meg is szüntetve azt, ami nagy könnyebbséget jelenthet a nők életében.

    Hátránya, hogy bizonyos nők szervezete "nem fogadja be" a spirált, és mellékhatások (elsősorban görcsölés, vérzés) miatt a felhelyezést követően el kell távolítani.

    Műtétes sterilizáció

    Azoknak ajánlható a petevezetők műtéti úton történő lekötése, akik már biztosan nem szeretnének több gyermeket szülni (nagyon ritkán akkor, ha egy esetleges terhesség életveszélyes szövődményeket okozna) A petevezetők lekötése visszafordíthatatlan,  gyakorlatilag 100 százalékos védelmet biztosít. Előnye, hogy a műtét után már semmilyen egyéb fogamzásgátló módszerre nincsen szükség.

    Hátránya, hogy a lekötés csak kórházi körülmények között, műtéttel oldható meg, és minden műtétnek lehetnek nem várt, akár súlyos szövődményei. Néha előfordul, hogy a pár mégis meggondolja magát és gyermeket szeretne, ilyenkor gyakorlatilag csak a lombikbébi jön szóba.

    (WEBBeteg - Dr. Hazay Máté)

    Módosítva: 2012.03.14 11:17, Megjelenés: 2012.03.14 11:17
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak.

    Tetvesség

    Tetvesség

    Dr. Gál Mónika

    Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogy lehet elejét venni a fertőzésnek?

    Fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos tévhitek

    Van néhány olyan állítás a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatosan, amik a köztudatban sajnos igen elterjedtek, emiatt számos nő fél a fogamzásgátló tabletta szedésétől, cikkünk célja, hogy eloszlassuk a tévhiteket

    Kinek nem ajánlott a tablettaszedés?

    Magyarországon a leggyakoribb hormonális fogamzásgátló módszer a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta szedése. Így gyakori kérdés a megfelelő fogamzásgátlást keresők körében, hogy szedhet-e tablettát az illető vagy sem.

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    Mik azok a teratogén szerek?

    A teratosz görög szó, szörnyszülöttet jelent. Az orvostudományban teratogénnek nevezzük mindazokat a hatásokat, amelyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak. Ezek lehetnek többek között betegségek (pl.: kezeletlen cukorbetegség), külső ártalmak (pl.: radioaktív sugárzás), vegyszerek és bizonyos gyógyszerek.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.