A fogamzásgátló tabletta mellékhatásai a fogyókúrára

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A hormonális fogamzásgátló eszközök (tabletta, tapasz, injekció) megakadályozzák a petesejtek petefészekből való kiszabadulását, így ovuláció nélkül a fogamzás se következhet be. Azonban a hormonális fogamzásgátlóknak néha vannak mellékhatásaik, így bizonyos fogamzásgátló módszerek akadályozhatják a testsúlycsökkentő terveket.

Folyadék visszatartás

Az a mítosz, miszerint a fogamzásgátló tabletta szedése súlygyarapodást eredményez, réges régen megdőlt. A legtöbb nő esetében a fogamzásgátló tabletták nem okoznak hízást. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a fogamzásgátló tabletta szedését követően a szervezet visszatart bizonyos mennyiségű folyadékot, ami hatására a mell, boka vagy comb duzzadtabbnak tűnik, ám ez csak átmeneti állapot! A folyadék visszatartás csökkenthető, ha kevesebb sót visz be a szervezetébe.

Egyes nőknél pedig az izomtömeg növekedése okozhat plusz kilókat, ám ez sem hozható összefüggésbe a fogamzásgátló tabletta alkalmazásával.

Hízás

Azoknál a nőknél, akik medroxiprogeszteron tartalmú fogamzásgátló eszközt használnak, előfordulhat kisebb súlygyarapodás (kb. 5%) az első hat hónap során. Ez a fogamzásgátló módszer injekció formájában kapható, és háromhavonta kell alkalmazni.

Fokozott étvágy

A drospirenone tartalmazó fogamzásgátlók mellnövekedést és fokozott étvágyat okozhatnak. Ezt a fogamzásgátlót általában menstruációval kapcsolatos tünetek – depresszió, szorongás, fejfájás, pattanások, premenstruációs szindróma (PMS) – kezelésére is gyakran javasolják. Emellett megakadályozza az ovulációt és megváltoztatja a méh nyálkahártyáját, hogy megakadályozza az esetleges nem kívánt terhességet.

Fogamzásgátló tabletta és elhízás

Kezdetben még, a maihoz viszonyítva, nagyon nagy mennyiségű női hormont tartalmaztak ezek a gyógyszerek, de a gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően ma már kevesebb és „szelídebb” hormonokat használnak a gyógyszergyártók. Ez is ugyanolyan biztonságos fogamzásgátlást tesz lehetővé, a mellékhatások csökkenése mellett. Az egyik leggyakrabban említett mellékhatás a hízás. A fogamzásgátlót szedő nők gyakran mondják azt, hogy a tablettától híztak el. Ezt a mellékhatást kutatók is vizsgálták, hogy mi is az igazság. Fogamzásgátló tabletta és elhízás

(WEBBeteg - Cs.K.,fordító; forrás: livestrong; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.